Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - Η ΧΥΤΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ

Δικαίως θορυβήθηκαν οι Κυθήριοι από την είδηση που δημοσίευσε η εφημερίδα των Αθηνών Έθνος της Κυριακής (2/9/12), σύμφωνα με την οποία το νησάκι Χύτρα ή Αυγό, τέσσερα μίλια από το Καψάλι, θα έβγαινε σύντομα στο σφυρί. Κατά το δημοσίευμα, το οποίο αμέσως αναμεταδόθηκε από τα Κυθηραϊκά ΜΜΕ, το Ελληνικό κράτος έχει ήδη επιλέξει τα πρώτα 25 νησάκια ή βραχονησίδες «που ανήκουν στο κράτος» και που «θα αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες για 99 χρόνια».

Μουδιάσαμε κάπως με την ανακοίνωση, και πρώτα-πρώτα γιατί η Χύτρα, στο μάτι ακριβώς του Καψαλιού, κοντεύει να γίνει το εικονικό σύμβολο των Κυθήρων. Παρηγορεί βέβαια η πρόδηλη άγνοια του δημοσιογράφου, που αναφέρει σχετικά ότι ανάμεσα στα προτερήματα της Χύτρας συγκαταλέγεται «η εύκολη πρόσβαση» – προφανώς δεν αποπειράθηκε ποτέ το 
salto mortale από την πλώρη καϊκιού στον απότομο βράχο που αποτελεί και τη μοναδική πρόσβαση…

Πολύ σοβαρότερο εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι η Χύτρα δεν «ανήκει στο κράτος», όπως λανθασμένα αναφέρεται, παρά στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το άρθρο 84, παρ. 1 του Ν. 1416/ 84, η «εγχώρια περιουσία των νήσων Κύθηρα και Αντικύθηρα αποτελεί διακοινοτική (ήδη διαδημοκοινοτική, κατ’ άρθρ. 1 παρ. 5 του ν. 2539/97), περιουσία του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης Κυθήρων και Αντικυθήρων. Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει: Όλες τις εκτάσεις των νησιών, είτε είναι κοινόχρηστες δασικές ή χορτολιβαδικές, είτε αγροτικά ή αστικά ή άλλης κατηγορίας ακίνητα, που δεν ανήκουν σε ιδιώτες, ή βάσει νόμιμων τίτλων κτήσης κυριότητας στο δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, ή σε κατ’ ιδίαν κοινότητες. Επίσης, την κινητή και ακίνητη περιουσία των ιερών προσκυνημάτων της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Μόνης και του Αγίου Ιωάννου του «εν κρημνώ» και των ανηκόντων σ’ αυτά παρεκκλησίων. 
Και, τέλος, τις νησίδες που βρίσκονται γύρω από τα Κύθηρα».

Έτσι, λοιπόν, μπορεί ίσως τα άλλα 24 νησιά από τα 25 που αναφέρονται στο δημοσίευμα να περάσουν κάποτε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «ώστε να προχωρά σε διαγωνισμούς για την παραχώρησή τους» – επ’ ουδενί όμως δεν μπορεί και δεν πρόκειται το κράτος να καρπωθεί της περιουσία των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων. Στα υπόψιν.


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 4/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου