Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Η 26η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 13/12


Συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής 13/12/2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων υπό την προεδρία του κ. Εμμανουήλ Στάθη και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη.
Στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής δύο νέων πολύ σημαντικών έργων:
- Το φράγμα νερού στις Όχελλες με προϋπολογισμό 1.800.000€ που ωρίμασε και αδειοδότησε ο Δήμος μας τα τελευταία 3 χρόνια. Με το έργο αυτό, που περιλαμβάνει ταμιευτήρα νερού 5.000 κυβικών και όλες τις συνοδευτικές εργασίες καθώς και το δίκτυο μέχρι τη δεξαμενή του Ποταμού, θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα υδροδότησης σχεδόν στα 2/3 των Κυθήρων.
- Την συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας με 1.000.000€. Με το έργο αυτό θα εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης και βελτίωσης της οδοποιίας σε όλες τις Κοινότητες του νησιού σύμφωνα με τα αιτήματα των Προέδρων.
Ανέφερε επίσης ότι εκδόθηκε ο τελικός κατάλογος των δικαιούχων για τα έργα δημοσίου χαρακτήρα του προγράμματος CLLD/LEADER, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν στα Κύθηρα έργα ύψους 496.000€, ποσό που αντιστοιχεί στο 21,11% της πρόσκλησης για το σύνολο των 8 Δήμων της Π.Ε. Νήσων. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται το εμβληματικό έργο του Αστικού Σχολείου Ποταμού με π/υ 350.000€, καθώς και οικονομική ενίσχυση των δράσεων της Φιλαρμονικής. Μέχρι το Μάρτιο θα ολοκληρωθούν και οι εντάξεις έργων ιδιωτικού χαρακτήρα, όπου από το σύνολο των 40 υποβληθεισών προτάσεων για τους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων, οι 26 είναι από τα Κύθηρα. Ο Δήμαρχος Κυθήρων ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος για την Π.Ε. Νήσων, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τον άψογο τρόπο λειτουργίας του Δικτύου Νήσων και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συνεργασία.
Το Δ.Σ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία (υπερψήφισαν οι παρατάξεις της δημοτικής πλειοψηφίας και της ελάσσονος μειοψηφίας), το πρόγραμμα συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις τουρισμού για το έτος 2020, το οποίο συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των αρχηγών των παρατάξεων κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο Δημάρχου την Πέμπτη 12/12.
Το Δ.Σ. ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή του Δήμου Κυθήρων στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και συγκεκριμένα στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για αθλητικά έργα, όπου θα υποβληθεί μελέτη για την αναβάθμιση του Γηπέδου Ποδοσφαίρου Ποταμού (11 Χ 11) και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στα Φριλιγκιάνικα (γήπεδο ποδοσφαίρου 5 Χ 5 και γήπεδο αντισφαίρισης). Επίσης, το ΔΣ όρισε τη νέα διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυθήρων για το πρώτο μισό της παρούσας δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Νέος πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. αναλαμβάνει ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημήτρης Καλλίγερος και αντιπρόεδρος ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Παρασκευάς Γεωργιλάς.
Πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου υπό την προεδρία του Δημάρχου, η οποία ενέκρινε τη δημοπράτηση και τους όρους διακήρυξης 4 νέων έργων που θα δημοπρατηθούν στο επόμενο δίμηνο:
1. «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου Κυθήρων» με προϋπολογισμό 238.000€ εκ των οποίων τα 204.000€ καλύπτονται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Θα δημιουργηθούν νέες παιδικές χαρές σε: Κάλαμο, Διακόφτι, Κεραμωτό, Λιβάδι, Καραβά, Φριλιγκιάνικα και Λογοθετιάνικα.
2. «Συντήρηση Δημοτικών Ακινήτων (Επαρχείο)» με προϋπολογισμό 86.000€. Θα επισκευαστεί το κτήριο του πρώην Επαρχείου όπου θα μεταστεγαστεί το Αστυνομικό Τμήμα.
3. «Εκπόνηση μελετών ολοκλήρωσης και αναβάθμισης Δημοτικού Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού» με προϋπολογισμό 40.000€. Θα ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και τευχών δημοπράτησης για την ολοκλήρωση του Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού το οποίο παραμένει ανολοκλήρωτο επί πολλά χρόνια.
4. «Προσβάσιμα Κύθηρα» με προϋπολογισμό 168.000€. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση διατάξεων πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ (Seatracks) καθώς και συνοδευτικού εξοπλισμού (οδεύσεις, αποδυτήρια κ.λπ.) στις παραλίες της Παλαιοπόλεως (Πιάτσα), της Αγ. Πελαγίας και του Διακοφτίου.
Παρά την τεράστια έλλειψη προσωπικού και την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας, ο Δήμος μας εξακολουθεί να δημοπρατεί έργα ακόμα και στη λήξη του οικονομικού έτους και διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Νήσων Αττικής σε ό,τι αφορά το πλήθος των δημοπρατήσεων και των εκτελούμενων και χρηματοδοτημένων έργων εν γένει, τόσο εξαιτίας της διαρκούς προσωπικής επιμονής και κινητικότητας του Δημάρχου μας κ. Χαρχαλάκη, όσο και της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και την ομάδα τεχνικών συμβούλων και συνεργατών που διαθέτει ο Δήμος μας από το 2014.


Πηγή: Επιμέλεια δημοσίευσης
Κάμερα - φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου