Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 30/9

Καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν μετατοπιστεί πλέον στην κεντρική Ελλάδα, όπου δυστυχώς οι καταστροφές είναι μεγάλες, το νησί μας βγαίνει ουσιαστικά αλώβητο από αυτή την ταλαιπωρία.
Όλες οι προγνώσεις αλλά και οι εντολές της ΓΓΠΠ, μας ενημέρωναν από μέρες ότι τα Κύθηρα θα βρεθούν στο μάτι του μεσογειακού αυτού κυκλώνα (ο όρος χρησιμοποιείται κατ΄ οικονομίαν καθώς δεν έχει καμία σχέση με τους κυκλώνες του Ατλαντικού και του Ειρηνικού).
Οφείλαμε συνεπώς να δράσουμε προληπτικά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για ό,τι χειρότερο. Και αυτό ακριβώς κάναμε.
Σε απόλυτη και διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Αττικής, το Αρχηγείο της ΠΥ και όλες τις υπόλοιπες αρχές, πήραμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα σε όλο το νησί, ενώ ενισχύσαμε τις τοπικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του ΔΕΔΔΗΕ για παν ενδεχόμενο.
Τελικά το φαινόμενο δεν είχε την ένταση που αναμενόταν, τουλάχιστον στο νησί μας, ήταν όμως μια πολύ δύσκολη βροχοθύελλα, με ανέμους που νοτίως των Κυθήρων ξεπέρασαν τα 11 μποφώρ και με ριπές μεγαλύτερες των 120 χλμ την ώρα. Οι ζημιές ήταν ελάχιστες και αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Υπάρχουν κάποια προβλήματα σε ορισμένες αγροτικές οδούς για τα οποία θα γίνει αυτοψία από μηχανικούς τις επόμενες ημέρες. Το ύψος της βροχόπτωσης (περίπου 7 εκατοστά νερού) ήταν μεγάλο αλλά απαραίτητο για τη φύση.
Για την προετοιμασία αυτή και για τη συνολική συνεργασία κατά τις ημέρες αυτές, επιθυμώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα:
1. Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλη.
2. Την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, την κα. Ρένα Δούρου και τον κ. Π. Χατζηπέρο με τους οποίους η επικοινωνία ήταν συνεχής.
3. Την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου μαζί με τις υφιστάμενές της υπηρεσίες (ΠΥ Γυθείου και ΠΚ Κυθήρων).
4. Όλες τις τοπικές αρχές των Κυθήρων. Την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας για την φιλοξενία των πυροσβεστών και της ΕΜΑΚ από την Πελοπόννησο.
5. Τους πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
6. Τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου μας και τους τοπικούς προέδρους για την εφαρμογή των σχετικών προτροπών. Τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Κομηνό και τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κατσανεβάκη για τις διαρκείς περιπολίες τους, ημέρα και νύκτα.
7. Τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου και λεωφορείων για τη συνεργασία, που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν.
8. Την Διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη συνεχή επικοινωνία.
9. Τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα για τις πολύτιμες συμβουλές του.
10. Τους κατοίκους του νησιού που ακολούθησαν πλήρως τις σχετικές οδηγίες και τα ΜΜΕ που μετέδιδαν την πραγματική κατάσταση χωρίς ακρότητες και υπερβολές.
11. Τους πλοιοκτήτες των "ΙΟΝΙΣ" και "ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ".
12. Τους τοπικούς Βουλευτές και πολιτευτές για το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις τους.
13. Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ που πάντα υπερβάλλει εαυτόν.
Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Την ίδια ώρα που στο κεντρικό και βόρειο νησί είχαμε ισχυρή ανεμοθύελλα με βροχή, στον Κάλαμο είχαμε φωτιά, όσο και αν αυτό ακούγεται παράλογο! Τέτοια φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν. Η πρόληψη και η σωστή προετοιμασία σώζουν ζωές και περιορίζουν απώλειες. το ίδιο και η πιστή τήρηση των εντολών των αρχών από τους πολίτες. Και όπως λένε στο χωριό μου "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε"!!!
Καλό μήνα από αύριο!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)
Φωτογραφία: Διονύσης Ανδρόνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου