Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΥΘΗΡΩΝ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Η Δημοτική Αρχή απάντησε σήμερα 10/12/2020 στο ερώτημα της ελάσσονος μειοψηφίας αναφορικά με την καθυστέρηση δημοπράτησης των οριστικών μελετών επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων-απογειώσεων στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης». Η απάντηση που απεστάλη στον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Κοντολέοντα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή ερωτηματικών καθώς συνοδεύεται από αδιάσειστα ντοκουμέντα, με βάση τα οποία προκύπτουν συνοπτικά τα ακόλουθα:

  1. Η ΥΠΑ διαχρονικά στάθηκε μάλλον αρνητικά στο δίκαιο αίτημα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση του διαδρόμου στον Αερολιμένα Κυθήρων. Απόδειξη τούτου, κυρίως, είναι η επιστολή της ΥΠΑ προς το Δήμο Κυθήρων στις 24/3/2008 (αρ. πρωτ. 762), που αναφέρει πλήρως ατεκμηρίωτα ότι το κόστος του έργου και των απαλλοτριώσεων «ξεπερνά τα 30.000.000€», χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται, αλλά αποτελώντας κατ΄ ουσίαν μια ευθεία προσπάθεια της ΥΠΑ να αποτρέψει την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
  2. Απαιτήθηκαν συνολικά 33 μήνες (!) από την έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας (02/03/2015) μέχρι και την υπογραφή της Σύμβασης της Μελέτης Σκοπιμότητας από την Περιφέρεια (19/12/2017)! Να σημειωθεί πως επρόκειτο για έναν απλό πρόχειρο διαγωνισμό, χωρίς προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  
  3. Η αιφνιδιαστική αλλαγή του νόμου των Δημοσίων Συμβάσεων τον Αύγουστο του 2016, διέκοψε την διαδικασία επαναδημοπράτησης της Μελέτης Σκοπιμότητας επί σχεδόν 1 έτος (πρώτη άγονη δημοπρασία στις 03/08/2016 και επαναληπτική με ανάδοχο στις 06/06/2017). Παρά τις διαρκείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας προς το αρμόδιο Υπουργείο για την ανάγκη ύπαρξης περιόδου προσαρμογής στο νέο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης ουδέποτε απάντησε επί της ουσίας στην αγωνία των Δημάρχων και Περιφερειαρχών με αποτέλεσμα να «βαλτώσουν» τα δημόσια και δημοτικά έργα σε όλη τη Χώρα για σχεδόν 1 έτος, κυρίως στους μικρούς και υποστελεχωμένους Δήμους. Τρανή απόδειξη της προχειρότητας αλλά και των προβλημάτων του εν λόγω Νόμου είναι ότι αυτός μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί σχεδόν 250 φορές (!) με αλλεπάλληλες τροπολογίες και διορθώσεις.
  4. Η ΥΠΑ καθυστέρησε σχεδόν 1 έτος προκειμένου να εγκρίνει την Μελέτη Σκοπιμότητας: η μελέτη υποβλήθηκε στην ΥΠΑ από την Περιφέρεια στις 25-05-2018 και εγκρίθηκε στις 07-03-2019, με τον ανυπόστατο όρο της έκδοσης ΑΕΠΟ πριν την εκπόνηση των οριστικών μελετών.
  5. Συνολικά, λοιπόν, δαπανήθηκαν ακριβώς 4 χρόνια μεταξύ της έγκρισης της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Εγχώριο Περιουσία (02/03/2015) μέχρι την οριστική έγκριση της Μελέτης Σκοπιμότητας από την ΥΠΑ (07/03/2019)! Κατά την περίοδο αυτή ο Δήμος Κυθήρων δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή στις σχετικές διαδικασίες, ούτε ως φορέας υλοποίησης ή δημοπράτησης, ούτε ως αντισυμβαλλόμενος ούτε με κανέναν άλλον τρόπο. Ωστόσο οχλούσαμε διαρκώς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, η δε Διοίκηση της Περιφέρειας ήταν απολύτως ενήμερη για τις καθυστερήσεις αυτές όπως προκύπτει εξάλλου από τα σχετικά έγγραφα.
Οι εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς δηλώσεις τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν ειδικά όταν γίνονται από ανθρώπους που ήταν απολύτως ενήμεροι για τις παραπάνω καθυστερήσεις. Θα αναμέναμε λοιπόν, κυρίως από όσους υπήρξαν πολιτικά προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών που χειρίστηκαν το θέμα (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), να μας τεκμηριώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα (και όχι θεωρητικά με βαρύγδουπες δηλώσεις κενές ουσίας) το γιατί χρειάστηκαν 4 χρόνια για να υπογραφεί μια απλή σύμβαση μελέτης, ενός απλού πρόχειρου διαγωνισμού, που δεν είχε καν προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα ρωτάμε μέχρι να πάρουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σημειώνουμε ότι στα 4 αυτά χρόνια, ο Δήμος Κυθήρων με έναν μόνο μηχανικό και με τη συνδρομή των μηχανικών του ΤΤΥΝΔ που αποτελούν Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (άρθρο 52 Ν.3979/2011) ολοκλήρωσε σχεδόν 90 δημοπρασίες…
Η Δημοτική Αρχή ευρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια προκειμένου να υπερκεραστούν τα αδιανόητα εμπόδια που έχει θέσει η ΥΠΑ και να προχωρήσει η δημοπράτηση των οριστικών μελετών.

Δείτε την απάντηση στην ελάσσονα μειοψηφία εδώ.
Δείτε τα συνημμένα έγγραφα εδώ.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου