Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ''ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΟΛΙΓΟΡΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΈΓΚΑΙΡΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ'' ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE

Με ιδιαίτερη  λύπη ανακοινώνω στους Κυθήριους επαγγελματίες μαθητές και κατοίκους, πως παρά την μεγάλη προσπάθεια πολλών ανθρώπων για την έγκαιρη σύνταξη της πρότασης, παρά την σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για την  συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής,
παρά την έμπρακτη υποστήριξη πολυαρίθμων σημαντικών φορέων, παρά την αποδοχή και σύμφωνη γνώμη (?) του Δημάρχου. 
Δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Life, λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης εκ μέρους του Δήμου Κυθήρων. 
Τα προγράμματα αυτά είναι προγράμματα που δίνονται και χρηματοδοτούνται... κατ ευθείαν απο την Ευρωπαική Ενωση και αφορούν περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός απο τις χώρες-μέλη για την υλοποίησή τους.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι απαιτήσεις για την συμμετοχή έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, και γι αυτό είναι ελάχιστα απο τα προγράμματα αυτά που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα.
Ομως, παρ όλα αυτά , σύμφωνα με πολλές απόψεις εμπλεκομένων και ειδικών,η πρόταση που αναφερόταν στα Κύθηρα είχε πολύ μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας.
Το πρόγραμμα που αναφερόταν στα Κύθηρα,αφορούσε :

·     Την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου,
·     Την δημιουργία Κέντρου ενημέρωσης ειδικά σχεδιασμένου για τους νέους με στόχο  την ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού,
·     Την ανάπτυξη του ειδικού τουρισμού με πρότυπα προγράμματα όπως το πρόγραμμα  παραθαλάσσιων και υποθαλάσσιων μονοπατιών
·     Την απ ευθείας βοήθεια και ενημέρωση προς τους ψαράδες με προγράμματα ανακύκλωσης δικτυών, ενημερωτικών ταξιδιών σε αντίστοιχα θαλάσσια πάρκα της Μεσογείου,κλπ
·     Την δημιουργία φυλασσόμενων περιοχών αναπαραγωγής αλιευμάτων
·     Την δημιουργία θέσεων εργασίας για την παρακολούθηση και διαφύλαξη της περιοχής απο παράνομη αλιεία.
·     Την διεξαγωγή  επιστημονικής ερευνας και παρακολούθησης της περιοχής ώστε να διατηρηθεί η οικολογική ισοροπία στους πληθυσμούς των αλιευμάτων
·     Την δημιουργία πλωτού αγκυροβόλιου στο Καψάλι,
·     Την διεξαγωγή ειδικών συνεδρίων και ημερίδων ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης
·     Την προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής (σκάφος αυτοκίνητο)
.     Την  στελέχωση των υπηρεσιών με πρόσληψη εργαζομένων στα Κύθηρα.  

Το συνολικό ποσό του προγράμματος ήταν 2 500 000euros με προοπτική αύξησης του ποσού  με συμμετοχή και διασύνδεση άλλων προγραμμάτων.
Φορέας υλοποίσης ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την συμμετοχή σημαντικών επιστημονικών  και άλλων φορέων μεταξύ των οποίων,ο Δήμος η Περιφέρεια, το ΚΙΠΑ το οποίο με μεγάλες προσπάθειες έχει ευαισθητοποιήσει και άλλους Κυθηραικούς φορείς εντος και εκτός Ελλάδας για την στήριξη της πρότασης. 
Η ακατανόητη ολιγορία εκ μέρους του Δήμου καθιστά αδύνατη την έγκαιρη υποβολή της πρότασης.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες που βοήθησαν στην υλοποίηση του φακέλλου. 
Για εμάς η πολύμηνη αυτή προσπάθεια ήταν το δείγμα για το πως αντιλαμβανόμαστε το μέλλον του νησιού με πράξεις και όχι με δελτία τύπου και φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.
Μακάρι να είχε και η δημοτική αρχή την ίδια αντίληψη μακριά απο παράλογους συγκεντρωτισμούς και μικροκομματικές σκέψεις. 
Σαν Δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης στον έναν χρόνο που πέρασε θελήσαμε να πολιτευτούμε ψύχραιμα και δημιουργικά  και η διάθεση συνεργασίας υπήρξε ειλικρινής και απόλυτη.
Είναι κρίμα για τον τόπο να συμβαίνουν παρόμοια ακατανόητα γεγονότα.

Με λύπη
Μανώλης Χάρος
Επικεφαλής Δημ. Παράταξης

Ενωτική Πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου