Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ-ΚΡΗΤΗ

Συνάντηση διάρκειας 45΄είχε την Τετάρτη, 11/12/2013, ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θόδωρος Γ. Κουκούλης , με τον Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής , κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη , παρουσία του βουλευτή Α΄ Πειραιώς της Ν. Δ., κ. Κώστα Κατσαφάδου, ο οποίος και επέσπευσε τον χρόνο πραγματοποίησης της συναντήσεως Υπουργού –Δημάρχου για το μείζον θέμα της ακτοπλοϊκής συνδέσεως των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά , την Κρήτη και το Γύθειο.
Ο
 κ. Δήμαρχος , ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Υπουργό για την

ανάγκη διατηρήσεως της γραμμής αυτής και δήλωσε ότι αυτό αποτελεί αίτημα του συνόλου των Κυθηρίων και των Αντικυθηρίων , μονίμων κατοίκων των δύο νησιών , αλλά και της μεγάλης παροικίας που διαθέτουν τα δύο νησιά στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Ο
 κ. Υπουργός έδειξε κατανόηση στην επιχειρηματολογία την οποία ανέπτυξε ο κ. Δήμαρχος , αλλά ανέφερε ότι αφενός το Υπουργείο δεν έχει πλέον την δυνατότητα να διαθέσει ένα τόσο μεγάλο κονδύλιο για την επιδότηση της γραμμής αυτής και αφετέρου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την ΛΑΝΕ για την συνέχιση της δρομολόγησης του Ε/Γ- Ο/Γ πλοίου « Βιτσέντζος Κορνάρος », η οποία μάλιστα κατέθεσε αίτημα στο Υπουργείο για την κοινή συνεναίσει λύση της συμβάσεως . 
Στο πιεστικό αίτημα του κ. Δημάρχου για διατήρηση του ενός τουλάχιστον δρομολογίου, ο κύριος Υπουργός απάντησε ότι πρέπει πρώτα να αποφανθεί το Νομικό Συμβούλιο του Υπουργείου αν μπορεί υπάρξει λύση της συμβάσεως και μετά να εξετάσει το αίτημα αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ενδιαφερόμενη ακτοπλοϊκή εταιρεία για την εν λόγω γραμμή και βέβαια με πολύ λιγότερα χρήματα. 

Σε συνεχή αναφορά του κ. Δημάρχου ότι και η σύνδεση με την Κρήτη πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί γιατί οι Αντικυθήριοι έχουν στενούς δεσμούς και καλώς νοούμενα συμφέροντα με αυτήν, αλλά και γιατί τα Κύθηρα δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών προερχομένων από την Κρήτη, ο κ. Υπουργός ανταπάντησε ότι πρέπει ο Δήμος Κυθήρων να υποβάλει βιώσιμη και λειτουργική πρόταση προς το Υπουργείο η οποία θα περιλαμβάνει το Γύθειο και την Κρήτη για να εξετασθεί και να συζητηθεί σε βάθος, η δυνατότητα του ύψους επιδοτήσεώς της.
Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής , κ. Κώστας Κατσαφάδος τάχθηκε 

με τις θέσεις του κ. Δημάρχου και ζήτησε από τον κ. Υπουργό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που διαθέτει, ώστε να εξυπηρετηθούν στο μέγιστο δυνατόν τα δύο νησιά μας.

Τα συμπεράσματα , αλλά και οι λεπτομέρειες της συζητήσεως με τον κ. Υπουργό θα γίνουν γνωστά στους Δημοτικούς Συμβούλους στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων, ώστε το Δ.Σ να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία που θα ακολουθήσει ο Δήμος και οι άλλοι τοπικοί φορείς στο μείζον αυτό θέμα.
Τέλος , ο κ. Δήμαρχος τόνισε στον κ. Υπουργό Ναυτιλίας ότι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα θα εξαντλήσουν κάθε μέσον διεκδικώντας την διατήρηση της γραμμής Πειραιώς –Κυθήρων –Αντικυθήρων –Γυθείου –Κρήτης, αφού αυτή είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των δύο νησιών , αλλά και γιατί αποτελεί αιμοδότη της οικονομίας τους και ταυτόχρονα αρτηρία ζωής τόσο για τα Αντικύθηρα όσο και για τα Κύθηρα.

1 σχόλιο:

  1. Ο λαλιστατος κυριος υπουργος ειπε πολλα και δεν ειπε τιποτα.Ολο αοριστες υποσχεσεις του τυπου ''θα δουμε''..''δεν ξερω αν μπορω''....η αποφαση ειναι ειλημμενη και η γραμμη θα καταργηθει,αδιαφορωντας για το βιωσιμο μελλον των δυο νησων.Ποιος αραγε θα επενδυσει στα Κυθηρα οταν θα αρχισει η αναπτυξη της Ελλαδας και θα βασιστει οπως ειναι προφανες στην επαρχια; Ποιος θα δωσει λεφτα σε ενα τοπο για εξοριστο,απομονωμενο,χωρις δυνατοτητα συνδεσης με το μεγαλυτερο λιμανι της χωρας; Για αλλη μια φορα θα το πω,δεν φταινε αυτοι αλλα εσεις που τους ψηφιζετε....συνεχιστε και θα παθετε κι αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή