Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΜΥΡΩΝΑ

Με την προσήκουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η ετήσιος μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Μύρωνος, πρεσβυτέρου Αχαΐας του Θαυματουργού, προστάτου και πολιούχου της νήσου των Αντικυθήρων.

Των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Φρουμέντιο Δημητρίου από τα Κύθηρα και τον π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη, ιερέα των Αντικυθήρων.


Πολλοί ήταν οι προσκυνητές που προσήλθαν στο νησί για να προσκυνήσουν στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνος, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή του εικόνα που βρέθηκε προ αιώνων στα Αντικύθηρα από Κρήτες βοσκούς.

Στις ιερές ακολουθίες έψαλλε μελωδικότατα κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών «Ψαλτικής Διάκονοι» από την Αθήνα υπό τη Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννη Τσούνη, ο οποίος τίμησε το νησί με την παρουσία του για δωδέκατη συνεχή χρονιά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΑΝΕ LINES κ. Εμμ. Γαλανάκης προσέφερε έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της χορωδίας, τη δαπάνη των οποίων κάλυψε ο κ. Ανδρέας Τραβασάρος από τα Κύθηρα, ενώ τη φιλοξενία στο νησί παρέσχε η κα. Ειρήνη Πλουμίδη και ο κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης. Για πρώτη φορά φέτος εψάλλη η Ακολουθία του Αγίου Μύρωνος όπως την αποκατέστησε τονικά και μελωδικά ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ και η οποία θα εκδοθεί σύντομα.

Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του εορτασμού εντυπωσίασε και φέτος τους προσκυνητές που ήρθαν από την Κίσσαμο της Κρήτης και τα Κύθηρα αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ολόκληρο το μικρό νησάκι κινητοποιείται για να είναι όλα έτοιμα κάθε χρόνο στις 16 και 17 Αυγούστου. Η προετοιμασία του πανηγυριού, ίδια και απαράλλακτη εδώ και αιώνες ξεκινάει πολύ πριν την εορτή του Αγίου, από τη διαδικασία περισυλλογής του αιγοπρόβειου κρέατος που προσφέρεται στους προσκυνητές. Οι γυναίκες του νησιού ζυμώνουν ψωμί με τον πατροπαράδοτο τρόπο και το ψήνουν στον ξυλόφουρνο του προσκυνήματος, ενώ ο Ναός του Αγίου ευπρεπίζεται και καθαρίζεται εξονυχιστικά για να υποδεχθεί τους προσκυνητές. Κυριολεκτικά, η ημέρα αυτή είναι η σημαντικότερη του έτους για τους Αντικυθηρίους όπου γης, που τιμούν στον Άγιο Μύρωνα σε όποιο σημείο κατοικούν (προσκυνητάρια του Αγ. Μύρωνος υπάρχουν σε πολλούς ναούς της Ελλάδας και τους εξωτερικού, ενώ η κύρια πανήγυρις για τους Αντικυθηρίους της Αθήνας τελείται με λαμπρότητα στον Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς). Η μνήμη του Αγίου, όμως, τιμάται και στα Κύθηρα (υπάρχει βυζαντινός ναός του Αγίου με εξαίρετες τοιχογραφίες καθώς και νεότερος ναός στο χωριό Στραπόδι) αλλά και στη Λακωνία όπου υπάρχει παλαιός βυζαντινός ναός του Αγ. Μύρωνος του 14ου αιώνα καθώς και σε όλη τη Δυτική Κρήτη και ιδίως στην περιοχή της Κισσάμου, καθώς Κισσαμίτες ήταν εκείνοι που προ αιώνων βρήκαν την εικόνα του Αγίου στα Αντικύθηρα και κατοίκησαν το μικρό νησάκι. Να σημειωθεί δε ότι πρόκειται για ξεχωριστό άγιο από τον Άγιο Μύρωνα Επίσκοπο Κρήτης που εορτάζει στις 8 Αυγούστου και τιμάται κυρίως στο Ηράκλειο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του κατά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και στο βίο και τα μαρτύρια του Αγίου Μύρωνος καλώντας τους πιστούς να τον μιμηθούν στην πίστη, το αγωνιστικό φρόνημα και την αγάπη προς τον Χριστό. Παράλληλα συνεχάρη τον Ιερέα των Αντικυθήρων π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού για τις εργασίες ανακαίνισης που εκτελέστηκαν πρόσφατα στους χώρους του προσκυνήματος και ευχήθηκε αυτές να συνεχιστούν.



Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου μέχρι το σπήλαιο της ευρέσεως όπου τελέστηκε Αγιασμός, ενώ άμα τη επιστροφή της λιτανευτικής πομπής στον Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε το ανακαινισθέν παλαιότατο Ηγουμενείο του προσκυνήματος και στο τέλος όλο το εκκλησίασμα πέρασε κάτω από την εικόνα όπως απαιτεί η παράδοση. Πριν την εόρτιο τράπεζα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα των Παναγιώτου και Μύρωνος Πατεράκη, εις μνήμην των οποίων οι συγγενείς τους προσέφεραν φέτος τα έξοδα της Ιεράς Πανηγύρεως, ενώ μνημόνευσε και άπαντες τους εν τω Κοιμητηρίω του Αγίου Μύρωνος αναπαυομένους.

Τέλος, οι τοπικές αρχές και όλοι οι προσκυνητές παρακάθισαν στον αύλειο χώρο του Ναού όπου παρατέθηκε η κατά το παλαιό έθιμο εόρτιος τράπεζα με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων κρητικής μουσικής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν σε όλους όσοι κοπίασαν για την προετοιμασία της πανηγύρεως καθ΄οιονδήποτε τρόπο καθώς και στα δύο πλοία που εξυπηρετούν το νησί (ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΣΑ) για την άψογη εξυπηρέτηση των προσκυνητών και τις γενικότερες υπηρεσίες τους προς το νησί.

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφίες: Γ. Κατσανέβας – Σ. Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου