Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.1.2012

Στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα η υπόθεση Μάκρωνα
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει, ούτε έχει κατατεθεί, καμία ώριμη μελέτη προς χρηματοδότηση που να αφορά τα Κύθηρα, είτε από ίδιους πόρους, είτε από το ΕΣΠΑ». Η εκπληκτική αυτή δήλωση της Περιφέρειας Αττικής επιβεβαιώνει τα όσα η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία εδώ και πολύ καιρό προσάπτει στη δημοτική αρχή σχετικά με την παράξενη απραξία που αυτή που επιδεικνύει σχετικά με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για αδιάσειστο κατηγορητήριο, αφού συμπεριλαμβάνεται στην επιστολή που απηύθυνε στις 16 Ιανουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων στον δήμαρχο κ. Κουκούλη. Αφορμή της επιστολής μάλλον υπήρξε η ανακοίνωση μας σχετικά με την υπόθεση της γέφυρας του Μάκρωνα, η οποία θορύβησε τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να σπεύσουν να ζητήσουν κάλυψη από τον Δήμο Κυθήρων. Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη καταλήγει: «Παρακαλώ όπως έχουμε άμεσα την επίσημη θέση του δημοτικού συμβουλίου για το έργο αυτό, γιατί η αρμοδιότητα και η απόφαση για την κατασκευή του δεν είναι δική μας αλλά αποκλειστικά του Δήμο». 
Αντιμετωπίζουμε το παράδοξο, αφενός ο Δήμος να έχει αμελήσει εγκληματικά την προετοιμασία μελετών, με φυσικό αποτέλεσμα να βρίσκεται για άλλη μία φορά με άδεια χέρια μπροστά στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, και αφετέρου το ένα και μοναδικό έργο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ώριμο να είναι τουλάχιστον βαριά υπερκοστολογημένο και αμφιβόλου σκοπιμότητας. Και ναι μεν το έργο αυτό πράγματι κληρονομήθηκε από την τέως Νομαρχία Πειραιά με μελέτη που εγκρίθηκε το 2004 και παραδόθηκε το 2009, η παρούσα όμως δημοτική αρχή είχε από το τέλος του 2010 τουλάχιστον την ευκαιρία, ή μάλλον την υποχρέωση, να μελετήσει το θέμα και να αποφανθεί – δυστυχώς όμως, το αμέλησε. Ούτε ανέβαλε τον προγραμματισμό, ούτε μελέτησε την σκοπιμότητα του έργου, αλλά ούτε και φρόντισε να γίνει η σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαραίτητη δημόσια διαβούλευση.
 
Το πως μπορεί να διευθετηθεί το πρόβλημα από εδώ και πέρα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Χθες το βράδυ όμως, ο Αντιπεριφερειάρχης ισχυρίσθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Adelin FM ότι το έργο δεν επιδέχεται καμία αλλαγή – δηλαδή, ή πρέπει να γίνει δεκτό ως έχει, ή να απορριφθεί συλλήβδην από τον δήμο, κάτι που φυσικά περιορίζει πολύ τις επιλογές. Ευχής έργο θα είναι πάντως να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, αν και το γεγονός ότι κανείς στα Κύθηρα δεν είχε μέχρις σήμερα την ευκαιρία να μελετήσει τον τεχνικό φάκελο του έργου θα δυσχεράνει οπωσδήποτε τη συζήτηση. Όσον αφορά τις προδιαγραφές του έργου, θα αρκεσθούμε να επαναλάβουμε την παρατήρηση πολιτικού μηχανικού, ο οποίος απεφάνθει πως «η πρόταση κατασκευής γέφυρας προδιαγραφών κεντρικής αρτηρίας σε στενή επαρχιακή αρτηρία δημοτικών προδιαγραφών είναι τουλάχιστον παράλογη».

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 19/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου