Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.2.2012

Δελτίο Τύπου - 16/2/2012
- Στις εργασίες του ετήσιου Πανελληνίου Συνεδρίου της Κεντρικής Ενώσεως Δήμων Ελλάδος ( Κ.Ε.Δ.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου, έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θεόδωρος Γ. Κουκούλης.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν σήμερα τους Δήμους της Ελλάδος , ενώ σχεδόν από το σύνολο των συνέδρων ασκήθηκε σκληρή κριτική στην μεταρρύθμιση του « Καλλικράτη» και στα προβλήματα που αυτή δημιούργησε. Επίσης, εκτενέστατη αναφορά και συζήτηση έγινε στην οικτρή οικονομική κατάσταση των Δήμων της Πατρίδας μας και στην αδυναμία ή στην αδιαφορία της Πολιτείας να δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα αυτό προκειμένου να συνεχίσουν οι Δήμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων σε εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του έθεσε στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, στους εκπροσώπους της Κυβερνήσεως και στους συνέδρους τα προβλήματα των μικρών νησιωτικών Δήμων και φυσικά του Δήμου μας, ζητώντας με έμφαση « να θεσμοθετηθεί ελάχιστο κόστος λειτουργίας των μικρών νησιωτικών Δήμων, αφού ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες ενός εκάστου εξ αυτών ».
Αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα στον ευαίσθητο τομέα των θαλασσίων συγκοινωνιών, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν βελτιώσεις, ειδικά για τους μικρούς Δήμους, στην υπέρογκη γραφειοκρατία που δημιούργησε ο « Καλλικράτης». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « δεν είναι δυνατόν από τους μικρούς και τραγικά υποστελεχωμένους Δήμους να απαιτούνται οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ζητούνται από τους μεγάλους , οικονομικά εύρωστους και επαρκώς - διοικητικά και επιστημονικά - στελεχωμένους Δήμους ».
Δεν παρέλειψε επίσης να καυτηριάσει την αδικία που υφίστανται οι δημότες μας από το αβάσταχτο χαράτσι στα ακίνητα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων που διαθέτουν πετρόκτιστους ογκώδεις τοίχους, πάχους 50 εκατοστών και άνω αδικούνται ακόμη περισσότερο, αφού ο διαθέσιμος ωφέλιμος χώρος μειώνεται κατά πολύ. Επί πλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποδεσμευθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι από το βάρος του ΟΓΑ και να ορισθούν υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης από τον εν λόγω Οργανισμό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Μίλησε ακόμη εκτενώς για την ανάγκη άμεσων μετατάξεων υπεράριθμων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών προς τον Δήμο Κυθήρων για να δύναται αυτός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των δημοτών.

Έξ άλλου επανέλαβε ότι η κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50% το 2011 και θα μειωθεί περαιτέρω το 2012, είναι πηγή ζωής, ιδιαίτερα για τους μικρούς Δήμους των οποίων τα ίδια έσοδα είναι ελάχιστα και ανεπαρκή για να καλύψουν έστω και στοιχειώδεις απαιτήσεις των δημοτών και των επισκεπτών τους.
Τέλος , συμφώνησε με άλλους ομιλητές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα εντελώς αποδυναμωμένη. Κι αυτό γιατί με τις αψυχολόγητες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης λειτουργεί οριακά κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να δηλώσει αδυναμία εκπλήρωσης ακόμη και των ελάχιστων υπηρεσιών της προς τους πολίτες, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από την πολιτική του Μνημονίου.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου