Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ - ΆΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ 
δήμος για όλους
Δημήτρης Φατσέας
Δημοτικός Σύμβουλος

ΤΟ ΝΕΡΟ

Το Μάιο 2011, η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας διενέργησε ελέγχους σε πολλά σημεία του νησιού και βρήκε σε δύο περιοχές το νερό μολυσμένο με επικίνδυνα βακτήρια. Ενημέρωσε τη Δημοτική Αρχή η οποία απέκρυψε το γεγονός από τους κατοίκους και τους άφησε ανυποψίαστους να πίνουν μολυσμένο νερό.
Στη συνέχεια η Υγειονομική Υπηρεσία ρώτησε εγγράφως το Δήμο αν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι, τι μέτρα πήρε ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αν διερευνήθηκαν τα αίτια της μόλυνσης. Ο Δήμος αγνόησε το έγγραφο και δεν απάντησε ποτέ, επιβεβαιώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αδιαφορία του για την ποιότητα του νερού που προσφέρει στους δημότες του. Τον Σεπτέμβριο γίνονται νέες δειγματοληψίες και- ώ του θαύματος- το νερό βρίσκεται καθαρό! Πως τα καταφέρνει άραγε η Δημοτική Αρχή και καθαρίζει το νερό χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο;
Τον Οκτώβριο του 2011 θυμόμαστε όλοι την επεισοδιακή και με πολλά ερωτηματικά ανάθεση από το Δήμαρχο των αναλύσεων του νερού σε μη διαπιστευμένο και με διπλάσιο κόστος εργαστήριο. Οι αναλύσεις αυτές έδειξαν, λένε, υπερβολικά μεγάλο αριθμό ψευδομονάδων σε πολλές περιοχές. Ποιος εμπιστεύεται όμως πια τη Δημοτική Αρχή για το νερό που πίνει μετά από όλα τα παραπάνω;
Το δικολαβικό επιχείρημα του κ. αντιδημάρχου για όλες τις παραπάνω απίστευτες και απαράδεκτες ενέργειες του δήμου είναι -άκουσον άκουσον- ότι «…μ’ αυτόν τον τρόπο δυσφημείται το νησί». Πως δυσφημείται το νησί δηλαδή, για να το καταλάβουμε και μείς, με το να ενημερώνονται οι κάτοικοι για το πρόβλημα και να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα; Επικίνδυνη αντίληψη, η οποία συνάδει με την γενικότερη ροπή της Δημοτικής Αρχής προς την αδιαφάνεια για όλα τα θέματα. Για φαντασθείτε πόσο ανυπολόγιστη δυσφήμηση θα ήταν για το νησί μας αν προέκυπταν θύματα από το βακτήριο e-coli και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.
Ας αφήσουν επιτέλους την πολιτική του δικολάβου -άλλα να τους ρωτάς, άλλα να παριστάνουν ότι κατάλαβαν, σε άλλα να σου απαντούν – και ας μιλήσουν επιτέλους με ειλικρίνεια στους δημότες για το νερό και για όλα τα θέματα.
Η εικόνα που επικρατεί στις δεξαμενές και στα αντλιοστάσια είναι επιεικώς τριτοκοσμική. Και οι χλωριωτές είναι εκτός λειτουργίας.
Για να μπορεί η δημοτική αρχή να μιλά σοβαρά για την ποιότητα του πόσιμου νερού και να καθησυχάζει τους κατοίκους θα πρέπει να πάρει άμεσα τουλάχιστον τα παρακάτω μέτρα:
  1. Καθαρισμός, αποστείρωση, και σοβάντισμα εσωτερικά και εξωτερικά όλων των δεξαμενών. Τοποθέτηση ανοξείδωτων καπακιών με άριστη πρόσφυση
  2. Εξωραϊσμός του κτηρίου των αντλιοστασίων και τοποθέτηση πόρτας με άριστη εφαρμογή που δεν θα επιτρέπει την είσοδο των τρωκτικών που αφήνουν τα περιττώματα τους
  3. Τοποθέτηση απλών μηχανισμών (φλοτεροβάνα-πρεζοστάτης) που θα ελέγχουν τη στάθμη στις δεξαμενές για αποφυγή υπερχείλισης
  4. Τοποθέτηση φίλτρων (αντίστροφης ώσμωσης και ενεργού άνθρακα), αποσκληρωτών και αποσιδηρωτών
  5. Μεταφορά των χλωριωτών στη θέση των δεξαμενών και τοποθέτηση φωτοβολταϊκού στοιχείου για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία τους, όπου δεν υπάρχει κοντά ηλεκτρισμός. Ή, εναλλακτικά, προμήθεια χλωριωτών υψηλής πίεσης που θα μπορούν να λειτουργούν στα αντλιοστάσια.
  6. Βιολογικοί καθαρισμοί και αποχετεύσεις σε όλες τις επιβαρυμένες περιοχές του νησιού.
Είναι απορίας άξιον πως κατάφεραν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό πρόγραμμα 200.000 € για να κάνει τι νομίζετε; Να τους ειδοποιεί ηλεκτρονικά ότι μια δεξαμενή ξεχείλισε!!! Τη στιγμή που υπάρχει απλός αποτελεσματικός μηχανισμός φλοτεροβάνας-πρεζοστάτη που λύνει το πρόβλημα με 300€!!
Ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καθαρό νερό στους δημότες.
Τώρα μας λένε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «…το νερό είναι καλό…». Ας έχει το νου του ο κόσμος καλού κακού, γιατί με τέτοια δημοτική αρχή πολλά δεινά μπορεί να συμβούν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου