Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

«ΠΑΡΩΝ» ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ – ΑΠΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ!

Αλήθειες και μύθοι για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Σάββατο 29/08 διεξήχθη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την διαδικασία «διά περιφοράς». Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν εξαιρετικά σημαντικά: οι νέες διοικήσεις των Σχολικών Επιτροπών και του Παιδικού Σταθμού, η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αντικυθήρων για το νέο σχολικό έτος με 2 μαθητές, η μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία από το σεισμό του Νοεμβρίου 2019 με προϋπολογισμό 240.000€ και μια σειρά άλλων τρεχόντων θεμάτων. Σε αυτά τα σημαντικά θέματα, οι δύο παρατάξεις της Αντιπολίτευσης επέλεξαν να δηλώσουν «παρών» με την επίκληση διαφόρων αστήρικτων δικαιολογιών. Η Δημοτική Αρχή, επιλέγοντας το δρόμο της ευθύνης, οφείλει να ενημερώσει τους δημότες για τα τεκταινόμενα στο ΔΣ και κυρίως για την ανεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: οι διά περιφοράς συνεδριάσεις είναι νομιμότατες και δημοκρατικότατες. Προβλέπονταν στη νομοθεσία πολύ πριν τον κορωνοϊό και δεν αποτελούν εφεύρημα της σημερινής Κυβέρνησης. Τα ειδικά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας επιβάλλουν τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων εξ αποστάσεως. Αυτό γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ευχή όλων μας είναι να λήξει αυτή η υγειονομική κρίση ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Όπως αναφέραμε αναλυτικά και σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου (13-08), η πανδημία είναι παρούσα, επιδεινώνεται και είναι θανατηφόρα. Καθημερινά ανακοινώνονται 300 νέα κρούσματα με τάσεις διαρκώς αυξητικές. Ο Νομοθέτης επικαιροποιώντας και επεκτείνοντας ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις, όρισε ότι: «τα συλλογικά όργανα δύνανται να συνεδριάζουν είτε διά ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών) είτε με τηλεδιάσκεψη (με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο) είτε διά περιφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας». Όπως εξάλλου επισημαίνεται στην από 29-05-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ το πότε και πώς ακριβώς θα αρθούν αυτές οι ειδικές διατάξεις αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ο τρόπος της συνεδρίασης ενός συλλογικού οργάνου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του. Η διαφορά των διά περιφοράς συνεδριάσεων με τις διά ζώσης είναι μόνον μία: η φυσική παρουσία αντικαθίσταται από το γραπτό κείμενο. Εάν λοιπόν ένας δημοτικός σύμβουλος επιθυμεί να προτείνει ο,τιδήποτε ή να καταθέσει εναλλακτική πρόταση/άποψη μπορεί να το κάνει στέλνοντας τις απόψεις του με email προκειμένου να καταγραφούν στα πρακτικά. Όλες οι αποφάσεις δημοσιεύονται στη Διαύγεια και σε αυτές περιλαμβάνεται ξεκάθαρα η άποψη του κάθε αιρετού για τα θέματα.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: η Δημοτική Αρχή δεν φοβάται το διάλογο. Ο σημερινός Δήμαρχος το έχει αποδείξει στην πράξη καθώς σε όλες τις συνεδριάσεις των ΔΣ της προηγούμενης θητείας αλλά και σε όσες έγιναν διά ζώσης στην τρέχουσα, απαντούσε και απαντά σε όλα τα ερωτήματα και σε όλες τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης, με στοιχεία και τεκμήρια. Αρκεί κανείς να ανατρέξει στις συνεδριάσεις επί προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Συνεπώς μόνο ως αστεία θεωρούμε την τοποθέτηση ότι η Δημοτική Αρχή «ταλαιπωρείται» από τα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης στις διά ζώσης συνεδριάσεις. Μάλλον η Αντιπολίτευση ταλαιπωρείται γιατί είναι γνωστό πως η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος απαντούν ευθέως, με στοιχεία, τεκμήρια και ντοκουμέντα, σε κάθε είδους ερώτημα, μομφή ή κατηγορία που υποβάλλεται είτε γραπτώς είτε διά ζώσης, σε αντίθεση με την Αντιπολίτευση που όταν κανείς της απαντήσει τεκμηριωμένα, τηρεί στάση παγίας σιωπής (ακόμα περιμένουμε την απάντηση της Αντιπολίτευσης για το θέμα του Προϋπολογισμού, από τις 25-01-2020). Όσο και αν κάποιοι αντιλαμβάνονται τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ως μια ευκαιρία να «ανακρίνουν» (αρκετές φορές με τρόπο απρεπή και ειρωνικό) τη Δημοτική Αρχή, η δική μας απάντηση θα είναι η περιφρούρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο Νόμο, μία εκ των οποίων (όπως αναλύθηκε παραπάνω) είναι και οι εξ αποστάσεως συνεδριάσεις με ηλεκτρονικά μέσα. Θα περιμένουμε την άρση των μέτρων (για την οποία αρμόδιος είναι ο ΕΟΔΥ και όχι η Αντιπολίτευση του Δήμου Κυθήρων!) και τότε θα επανέλθουμε στις διά ζώσης συνεδριάσεις απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό γιατί είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο μας και τις δράσεις μας, τα οποία εξάλλου επιβράβευσαν πρόσφατα οι συμπολίτες μας.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ: το «παρών» στην διαδικασία στελέχωσης των νέων διοικήσεων των νομικών προσώπων του Δήμου συνιστά υποκρισία αλλά και ανευθυνότητα απέναντι στους μαθητές του νησιού και τους γονείς τους. Οι ίδιοι που πριν λίγους μήνες μας κατηγορούσαν ότι έχουμε καθυστερήσει να στελεχώσουμε τις σχολικές επιτροπές, τώρα αρνούνται να προτείνουν τα μέλη που ως Αντιπολίτευση δικαιούνται επικαλούμενοι ότι αυτά είναι λίγα! Μα καλά, αυτό δεν το ήξεραν όταν αναρτούσαν Δελτία Τύπου κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για την καθυστέρηση στην στελέχωση των Σχολικών Επιτροπών; Ο Νόμος 4623 ήταν γνωστός και μάλιστα η Αντιπολίτευση υπερψήφισε τις τροποποιήσεις των συστατικών πράξεων των νομικών προσώπων με βάση αυτόν ακριβώς το Νόμο (!), τις οποίες η Αποκεντρωμένη καθυστέρησε να στείλει στο ΦΕΚ επί μήνες. Εάν οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο Νόμος 4623 τους θίγει, μπορούν να παραιτηθούν και να αντικατασταθούν και όχι να «χαρίζουν» έτσι απλόχερα τις θέσεις που δικαιούνται στα συλλογικά όργανα, στην κρίση του Δημάρχου. Διότι τώρα, μετά την άρνησή τους να ορίσουν εκπροσώπους στις Σχολικές Επιτροπές και στο Πνευματικό Κέντρο όλα τα μέλη των διοικήσεων θα οριστούν από τον Δήμαρχο (παρ.1 άρθρο 6 Ν.4623/19, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 του άρθρου 177 του Ν.4635/19). Φυσικά, είναι αδύνατον να μη σχολιάσουμε την φράση της μείζονος μειοψηφίας ότι η Δημοτική Αρχή «φοβάται τη συμμετοχή μελών από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης». Η ποσόστωση κύριε Παναγόπουλε ορίζεται ξεκάθαρα από τη νομοθεσία και δεν έχει δικαίωμα ο κάθε Δήμαρχος να την αλλάζει κατά το δοκούν. Αν εσείς ήσασταν Δήμαρχος θα πράττατε αντίθετα από τη νομοθεσία; Αν το κάνατε, η σύσταση των Διοικήσεων θα ήταν άκυρη! Ο Νόμος δίνει στην Αντιπολίτευση συγκεκριμένες θέσεις μέσα στη διοίκηση των Σχολικών Επιτροπών και όλων των Νομικών Προσώπων. Με το να τις «χαρίζει» η Αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή ουσιαστικά περιφρονεί τους δημότες που την ψήφισαν και μέσω της ψήφου τους της έδωσαν την εντολή να εκπροσωπούνται σε όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου και όχι μόνο στο Δ.Σ. και παράλληλα αναγνωρίζει με αυτήν την αποχή της από τις διοικήσεις την δική της αδυναμία να στελεχώσει με άξια στελέχη τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου θεωρώντας ως μόνο κατάλληλο να το πράξει αυτό, τον ίδιο τον Δήμαρχο!

Οι διά ζώσης συνεδριάσεις θα επανέλθουν ως συνήθης διαδικασία μόνο όταν αρθούν οι ειδικοί τρόποι συνεδριάσεων που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία, κάτι που θα κρίνει αποκλειστικά η ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ. Μέχρι τότε όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου θα συνεδριάζουν εξ αποστάσεως. Η μη συμμετοχή της Αντιπολίτευσης ή η «λευκή συμμετοχή» μέσω του «παρών» σε όλα τα θέματα, αποτελεί περιφρόνηση προς τη μερίδα του εκλογικού σώματος που την ψήφισε. Ωστόσο, η απόφαση αλλά και οι συνέπειες αυτής, δεν ανήκουν στη Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή διατρανώνει για ακόμη μία φορά την απόλυτη προσήλωσή της στην υλοποίηση του προγράμματός της, που έχει επικυρωθεί με την λαϊκή ετυμηγορία του 2019. Τα θέματα που τίθενται προς ψήφιση από το Δ.Σ. και την Οικονομική Επιτροπή είναι καίρια και ουσιώδη τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας (έργα κ.λπ.).

Οι αιρετοί είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων στα οποία εκλέγονται, αξιώνοντας την ψήφο των πολιτών, ανεξάρτητα από τον τρόπο της συνεδρίασης. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας. Εξάλλου «η ιστορία γράφεται από τους ΠΑΡΟΝΤΕΣ», γεγονός που ειδικά στον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας είναι ιδιαίτερα γνωστό (πρβλ debate)…


Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου