Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Την Πέμπτη 17/12/2020 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συμμετείχε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
1. Σχετικά με την αστική ευθύνη και την καταστατική θέση των αιρετών, με αφορμή πρόσφατη πρωτόδικη απόφαση που έκανε δεκτή αγωγή αστυνομικού οργάνου με την οποία επιδικάζεται ποσό αποζημίωσης επειδή ο Δήμαρχος Κυθήρων ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις – ως όφειλε – για την μη εκπροσώπηση του Α.Τ. Κυθήρων στην επίσημη Δοξολογία της Πρωτοχρονιάς πριν λίγα χρόνια, η οποία τότε είχε προκαλέσει και την έγγραφη αντίδραση του επιχώριου Μητροπολίτη. Η απόφαση έχει προσβληθεί ενώπιον του Εφετείου καθώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι μεν σεβαστές όμως η επιχειρηματολογία τους εφεσιβάλλεται. Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ομόφωνα και με θέρμη αποφάσισε την θεσμική και νομική υποστήριξη του Δημάρχου Κυθήρων με σειρά ενεργειών καθώς το θέμα είναι αμιγώς θεσμικό εφόσον καθιστά ευάλωτους τους Δημάρχους έναντι αστικών αξιώσεων τρίτων που αφορούν στην επιτέλεση των καθηκόντων τους. Αναφορικά με την υπόθεση, επισημαίνεται ότι: α) ο Δήμαρχος κάθε τόπου είναι ο υπεύθυνος έκδοσης των προσκλήσεων και των προγραμμάτων εορτασμού των επισήμων αργιών του Κράτους και συνεπώς είναι υποχρεωμένος θεσμικά να ελέγχει την ορθή τους τέλεση και β) με βάση το Β.Δ. 157/1969 που ευρίσκεται σε ισχύ (και με βάση το οποίο εορτάζονται και σήμερα όλες οι Εθνικές Επέτειοι και επίσημες αργίες του Κράτους) η Δοξολογία της 1ης του Έτους πραγματοποιείται «με την συμμετοχήν πασών των συντεταγμένων εξουσιών του Κράτους», μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Αστυνομία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι αντίστοιχα ζητήματα έχουν προκύψει και σε άλλους Δημάρχους και ότι με αφορμή την εν λόγω υπόθεση επανέρχεται η ανάγκη θεσμικής θωράκισης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης όπως παγίως έχει θέσει η Κ.Ε.Δ.Ε. σε παρεμβάσεις της προς την Κυβέρνηση. Στο ζήτημα παρενέβησαν πολλοί Δήμαρχοι στηρίζοντας ευθέως το Δήμαρχο Κυθήρων, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμαρχος Πόρου κ. Δημητριάδης που ανέφερε αντίστοιχη δική του περίπτωση με Αξιωματικό του Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας ότι οι Δήμαρχοι (σε αντίθεση με τους Βουλευτές) είναι πλήρως απροστάτευτοι έναντι των κατά καιρούς αστικών αξιώσεων τρίτων για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τα καθήκοντά τους. Η Κ.Ε.Δ.Ε. για ακόμα μία φορά, ως το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων, στηρίζει θεσμικά τα μέλη της, πάντα μέσα στο πλαίσιο των Νόμων και της υποχρέωσης προάσπισης της θεσμικής και καταστατικής θέσης των αιρετών.
2. Σχετικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών αρχικά σε 25 νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Χώρας, που έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους Δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Ο Δήμαρχος Κυθήρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της Κ.Ε.Δ.Ε. υποστήριξε πλήρως τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμου, σύμφωνα με την οποία η Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ ερήμην των τοπικών κοινωνιών και χωρίς να λαμβάνεται υπόψην δεσμευτικά η άποψη των Δημοτικών Συμβουλίων. Η Κ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε να συμμετάσχει στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών» με εκπροσώπους τους Δημάρχους Πόρου κ. Ιωάννη Δημητριάδη και Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη.

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου