Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ''ΑΡΤΕΜΙΣ'' - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΔΜΗΕ

«ΑΡΤΕΜΙΣ» - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα
ΠΡΟΣ
Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσο Μανουσάκη
Κοιν/ση: 1) Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα
                 2) Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη
                 3) Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο
                 3) Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου
                  4) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου
                 5) Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, κ. Σταύρο Αραχωβίτη
                 6) Βουλευτή ΝΔ Λακωνίας, κ. Αθανάσιο Δαβάκη
                 7) Βουλευτή ΔΗ.ΣΥ. Λακωνίας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο
                 8) Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη
                9) Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κ. Ντία Τζανετέα
                10) Δήμαρχο Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τριχείλη
               
                
ΘΕΜΑ: 1) Απάντηση στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ επί της πλέον πρόσφατης τροποποίησης των σχεδιασμών όσον αφορά τη Φάση Ι της διασύνδεσης της Κρήτης (Πελοπόννησος-Κρήτη) σχετικά με τον Δήμο Μονεμβασίας.
2) Απάντηση στην τροποποίηση του ΓΠΣ Βοιών, βάσει της ΣΜΠΕ που συνυπεγράφη προσφάτως από τους συναρμόδιους Υπουργούς κκ. Φάμελλο, Κονιόρδου και Αποστόλου.

28/11/2017

Αξιότιμε Πρόεδρε του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη
Λυπούμαστε που η πρακτική των «fake news”, ένα καταδικαστέο φαινόμενο των καιρών, που μπορεί κάποιος να εντοπίσει π.χ. στο facebook ή σε γραφικές ιστοσελίδες, υιοθετούνται ως επίσημη πρακτική από έναν κρατικό φορέα όπως ο ΑΔΜΗΕ. Διότι η πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ βρίθει από τέτοια.
Και εξηγούμεθα:
Α) Δύσκολα θα υποστήριζε κάποιος ότι εκφράζει μόνον μια «μικρή μερίδα της κοινής γνώμης της Λακωνίας», όπως ισχυρίζεστε, η άποψη πως είναι καταστροφική η χάραξη που προκρίνει ο ΑΔΜΗΕ για τη «μικρή διασύνδεση» Κρήτης – Πελοποννήσου στον Δήμο Μονεμβασίας. Εκφράζουν «μικρή μερίδα της κοινής γνώμης της Λακωνίας» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη Λακωνία, κκ. Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης, η πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, αλλά και το ΚΚΕ; Η δε αντίθεσή τους αφορά ΚΑΙ τις νέες «διορθώσεις» στις οποίες προέβη ο ΑΔΜΗΕ, όπως διεφάνη στην ενημερωτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Νεάπολη Βοιών, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.
…Εκφράζει μόνον «μια μικρή μερίδα» η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου; Εκφράζει «μικρή μερίδα της κοινής γνώμης» η ομοφώνως αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας, οι 32 σύλλογοι και φορείς που απορρίπτουν το σχέδιό σας και ζητούν ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ της Χερσονήσου του Μαλέα; Εκφράζουν «μικρή μερίδα της κοινής γνώμης» οι  3.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε έναν μήνα στον Δήμο Μονεμβασίας και έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στην Υπηρεσία σας;
…Εάν ναι, σας καλούμε να έρθετε στη Λακωνία και στον Δήμο Μονεμβασίας και να προσπαθήσετε να βρείτε κάποιον θεσμικό ή συλλογικό φορέα που να είναι υπέρ του τρόπου διασύνδεσης που εσείς προκρίνετε, μέσω πυλώνων υψηλής τάσης. Μαζέψτε και 3.000 υπογραφές. Και τότε, όλοι εμείς, μαζί με τους βουλευτές του νομού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασίας και τους 32 συλλόγους και φορείς θα δεχθούμε τον χαρακτηρισμό «μικρή μερίδα της κοινής γνώμης της Λακωνίας». Αλλιώς, δεχθείτε ότι η «μικρή μερίδα» μάλλον είστε εσείς.
3) Δύσκολα επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλές «ενστάσεις» η προσφυγή που έχει καταθέσει στο ΣτΕ εναντίον του Δεκαετούς της ΡΑΕ, ήδη από τον Νοέμβριο του2016, η «ΑΡΤΕΜΙΣ» - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα και οι άλλες δύο προσφυγές στο ΣτΕ που ακολουθούν εντός ημερών από τον Δήμο Μονεμβασίας και τον σύλλογο «ΑΡΤΕΜΙΣ», εναντίον της ΑΕΠΟ του έργου. Είναι σφοδρή αντίδραση.
4) Δύσκολα θα μπορούσε να πειστεί κανείς για την αναγκαιότητα της «μικρής διασύνδεσης» Κρήτης – Πελοποννήσου λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών, που, υποτίθεται ότι επιβάλλουν το κλείσιμο έως το 2019 των πετρελαϊκών μονάδων και, άρα, και αυτών της Κρήτης. Καθότι σήμερα, ενώ τα λέμε όλα αυτά, κατασκευάζεται πετρελαϊκή μονάδα στο νησί της Ρόδου. Είναι εκτός ΕΕ και ευρωπαϊκών οδηγιών άραγε η Ρόδος;
5) Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πειστεί ότι το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου θα συμβάλλει στην «περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας», όπως ισχυρίζεστε. Σίγουρα, πάντως, δεν θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική και αναπτυξιακή αναβάθμιση της Λακωνίας, καθώς οι πυλώνες τοποθετούνται στη χερσόνησο του Μαλέα, ακυρώνοντας τις προτάσεις και τις δρομολογημένες προσπάθειες να καταστεί Περιφερειακό Πάρκο, Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας και να ενταχθεί στα Σημεία Αποθέματος Βιόσφαιρας της Unesco.
6) Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πειστεί ότι το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης από τους συμβατικούς σταθμούς. Καθώς το ρεύμα που θα πηγαίνει στην Κρήτη θα προέρχεται ΑΚΡΙΒΩΣ από τους συμβατικούς σταθμούς της Μεγαλόπολης. Που, προφανώς, για να καλύπτουν και τις ανάγκες της Κρήτης, θα δουλεύουν και περισσότερο.
7) Δύσκολα, επίσης, θα μπορούσε να πειστεί κανείς ότι η «μικρή διασύνδεση» Κρήτης Πελοποννήσου θα συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των Ελλήνων, καθώς θα μειώσει, όπως λέτε, τις χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η μεγάλη «πληγή» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν είναι οι χρεώσεις ΥΚΩ, αλλά οι χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το «χαράτσι» που πληρώνουμε όλοι μας για τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, τις λεγόμενες «ΑΠΕ». Ένα «χαράτσι» τριπλάσιο και τετραπλάσιο από τις χρεώσεις ΥΚΩ, όπως βλέπουμε στους λογαριασμούς μας.
…Αυτό πώς προτίθεστε να το μειώσετε, όταν στην ΑΕΠΟ του έργου διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου αναφέρεται ότι στόχος, μεταξύ άλλων, είναι και η «καλύτερη απορρόφηση των νυν και των μελλοντικών ΑΠΕ»; Δηλαδή, όπως καταλαβαίνουμε, θα μας μειώσετε τις μικρές χρεώσεις ΥΚΩ και θα εκτοξευθούν οι ήδη υπέρογκες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ!...
Αξιότιμε Πρόεδρε του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη
Οι συνεχείς «διορθώσεις» στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ δεν δεικνύουν τίποτε άλλο, παρά την προχειρότητα και την ανευθυνότητα όσων τους εκπόνησαν. Είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ.
Λέτε ότι δεν μπορεί, εδώ που έχουμε φτάσει, να εξεταστεί η υπογειοποίηση του δικτύου στον Δήμο Μονεμβασίας ή κάποια άλλη λύση (επιμένουμε στην ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ του Μαλέα), γιατί αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση δύο ετών στην εκτέλεση του έργου. Σας υπενθυμίζουμε ότι είχατε ΕΓΚΑΙΡΩΣ προειδοποιηθεί, τόσο  ο ΑΔΜΗΕ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και ενάμιση χρόνο (1,5 χρόνο) για το ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα. Προτιμήσατε να αδιαφορήσετε ή να προσπαθείτε να μας ξεγελάσετε με «κοπτοραπτικές». Εάν είχατε χρησιμοποιήσει αυτόν τον 1,5 χρόνο για να προκρίνετε τις λύσεις που προτείναμε, δεν θα βρισκόσασταν τώρα σε αυτήν τη δύσκολη θέση. Άρα, η ευθύνη ανήκει σε εσάς.
Έχετε υποχρέωση, πάνω από τα όποια χρονοδιαγράμματα, να θέσετε το  αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό κόστος για τον Δήμο Μονεμβασίας. Ο σεβασμός που επιδεικνύεται για την Κρήτη θα πρέπει να επιδειχθεί και προς τον Δήμο Μονεμβασίας. Και ο σεβασμός που τυχόν θα επιδειχθεί για ένα τμήμα του Δήμου Μονεμβασίας, θα πρέπει να επιδειχθεί και προς ολόκληρο τον Δήμο.
Εάν δεν το πράξετε αυτό, σας διαβεβαιώνουμε ότι όχι δύο, αλλά 22 και πλέον θα είναι τα χρόνια που θα καθυστερήσει το έργο, λόγω των παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης και των Ευρωπαϊκών Οργάνων.
Τέλος,
Α) Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας όσον αφορά τον υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών. Προφανώς, κατόπιν παρεμβάσεων του ΑΔΜΗΕ, οι συναρμόδιοι Υπουργοί κκ. Φάμελλος, Κονιόρδου και Αποστόλου, υπέγραψαν  η ΣΜΠΕ, στην οποία έχουν «εμφυτευθεί» κάποιες πολύ «βολικές» διατάξεις, που ορίζουν ότι εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (π.χ. οι πυλώνες υψηλής τάσης) θα μπορούν να εγκαθίστανται σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΖΩΝΗ του τέως Δήμου Βοιών. Κάτι που δεν επέτρεπε η αρχική εκδοχή του ΓΠΣ (…που εκκρεμεί από το 2003).  Με τις εμφυτευμένες εσχάτως αυτές διατάξεις, αλλάζει εντελώς η «φιλοσοφία» του ΓΠΣ, κατά το πώς βολεύει τους συγκυριακούς και πρόχειρους σχεδιασμούς σας. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα μείζονος πολιτικής επιπολαιότητας, ανεντιμότητας και ανηθικότητας, την ευθύνη για το οποίο φέρει τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι συνυπογράφοντες Υπουργοί της Κυβέρνησης.  
Β) Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Σταθάκης, θα δεχθεί να ενταχθεί ΚΑΙ στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου η πολύ θετική πρόβλεψη που εισήχθη σε αυτό της έτερης πατρίδας του, της Κρήτης: ότι σε ζώνες Natura δεν μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Το υπέγραψε προ ολίγων ημερών για την Κρήτη, ζητούμε να το κάνει και για την Πελοπόννησο.

Μετά τιμής
Η προσωρινή ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της «ΑΡΤΕΜΙΣ» - Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα
Γιώργος Δερμάτης
Καλλιόπη Λιβανού
Παναγιώτης Κοντάκος
Παναγιώτης Γράφος
Μαγδαληνή Σωτηριανού
Στάθης Βελιώτης
Χαράλαμπος Γεωργουδής

Πηγή: Σύλλογος ΆΡΤΕΜΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου