Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10/9 ΟΙ 82 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Μετά από 39 ώρες παραμονής στα Κύθηρα, αναχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας 10/9, με το τοπικό πλοίο για τη Νεάπολη, οι 82 μετανάστες (55 άντρες, 9 γυναίκες και 18 ανήλικοι) που επέβαιναν στο ιστιοπλοϊκό σκάφος όταν αυτό έμεινε ακυβέρνητο, το βράδυ του Σαββάτου 8/9 ανοιχτά των Κυθήρων (βλ. ΕΔΩ).
Μια ημέρα νωρίτερα από το νησί είχαν αποχωρήσει οι 3 φερόμενοι ως διακινητές, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά.
Από την έρευνα των αρμοδίων αρχών, παρά το γεγονός πως και οι 82 προσπάθησαν να βγουν παράνομα από τη χώρα, οι 57 απ' αυτούς διέθεταν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και γι' αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές και ταξίδεψαν χωρίς συνοδεία. Αντίθετα οι υπόλοιποι 25 που δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα παραμονής, ταξίδεψαν συνοδεία αστυνομικών μέχρι να τους αναλάβει η Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικό - Αστυνομία) και του Νοσοκομείου Κυθήρων για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και για το πως χειρίστηκαν μια δύσκολη κατάσταση για το νησί μας. Στους εθελοντές της ομάδας διάσωσης Κυθήρων και σε επαγγελματίες και κατοίκους του νησιού που απ' την πρώτη στιγμή έδειξαν αλληλεγγύη και προσέφεραν διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στους μετανάστες. Στην Μητρόπλολη Κυθήρων που ανέλαβε το κόστος σίτισης τους, καθώς και στον Δήμαρχο Κυθήρων και στο επιτελείο του, για τον συντονισμό και τις ενέργειες τους, προκειμένου οι μετανάστες να μεταφερθούν με ασφάλεια από τα Κύθηρα στην Πελοπόννησο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Δημάρχου Κυθήρων, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, για την αναχώρηση των μεταναστών από τα Κύθηρα:
Αναχώρησαν για Νεάπολη με το δρομολόγιο του Πορφυρούσα οι 82 παράτυποι μετανάστες που βρίσκονταν στο νησί μας από το βράδυ του Σαββάτου. Δήμος, Μητρόπολη, επαγγελματίες και κάτοικοι προσέφεραν σίτιση και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείπουν τις πατρίδες και τις εστίες τους λόγω των κακουχιών και του πολέμου, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη που θα τους εξασφαλίσει καταρχήν τη ζωή και στη συνέχεια την αξιοπρέπεια. Είναι γεγονός ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία, όπως παραβατικά στοιχεία υπήρχαν/υπάρχουν και στην κοινωνία μας πολύ πριν έρθουν οι μετανάστες στην Ελλάδα. Δεν υπήρξαμε ποτέ ιδανική κοινωνία, ούτε η εγκληματικότητα και η παρανομία είναι αποκλειστικά στοιχεία της μετανάστευσης. Συνεπώς κάθε άποψη που ενθαρρύνει τη βία και την ξενοφοβία όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά τη θεωρούμε επικίνδυνη και την κατακρίνουμε.
Παράλληλα, αξιώνουμε από το Κράτος να βρει τρόπο ώστε σε τέτοια περιστατικά οι αρμόδιες υπηρεσίες να συνεννοούνται ταχύτερα και αποδοτικότερα, ώστε αφενός να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος σε συνεννοήσεις για τα αυτονόητα, αφετέρου να μην επιβαρύνονται μικροί νησιωτικοί Δήμοι χωρίς δομές, δυνατότητες και υπηρεσίες.
Τα Κύθηρα ξέρουν καλά τί θα πει μετανάστευση. Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Πειραιάς, Αυστραλία, Αμερική, Νότιος Αφρική. Όταν οι παππούδες και οι πατεράδες μας έφυγαν για μια καλύτερη ζωή, ούτε σαν ήρωες τους υποδέχθηκαν ούτε κόκκινο χαλί τους έστρωσαν. Ταλαιπωρήθηκαν, μπήκαν σε καραντίνα και λοιμοκαθαρτήρια, τους ειρωνεύτηκαν, τους χλεύαζαν και τους κορόιδευαν για χρόνια μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στις νέες πατρίδες τους.
Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι οι εικόνες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο είναι ανεκτές. Η χώρα μας ουσιαστικά δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, οι δομές είναι απαράδεκτες όπως τονίζει και η ίδια η ΕΕ, δαπανούμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων που τα στερούμε από την υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη, όμως η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν και είναι πάνω και πέρα από κάθε τι. Σε λίγα χρόνια η ΕΕ θα χρειαστεί εκατομμύρια μεταναστών για εργατικά χέρια λόγω της υπογεννητικότητας. Απαιτείται σαφής μεταναστευτική πολιτική, έλεγχος των ροών, διασφάλιση της νομιμότητας, αυστηρή επαναπροώθηση των παραβατικών ατόμων και μέριμνα για την ασφάλεια της καθημερινότητας ΟΛΩΝ των πολιτών, γηγενών και ξένων.

Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή - TSIRIGO FM 105,6
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6
Πηγή ανάρτησης - φωτογραφία: Στράτος Χαρχαλάκης (faceboo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου