Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ 30/3

Σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη την Παρασκευή 30 Μάρτη 2018 στα πλαίσια του Διακρατικού Προγράμματος SUPREME.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας με 2,5 εκατομμύρια ευρώ και στόχος του είναι η υλοποίηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού σε χώρες κυρίως του Νότου.
Το πρόγραμμα εξειδικεύει τη δράση του σε 5 πιλοτικές περιοχές, εκ τωνοποίων οι 2 στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
1) Βόρεια Αδριατική Θάλασσα.
2) Παράκτιος χώρος Σλοβενίας.
3) Θαλάσσιος χώρος του Dubrovnik.
4) Εσωτερικό Ιόνιο και Κορινθιακός Κόλπος
5) Μυρτώο Πέλαγος – πέρασμα Κυθήρων - Κρήτης.
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος (για την Ελλάδα), με εταίρους πλήθος πανεπιστημίων και άλλων επιστημονικών φορέων.
Στην ημερίδα ηταν ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας χερσονήσου Μαλέα Άρτεμις η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας και η ΤΟΥΛΙΠΑ που όχι μόνο την παρακολούθησε αλλά συμμετείχε ενεργά σε αυτήν καταθέτοντας στοιχεία από τις δράσεις της και προτάσεις.
Από τις δράσεις του Συλλόγου για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα θαλάσσια είδη, από τις συνεργασίες του με τους φορείς:
ΑΡΧΕΛΩΝ (Προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta), ΔΕΛΦΙΣ, ΑΡΙΩΝ (Ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητωδών) Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο (θαλάσσια θηλαστικά), ΠΕΛΑΓΟΣ (Ινστιτούτο κητολογικών ερευνών) Mom (Εταιρία για την μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας), ISEA 
(προστασία των Υδάτινων οικοσυστημάτων, καρχαρίες σελάχια), καθώς και τα περιστατικά που έχει καταγράψει στην περιοχή, υπάρχει ήδη μια βάση δεδομένων η οποία και ετέθη υπόψη του Υπουργείου.
Κατά τη συζήτηση για το Μυρτώο και το πέρασμα προς Κρήτη, κυρίαρχα θέματα αναδείχτηκαν το αγκυροβόλιο του όρμου, το Παυλοπέτρι, η όδευση του δικτύου διασύνδεσης, η ασφάλεια ναυσιπλοΐας του στενού Ελαφονήσου - Κυθήρων, το απολιθωμένο δάσος και η σημαντικότητα του Μυρτώου και Καβομαλιά για τα θαλάσσια θηλαστικά και κυρίως για την ύπαρξη του μεγαλύτερου και σημαντικού δελφινιού των ελληνικών θαλασσών (Grampus griseus) σταχτοδέλφινο, περιστατικό του οποίου είχαμε νεκρό στα Βελανίδια.







Πηγή: Μαρία Αρώνη - Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου