Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και με την ενεργό συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κας. Βάσως Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη την Πέμπτη 7/11 στην Αντιπεριφέρεια Νήσων, στον Πειραιά, με αντικείμενο την εξέταση της πορείας υλοποίησης των έργων στα Κύθηρα και το ζήτημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στο νησί.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κυθήρων Παναγιώτης Ζαντιώτης και Χαράλαμπος Σούγιαννης, ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κώστας Στάθης, οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου και τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Νήσων.
Εξετάστηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης τόσο των έργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Δήμο Κυθήρων όσο και των έργων που εκτελεί ο Δήμος με ίδιους πόρους και δόθηκαν κατευθύνσεις για συγκεκριμένα έργα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις εξαιτίας των εξαιρετικά πολύπλοκων διαδικασιών αδειοδότησής τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων όπου ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης ενημέρωσε σχετικά με τις πρόσφατες συναντήσεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα αυτό. Δήμος και Περιφέρεια συμφώνησαν στην συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος και τόνισαν για ακόμα μία φορά την αποστροφή τους σε αποσπασματικά έργα και σε λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος, όπως στο ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού του Ποταμού όπου η ΑΕΠΟ που εκδόθηκε το 2014 είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Ο σχεδιασμός θα είναι κεντρικός και συνολικός και θα προκύψει μέσα από την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου (Master Plan) που θα εξειδικεύει τα απαραίτητα έργα με στόχο τη συνολική επίλυση του προβλήματος. Αντίστοιχη πολιτική εφαρμόζει ο Δήμος Κυθήρων και στα άλλα δύο εξίσου σημαντικά ζητήματα, στη διαχείριση απορριμμάτων και στα έργα ύδρευσης, όπου υλοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού με ήδη ορατά και εμφανή αποτελέσματα.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Δήμαρχος Κυθήρων υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του Μνημείου των Συμιακών Δυτών στα Αντικύθηρα, των σφουγγαράδων δηλαδή από τη Σύμη που ανακάλυψαν το Ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 και στο οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται συστηματική ενάλια αρχαιολογική έρευνα υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ανάδοχος του έργου, γλύπτρια κα. Λεοντή, προέκυψε από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε με επιτυχία από το Δήμο Κυθήρων και με την υποστήριξη του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.
Το μνημείο αυτό απετέλεσε προσωπικό στοίχημα του πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρου (ο οποίος λόγω προσωπικού κωλύματος δεν μπόρεσε να παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης) που σε συνεργασία με το Δήμαρχο Κυθήρων υπερκέρασαν σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών και εμποδίων προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης. Το γλυπτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 8 μήνες.




Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου