Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ (3/11) ΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ''ΔΙΚΤΥΟ ΝΗΣΩΝ ΕΝΑΛΙΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ'' ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ - ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Σε λίγα λεπτά, στο Ζάππειο Μέγαρο, ξεκινάει η επίσημη παρουσίαση του νεοσύστατου Δικτύου Νήσων Ενάλιων Διαδρομών, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Κυθήρων!

Λίγα λόγια και πληροφορίες για το Δίκτυο:

Ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καταδυτική βιομηχανία γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με παραπάνω από 25 εκατομμύρια αυτοδύτες το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η European Underwater Federation, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ενεργοί δύτες, ενώ σχεδόν 1 εκ. εξ αυτών πραγματοποιούν κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα καταδυτικό ταξίδι 10 διανυκτερεύσεων σε κάποιον καταδυτικό προορισμό. Εκτιμάται ότι το 70% των ενεργών δυτών επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς, ενώ ο ετήσιος τζίρος αυτών των ταξιδιών υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Ο Καταδυτικός Τουρισμός εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οικοτουριστικών δραστηριοτήτων που προωθούνται σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές για την προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
- Δεν απαιτεί την ύπαρξη βαρέων υποδομών στην παράκτια ζώνη
- Λειτουργεί ως κίνητρο για την ανάπτυξη της περιφέρειας, δημιουργώντας νέες και δυναμικές θέσεις εργασίας για την απορρόφηση τοπικού εργατικού δυναμικού αλλά και ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές υποδομές / παροχές
- Αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν ενός τόπου, προσελκύοντας ποιοτικό και πιστό τουρισμό που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί τη διαρκή αναβάθμιση υπηρεσιών και προϊόντων
- Διευρύνει την κατά παράδοση στενή τουριστική περίοδο των παράκτιων περιοχών της χώρας
- Λειτουργεί ως πόλος αναμόρφωσης, τόσο της καταδυτικής όσο και της περιβαλλοντικής/ιστορικής συνείδησης, προσφέροντας ουσιαστικό υπόβαθρο αναψυχής.
Το «Δίκτυο Νήσων Ενάλιων Διαδρομών» αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ιδρύθηκε το 2017 και εδρεύει στην Αθήνα.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:

- Η εξέταση και η ενημέρωση των μελών του Δικτύου σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο και την εφαρμογή του, αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανάδειξη και την τουριστική χρήση των καταδυτικών περιοχών.
- Η προσέλκυση επενδύσεων από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
- Η προσέλκυση τουρισμού.
- Η υποστήριξη και η ενημέρωση των μελών του Δικτύου για τις απαραίτητες ενέργειες σε τεχνικό επίπεδο για αδειοδότηση και λειτουργία χώρων ενάλιας εκμετάλλευσης.
Αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για ανάπτυξη των προτάσεων των μελών του.
- Η ανάδειξη, προβολή και προστασία των ενάλιων τουριστικών διαδρομών και του περιβάλλοντός τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Η διενέργεια ημερίδων, συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων που αφορούν την αειφόρο διαχείριση των ενάλιων τουριστικών διαδρομών του Δικτύου και του περιβάλλοντός τους.

Το Δίκτυο αριθμεί έως σήμερα τα ακόλουθα 13 μέλη.

Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφία - πληροφορίες: enalionnetwork.eu
Ενημέρωση: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου