Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ''ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ!''

Πιστεύω πώς κάθε έργο που κάνουμε, κάθε δράση και κάθε ενέργειά μας, τελικό αποδέκτη έχει τη νέα γενιά, καθώς είναι χρέος κάθε Δημοτικής Αρχής να παραδίδει τον τόπο της καλλίτερο από ότι τον παρέλαβε και να δημιουργεί υγιείς προϋποθέσεις για την παραμονή των νέων ανθρώπων στο νησί. 
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου, θέσαμε ως στόχο και προτεραιότητα την δημιουργία ενός σύγχρονου και πιστοποιημένου χώρου άθλησης και γύμνασης. Εκμεταλλευτήκαμε μια παλιά μελέτη (του 2002-3) που υπήρχε στα συρτάρια του Δήμου για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε δημοτικό οικόπεδο στο Μανιτοχώρι. Το έργο είχε δημοπρατηθεί από την διοίκηση του Αρτεμίου Καλλίγερου, είχε ανακηρυχτεί ανάδοχος, όμως δεν ξεκίνησε ποτέ γιατί το πρόγραμμα χρηματοδότησης έμεινε από λεφτά! Από το ίδιο πρόγραμμα είχαμε κατασκευάσει τότε το γήπεδο στα Αντικύθηρα «Πρόγραμμα Ελλάδα 2004 – Δίκτυο Προπονητηρίων». 
Η μελέτη έμεινε αναξιοποίητη επί 10 και πλέον χρόνια (παχιών αγελάδων μερικά εξ αυτών!). Μέχρι που αποφασίσαμε να την προχωρήσουμε, πέρα και έξω από τοπικιστικές παράνοιες που μόνο κακό κάνουν στον τόπο (γιατί εδώ και όχι εκεί, γιατί σε «αυτούς» και όχι σε «εμάς»;), εξάλλου το Τσιρίγο είναι ΕΝΑ και τέτοιου μεγέθους υποδομές εξυπηρετούν ΟΛΟ το νησί! Ωριμάσαμε πλήρως το έργο με τη βοήθεια εξωτερικών τεχνικών συμβούλων και συνεργατών, περάσαμε πολλές ώρες συνεργασίας με τον τοπικό πρόεδρο Δημήτρη Καλλίγερο, κάναμε νέα σχέδια και τοπογραφικά, αλλάξαμε εντελώς τις προβλέψεις σε σχέση με την αρχική μελέτη (στην ουσία κάναμε μια εντελώς νέα μελέτη), συνεργαστήκαμε με τον Κ.Ε.Φ.Α. και προβλέψαμε μέσα στις εγκαταστάσεις τα 3 υποχρεωτικά αθλήματα για τη Γυμναστική Ακαδημία, τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές (άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος και σφαιροβολία) ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να κάνουν πιστοποιημένη προγύμναση και προπόνηση πάνω στο νησί και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στη Σπάρτη ή την Αθήνα ή να αθλούνται σε χωράφια, προβλέψαμε σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ πλήρων προδιαγραφών, ανοικτό Gym Park, κτίρια διοίκησης, αποδυτήρια, πλήρη πρόσβαση σε ΑμΕΑ και κυλικείο. 
Πήραμε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η συνολική δαπάνη για το έργο είναι 600.000€ και έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ: 9777.08.008). Την προηγούμενη Παρασκευή λάβαμε την τελική έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και μέσα στις επόμενες ημέρες καταθέτουμε στην Πολεοδομία τον φάκελο για την Άδεια Δόμησης που αποτελεί και το τελευταίο έγγραφο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί πλήρως ο φάκελος του έργου. Αμέσως μετά θα υπογράψουμε την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και στη συνέχεια το έργο δημοπρατείται από το Δήμο Κυθήρων. Για να φτάσουμε στο μέγιστο αυτό σημείο ωριμότητας χρειάστηκαν πολλοί μήνες, εγκρίσεις, άδειες, σχέδια, συνεργασία με εξαίρετους και πεπειραμένους εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους, διαρκής συνεργασία με τους Μηχανικούς της Περιφέρειας και τον Αντιπεριφερειάρχη, κόπος και μόχθος…
Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο στα Φράτσια, σε οικόπεδο που μας παραχώρησε η Εγχώριος Περιουσία. Η αιφνιδιαστική έκδοση του Ν.4412 τον Αύγουστο μας σταμάτησε προσωρινά και έτσι οι μελέτες θα ανατεθούν στις αρχές του 2017. Στόχος μας να ωριμάσουμε πλήρως το έργο – ένα απόλυτα αναγκαίο έργο για τα παιδιά μας – και να το εντάξουμε στην Περιφέρεια ή στο ΕΣΠΑ.
Τόσο μεγάλα έργα, έργα πνοής και ανάπτυξης, δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει κόπο, επαγγελματισμό και επιμονή, θέλει σωστούς συνεργάτες και διαρκή μάχη, θέλει ωρίμανση μελετών επί πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! 
Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου