Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΙΟΛΙΚΑ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΚΤΥΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΜΑΛΕΑ

Στις 8 το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου ενημερωθήκαμε από φίλο Βατικιώτη που ταξίδευε προς Σπάρτη ότι συνάντησε νταλίκες με εξαρτήματα ανεμογεννητριών στους Μολάους. Ήδη από τις 6 το πρωί είχαν ανέβει στη θέση Αλώνα Κουλεντίων τα εξαρτήματα 2 ανεμογεννητριών. Περί της 10 π.μ. άρχισε να μαζεύεται κόσμος από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή, ενημερώνοντας ο ένας άλλον δια στόματος, κι έτσι κάπου κοντά στις 12 μ.μ. ο συγκεντρωμένος κόσμος στο γηπεδάκι απέναντι από το σημείο όπου τοποθετείται το πρώτο αιολικό εργοστάσιο στην περιοχή, αριθμούσε γύρω στους 70 πολίτες οι οποίοι μέχρι το βράδυ ξεπέρασαν τους 90.
Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, οι συγκεντρωμένοι πολίτες απέτρεψαν για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο την εγκατάσταση μίας κεφαλής βιομηχανικής ανεμογεννήτριας, μένοντας όλη τη νύχτα στο σημείο και περιφρουρώντας το βουνό ώστε να μη γίνει τυχόν εγκατάστασή της τη νύχτα από τα φορτηγά που παρέμεναν στο σημείο.
Το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος 
Δημήτρης Γόντικας από το ΚΚΕ στηρίζοντας την όλη κίνηση των πολιτών.
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, όσοι παρευρίσκονταν στο σημείο, δυστυχώς αισθητά λιγότεροι από την προηγούμενη μέρα, παρότι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους τη διαδικασία και να περάσουν αυτόφωρο, εν τέλει αποχώρησαν έπειτα από έντονες πιέσεις και κατόπιν μηνύσεων από την εταιρεία προς 20 πολίτες (μεταξύ των οποίων μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και του Συλλόγου «Άρτεμις»), κρίνοντας ατελέσφορη τη συνέχιση του μετώπου διαμαρτυρίας, για να ανασυνταχθούν και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.
Ενημερώνουμε ότι εκκρεμεί τον Οκτώβριο η εκδίκαση 2 προσφυγών στο ΣΤΕ κατά της εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού εργοστασίου στη θέση Αλώνα Κουλεντίων.
Η πρώτη έχει γίνει από τον Δήμο Μονεμβασίας και η δεύτερη από 200 περίπου πολίτες, οι οποίοι έχουν καταθέσει παράλληλα και μία αίτηση αναστολής εργασιών η οποία αναμένεται κι αυτή να εκδικαστεί τις επόμενες ημέρες. Παρόλα αυτά οι εργασίες συνεχίζονται δημιουργώντας πραγματική κατάσταση την οποία το ΣΤΕ δύσκολα δύναται να ανατρέψει.
Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει ταχθεί με τη συγκέντρωση 6000 υπογραφών στην πλειοψηφία της ενάντια στην δημιουργία αιολικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή του Κάβο Μαλιά. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναμφισβήτητα αντιδημοκρατικό και άδικο το ότι δεν υφίσταται δημόσια διαβούλευση και δε λαμβάνεται υπόψιν η θέληση των πολιτών αναφορικά με τα έργα αυτά.
Εν κατακλείδι, το μνημειώδες φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χερσονήσου του Μαλέα απειλείται, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας. Οι πολίτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τη φύση και τον τόπο τους, τη ζωή και το μέλλον τους. Είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να βάλει πλάτες και ο Δήμος Μονεμβασίας, προχωρώντας σε χωροταξικό σχεδιασμό που θα διασφαλίσει την προστασία του Μαλέα.
Τέλος, είναι κρίσιμης σημασίας να αντιληφθούν τις ευθύνες τους οι κυβερνώντες που επιτρέπουν να υλοποιούνται τέτοια έργα ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών και εις βάρος οικολογικά ευαίσθητων περιοχών, όπως του Κάβο Μαλιά. Οι πολίτες του δήμου απαιτούν από την εκάστοτε κυβέρνηση να εισακουστεί η θέλησή τους και να τεθεί ένας σοβαρός χωροταξικός σχεδιασμός που θα επιφέρει την προστασία των εθνικής και διεθνούς αξίας οικοσυστημάτων, σπηλαίων, αρχαιολογικών 

χώρων και τοπίων της πατρίδος μας.



Εκ της Συντονιστικής Επιτροπής Ενάντια σε Αιολικά Εργοστάσια και Δίκτυο Υψηλής Τάσης στη Χερσόνησο του Μαλέα

Πηγή: Save Maleas (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου