Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΆΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 21.3.2018

Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης 21 Μαρτίου ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
Στο περιθώριο της συνάντησης οι δύο άνδρες υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Κυθήρων για την κατασκευή από συνεργεία της ΜΟΜΚΑ του έργου διαπλάτυνσης της οδού από Γερακιάνικα προς την Αγία Ελέσα και το Ναυτικό Παρατηρητήριο Κυθήρων, ενώ μετά από αίτημα του Δήμου μας η ΜΟΜΚΑ θα αναλάβει και την πολυαναμενόμενη για σειρά ετών διάνοιξη του δρόμου προς τον Φάρο Μουδαρίου όπου υφίσταται ενεργή υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα η ΜΟΜΚΑ θα παραδώσει σύντομα στο Δήμο μας τη μελέτη αποκατάστασης-συντήρησης της γέφυρας Διακοφτίου με μηδενικό κόστος για το Δήμο, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει μόνο την κατασκευή του έργου που υπολογίζεται σε 50.000€ και έχει ενταχθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό του Δήμου. Ο Δήμαρχός μας συζήτησε με τον κ. Υπουργό τις λεπτομέρειες της προγραμματιζόμενης για τις 28 Ιουλίου εκδήλωσης στο Καψάλι για τους 722 νεκρούς του HMS Gloucester στην οποία θα παραστεί η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα υπάρχει υψηλή εκπροσώπηση εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον τονίστηκε η αναγκαιότητα της συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού Φάρου Απολυτάρες Αντικυθήρων με τον Υπουργό Άμυνας να προγραμματίζει άμεση επίσκεψη στα Αντικύθηρα για την εκπόνηση των σχετικών μελετών.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχός μας κ. Χαρχαλάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.
Ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της αδυναμίας των μικρών Δήμων στην εκπόνηση μελετών και την ωρίμανση μεγάλων έργων, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως της Μαρίνας των Κυθήρων, του Σφαγείου και των απαραίτητων μελετών αναβάθμισης του Σπηλαίου της Αγίας Σοφίας στο Μυλοπόταμο.
Παράλληλα, πρότεινε στον Υπουργό συγκεκριμένες παρεμβάσεις ενόψει του νέου Καλλικράτη, κυρίως στον τομέα της διαδικασίας έγκρισης δαπανών και μείωσης της γραφειοκρατίας.
Τέλος επεσήμανε τη διαφωνία του για την από 1-1-2019 κατάργηση του προληπτικού ελέγχου δαπανών στους ΟΤΑ ο οποίος αποτελεί μια ισχυρή διασφάλιση νομιμότητας της λειτουργίας των Δήμων που θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις που έχουν ήδη εγκριθεί (3 για το Δήμο Κυθήρων και 2 για την Εγχώριο Περιουσία), η σχετική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει από το ΑΣΕΠ στους επόμενους μήνες.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου