Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες (δηλαδή η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός) αποτελούν συχνή αιτία για μη ικανοποιητική όραση σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διάγνωση αυτών των διαταραχών σε μικρή ηλικία (δηλαδή κάτω από τα 4 έτη της ζωής) έτσι ώστε να αποφευχθεί η αμβλυωπία, δηλαδή το τεμπέλικο μάτι. Το τεμπέλικο μάτι (δηλαδή ο οφθαλμός με χαμηλή όραση) είναι συνήθως αποτέλεσμα καθυστερημένης αναγνώρισης των διαθλαστικών ανωμαλιών σε ένα παιδί, ή επίσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης ασύμμετρης διαθλαστικής ανωμαλίας δηλαδή της ύπαρξης μεγαλύτερου διαθλαστικού σφάλματος στον ένα σε σχέση με τον άλλο οφθαλμό. Στις περιπτώσεις με ασύμμετρο διαθλαστικό σφάλμα, το παιδί συνήθως δεν έχει κανένα παράπονο γιατί βλέπει καλά ο ένας οφθαλμός ενώ ο άλλος οφθαλμός με το διαθλαστικό σφάλμα, τεμπελιάζει.
Περίπου 1-3% των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχουν από αμβλυωπία παγκοσμίως και αυτό πρακτικά μπορεί να αποφευχθεί εάν πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος οφθαλμολογικός έλεγχος σε ένα παιδί ηλικίας 4-5 ετών.
Ο παιδοφθαλμολογικός έλεγχος απαιτεί εξειδικευμένο οφθαλμίατρο αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό, γιατί η διαχείριση του νεαρού ασθενούς μπορεί να έχει δυσκολίες όσον αφορά τη συνεργασία του παιδιού. Για την πιο ακριβή και ασφαλή μέτρηση των διαθλαστικών ανωμαλιών έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια εξοπλισμοί που δίνουν τη δυνατότητα για ταχύτατη αλλά και ακριβής μέτρηση σε παιδιά ή και σε μη συνεργάσιμους ασθενείς. Τέτοια τεχνολογία αποτελεί το plusOptix (αυτόματο διαθλασίμετρο) το οποίο με τη χρήση μια οθόνης που προβάλλει ένα χαμογελαστό πρόσωπο (στο οποίο προσηλώνει ο κάθε νεαρός ασθενής), πραγματοποιείται ταυτοχρόνως τόσο μέτρηση της μυωπίας, αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας αλλά συγχρόνως παρέχει πληροφορία για την ύπαρξη στραβισμού, καταρρακτών, ανισοκορίας και βλεφαρόπτωσης. Η διαδικασία της μέτρησης διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και εφαρμόζεται ακόμα και σε μη συνεργάσιμους ασθενείς.
Η τεχνολογία αυτή είναι διαθέσιμη στο οφθαλμιατρείο του Ποταμού από τον Αύγουστο του 2018 και το κυθηραϊκό κοινό μπορεί να ενημερωθεί και περαιτέρω, απευθείας από το χειρουργό οφθαλμίατρο Αναστασάκη Τάσο που εξετάζει ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα στον Ποταμό.

Πηγή: Kythera - Eye
(facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου