Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΚΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 8/12

Το μεσημέρι της Κυριακής 08/12/2019 στην αίθουσα «Δημήτριος Στάης» του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα, έγινε η τελετή ορκωμοσίας και ανάληψης καθηκόντων της νέας Διοίκησης της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, όπως αυτή προέκυψε από την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.
Την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Σούγιαννης, Παναγιώτης Ζαντιώτης και Γιώργος Κομηνός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μανώλης Στάθης με μέλη του Δ.Σ., οι πρώην Πρόεδροι της Επιτροπής Μανώλης Κασιμάτης, Κωνσταντίνος Καλλίγερος, Ιωάννης Βέζος και Παναγιώτης Κομηνός με πρώην μέλη της Επιτροπής, Πρόεδροι και Μέλη Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Αρχών, φορέων και οργανισμών και πολλοί Κυθήριοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 2007 που η εκλογή και ανάληψη καθηκόντων της Επιτροπής πραγματοποιείται στον κανονικό της χρόνο, δηλαδή στην αρχή της δημοτικής περιόδου, μετά την οριστική επίλυση σειράς νομικών κωλυμάτων που είχαν παρουσιαστεί με το Νόμο του Καλλικράτη το 2010 και τα οποία επιλύθηκαν με νομοθετικές παρεμβάσεις του 2016.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Δημάρχου:
"Τα τελευταία 10 χρόνια, η εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου και μελών στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, παρακωλύθηκε από τις διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία που ταλάνισαν την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Με το Νόμο του Καλλικράτη το 2010 προέκυψε η ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την Εγχώριο Περιουσία, κάτι που επιτεύχθηκε τελικά το 2016, όταν έγιναν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Μελών της Επιτροπής, που όμως η θητεία τους ήταν χρονικά περιορισμένη. Έτσι, με τη σημερινή ορκωμοσία και με τις εκλογές που προηγήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, η νέα Επιτροπή είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια, που αναλαμβάνει καθήκοντα για μια πλήρη δημοτική περίοδο. Αυτό και μόνο το γεγονός, καθιστά τη σημερινή διαδικασία εξόχως σημαντική, αφού θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν το 2016, η Εγχώριος Περιουσία εισήλθε πλέον σε μια εποχή κανονικότητας.
Έτσι, η νέα Διοίκηση, έχει μπροστά της περισσότερα από 4 χρόνια, για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το όραμά της, πάντα σε συνεργασία με το Δήμο που είναι ο ιδιοκτήτης της Εγχώριας Περιουσίας.
Η νέα διοίκηση θα είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού που θα διαθέτει μόνιμο διοικητικό προσωπικό στην Επιτροπή. Πρόκειται για τους 2 νέους μόνιμους υπαλλήλους που θα προσληφθούν στην Εγχώριο Περιουσία με την προκήρυξη 10Κ του 2018 του ΑΣΕΠ και που η πρόσληψή τους αναμένεται στις προσεχείς εβδομάδες. Για να συμπεριληφθεί η Εγχώριος Περιουσία στις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού των νησιωτικών Δήμων χρειάστηκε διαρκής αγώνας σχεδόν 4 ετών τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από την Επιτροπή. Και αυτό είναι κάτι που θα όφειλαν να γνωρίζουν κυρίως όσοι μέμφονται την απερχόμενη διοίκηση για αδράνεια. Μόνο αδρανής δεν ήταν η απερχόμενη διοίκηση. Με τη δική της υπογραφή θα προσληφθούν για πρώτη φορά 2 μόνιμοι υπάλληλοι στην Επιτροπή. Με τη διοίκηση αυτή οργανώθηκε άψογα το αρχείο της Επιτροπής, διατέθηκαν χρήματα για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, κερδήθηκαν σημαντικές δικαστικές μάχες, ενισχύθηκαν οικονομικά τοπικοί φορείς, σύλλογοι και άποροι δημότες, προχώρησαν τα έργα στα Ιερά Προσκυνήματα, προσελκύστηκαν σημαντικές ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, όπως η χρηματοδότηση για το Μουσείο Εικόνων στη Μυρτιδιώτισσα. Εξάλλου για όποιον θέλει να ενημερωθεί υπάρχει αναλυτικός δημόσιος απολογισμός της απερχόμενης Επιτροπής που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. και έχει δημοσιευθεί. Η άγνοια λοιπόν συγχωρείται, η παρασιώπηση ή η αλλοίωση όχι. Και για το καλό της Δημοκρατίας οφείλουμε αφενός να ενθαρρύνουμε τη δημόσια ενημέρωση, αφετέρου να στιγματίζουμε κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από όπου και αν προέρχεται. Ως Δήμαρχος, δηλαδή ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη της Εγχώριας Περιουσίας που η Επιτροπή διαχειρίζεται, οφείλω – και θα συνεχίσω να το κάνω – να υπερασπιστώ το θεσμό αλλά και τα πρόσωπα που τον διοικούν γιατί η Εγχώριος είναι το alter ego του Δήμου και όχι κάτι αποκομμένο από αυτόν, όπως επί χρόνια παρουσιαζόταν. Έχοντας εξάλλου διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής, έχω μια αυξημένη ευαισθησία για την Εγχώριο.
Για πρώτη φορά λοιπόν η Επιτροπή δεν θα εξαρτάται για τη λειτουργία της από το Δήμο, αφού ως γνωστόν εδώ και δεκαετίες εξυπηρετείται διοικητικά από τον Διευθυντή του Δήμου κ. Κασιμάτη, αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με τους 2 νέους υπαλλήλους, που ενδέχεται να αυξηθούν με νέα προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ μέσα στο 2020.
Μερικοί από τους στόχους που η νέα Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της είναι η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και της ακίνητης περιουσίας που δύναται να αποδώσει έσοδα, η έγκαιρη δημοπράτηση των παραλιών, των αλυκών και των ελαιοφύτων με πολυετείς συμβάσεις, ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην εκμετάλλευσή τους, η διαρκής μέριμνα για τα Ιερά Προσκυνήματα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τα νέα εκκλησιαστικά συμβούλια που θα οριστούν. Παράλληλα σημαντική θα πρέπει να είναι η συμβολή της Επιτροπής στη συντήρηση της οδοποιίας στο νησί καθώς και στα ζητήματα πυρασφάλειας. Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η πολυετής μίσθωση του Camping στο Καψάλι, που ανήκει στην Εγχώριο, ώστε αφενός να απεξαρτηθεί η υπολειτουργούσα αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου από πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφετέρου να αναπτυχθεί μια σύγχρονη ιδιωτική τουριστική επένδυση που θα συμβάλει θετικά στην τοπική οικονομία. Όλα αυτά, αλλά και πολλά ακόμη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τη νέα Διοίκηση ήδη από αύριο.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την απερχόμενη Επιτροπή, τόσο τον Πρόεδρο Παναγιώτη Κομηνό, όσο και τα Μέλη, την Ιερά Μητρόπολη και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ιερών Προσκυνημάτων για τη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία χρόνια.
Ευχαριστώ επίσης τον Συνταγματολόγο κ. Γεώργιο Κασιμάτη για την διαχρονική υποστήριξή του στην Εγχώριο Περιουσία και τον Διευθυντή του Δήμου Γιώργο Κασιμάτη που υποστηρίζει διοικητικά την Επιτροπή επί σειράν ετών.
Ευελπιστώ σε καλή συνεργασία με τη νέα Διοίκηση που έχει πλέον την ευθύνη της διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας, με στόχο αφενός την θεσμική θωράκιση και ισχυροποίηση του θεσμού της Εγχωρίου, αφετέρου την τοπική ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο".




























και οι ομιλίες:


Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM - TSIRIGO TV
Δελτίο Τύπου: Δήμος Κυθήρων
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου