Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

''ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ'' - ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!!!

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων, κ. Ζαχαρίας Σουρής, με αφορμή τις συνεχείς διαμαρτυρίες δημοτών και επισκεπτών των Κυθήρων για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Καλοκαίρι σιγά-σιγά τελειώνει και οι επισκέπτες των Κυθήρων σταδιακά αναχωρούν για να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους στους τόπους που κατοικούν και εργάζονται. Πρέπει εμείς που μένουμε μόνιμα εδώ να εξετάσουμε τι θετικό βγήκε από την φετινή τουριστική περίοδο και τι αρνητικό που σίγουρα θα επηρεάσει και θα βλάψει την εικόνα και την Οικονομία των Κυθήρων.
Στα θετικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αφίξεις ήταν περισσότερες και σίγουρα άφησαν ένα θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα των συμπατριωτών μας. Επίσης, η κίνηση έχει  διατηρηθεί σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό μέχρι σήμερα δείχνοντας δειλά σημάδια επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
Στα αρνητικά είναι απόλυτα αναγκαίο να τονίσουμε την τραγική αποτυχία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του κ. Χαρχαλάκη στους τομείς της ύδρευσης και της καθαριότητας. Ιδιαίτερα στην ύδρευση τα Κύθηρα δεν μπόρεσαν να δείξουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πρόσωπο.
Οι συνεχείς διακοπές στην παροχή νερού σε πολλά χωριά για πολλές ώρες ή και για ημέρες ακόμα δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν επιεικά απαράδεκτες. Έδωσαν την εντύπωση στους τουρίστες ενός τριτικοσμικού νησιού που περιμένει κάτω από τη βρύση πότε θάρθει το νερό για να γεμίσει τη «στάμνα». Η ποιότητα εξάλλου του νερού σε αναρίθμητες περιπτώσεις ήταν όχι απλά απαράδεκτη αλλά ίσως και ποινικά κολάσιμη.
Διαβάζοντας την νέα Υπουργική Απόφαση Αρ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 27829 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρ. φ. 3525/25-5-2023, τ. Β΄ διαπιστώνουμε τις υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος μας ως υπεύθυνος φορέας ύδρευσης στην παροχή κατάλληλης ποιότητας νερού στην περιοχή της δικαιοδοσίας του για ανθρώπινη κατανάλωση.
Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να συμμορφώνεται με τις παραμετρικές τιμές της Υπουργικής Απόφασης, ότι πρέπει να παρακολουθεί συχνά την ποιότητα του νερού λαμβάνοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα σ’  όλη τη διάρκεια του έτους, να ενημερώνει τους καταναλωτές για κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία καθώς και να τα αναφέρει «αμελλητί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας» και να διαθέτει στους καταναλωτές επαρκείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
Από τα λίγα που παραπάνω αναφέρουμε φαίνεται καθαρά ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή του κ. Χαρχαλάκη δεν έχει τηρήσει και δεν έχει συμμορφωθεί σε τίποτα απ’  όλα αυτά. Διαβάζοντας την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου βλέπουμε ότι τα δείγματα νερού που εξετάστηκαν για το 2021 είναι μόλις δέκα και όλα με την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την 7/7/2021. Πού είναι η συνεχής παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου;
Για το 2022 τα δείγματα που εξετάστηκαν είναι περισσότερα και σε διαφορετικές ημερομηνίες, αλλά και πάλι είναι ανεπαρκή.
Πού είναι όμως τα αποτελέσματα από τα δείγματα που εξετάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια; Δηλαδή πριν από το 2021; Γιατί δεν είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Δήμου; Μήπως δεν έγιναν ή μήπως δεν ήταν σύμφωνα με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και γι’  αυτό δεν δημοσιεύονται;
Πού είναι οι μικροβιολογικές αναλύσεις για το 2023; Εξετάστηκαν δείγματα σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση; Μετά δηλαδή τη δημοσίευση της που την θέτει άμεσα σε ισχύ; Πόσα και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Γιατί δεν δημοσιεύονται; Έχουν εξετασθεί δείγματα από τα νερά που μεταφέρουν τα βυτία όπως προβλέπει  η Υπουργική Απόφαση στο άρθρο 6, παράγρ. 1β΄; Είναι τα βυτία πιστοποιημένα για μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης;
Επειδή το θέμα του νερού είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά την ανθρώπινη υγεία καλούμε τον κ. Χαρχαλάκη να απαντήσει ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα στα ερωτήματα που θέσαμε. Με την ποιότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση δεν παίζουμε. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και θα επιβάλουμε την εφαρμογή στο ακέραιο όλων όσων προβλέπει η νέα Υπουργική Απόφαση για να προστατευθεί απόλυτα το αγαθό της ανθρώπινης υγείας. Ο κ. Χαρχαλάκης οφείλει άμεσες και τεκμηριωμένες απαντήσεις».

Πηγή: oloi-mazi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου