Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

82 ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 9/9

Στα Κύθηρα βρίσκονται από τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής 9/9, 82 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης έμεινε ακυβέρνητο, ενώ βρισκόταν ανοιχτά των Κυθήρων.
Το ξύλινο ιστιοπλοϊκό ''Allegra'' μήκους 14μ, με σημαία Ολλανδίας, το βράδυ του Σαββάτου 8/9 έπλεε 10 ν.μ. ΝΑ των Κυθήρων, όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, καθώς έμεινε ακυβένρητο. Αμέσως κινητοποιήθηκαν πλωτά του Λ.Σ., ένα από την Κρήτη κι ένα από την Νεάπολη Βοιών, τα οποία έσπευσαν στην περιοχή και συνόδεψαν το ιστιοπλοϊκό καθ' όλη τη διάρκεια της ρυμούλκισής του, στο λιμάνι του Καψαλιού Κυθήρων.
Εκεί αποβιβάστηκαν 82 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος. Προκειτα κυρίως για νεαρής ηλικίας άτομα από τα οποία, 55 είναι άντρες, 9 γυναίκες και 18 ανήλικοι.
Στο Καψάλι τους περίμενε κινητή μονάδα από το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων που πραγματοποίησε ιατρικό έλεγχο, ενώ εθελοντές από την ομάδα διάσωσης Κυθήρων και κάτοικοι της περιοχής, τους πρόσφεραν νερό και κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Ευτυχώς όλοι ήταν καλά στην υγεία τους.
Από το Δήμο Κυθήρων στο λιμάνι του Καψαλιού βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κομηνός και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. Ελένη Στάθη και κ. Γιάννης Κατσανεβάκης.
Καθώς η έρευνα από τις Λιμενικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη, πληροφορίες του σταθμού μας αναφέρουν πως οι παράτυποι μετανάστες είναι Κούρδοι, βρίσκονταν στην Ελλάδα, είναι ήδη καταγεγραμένοι στο σύστημα καταγραφής παράτυπων μεταναστών της Χώρας μας, ξεκίνησαν το ταξίδι τους με το ιστιοπλοϊκό από το Λαύριο και είχαν προορισμό την Ιταλία.
Από την έρευνα των Λιμενικών αρχών, έχουν βρεθεί 3 ως φερόμενοι διακινητές, οι οποίοι και κρατούνται.
Αφού ολοκληρώθηκε ο ιατρικός έλεγχος άρχισε η μεταφορά των παράτυπων μεταναστών με λεωφορείο από το Καψάλι στο Διακόφτι Κυθήρων, στο κτίριο του Λιμανιού. Εκεί οι μετανάστες διανυκτέρευσαν και βάση του προγραμματισμού, αναμένεται, κατά τη διάρκεια της Κυριακής 9/9, να μεταφερθούν με το τοπικό πλοίο στην Λακωνία κι από εκεί να προωθηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς τα Κύθηρα δεν διαθέτουν οργανωμένη δομή φιλοξενίας μεταναστών.
Το σκάφος αφού ελεγχθεί και γίνει η καταγραφή των αντικειμένων που υπάρχουν σε αυτό, θα οδηγηθεί τις επόμενες ημέρες στην Αγία Πατρικία και θα δρομολογηθεί η διαδικασία δημοπράτησής του από την ΔΔΔΥ (Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού).
Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ:















κατά την είσοδο του ιστιοπλοϊκού στο λιμάνι του Καψαλιού, κάποιοι είχαν την εντύπωση πως απ το ιστιοπλοϊκό κάτι πέταξαν στην θάλασσα, έτσι άμεσα κλήθηκαν δύτες που βούτηξαν στο σημείο, χωρίς όμως τελικά να εντοπιστεί κάτι.







Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου