Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/8

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με την υλοποίηση σειράς έργων που είχαν δρομολογηθεί από αρκετό καιρό. Τούτο συνέβη χάρις στην βοήθεια και το αμέριστο ενδιαφέρον του νέου Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Γ. Δριτσάκου.
Σταδιακά άρχισαν να υλοποιούνται, έργα & εργασίες, αρχής γενομένης από την εγκατάσταση της νέας αντλίας θερμότητας, η οποία και σε συνδυασμό με την γενικότερη ανακατασκευή του κεντρικού κλιματισμού, απέδωσε απόλυτα ικανοποιητικά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες στις αίθουσες του αεροσταθμού, κάτι που είχε να συμβεί στοιχειωδώς από το καλοκαίρι του 2018 (10-06-2018) οπότε τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας ο προβληματικός κεντρικός κλιματισμός του αεροδρομίου.

Σημαντικό ρόλο για την σωστή ενημέρωση των διερχομένων από τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων, παίζουν τα Συστήματα Οπτικών Αγγελιών Πτήσεων (Σ.Ο.Α.Π.). Τα  Σ.Ο.Α.Π. τα οποία διέθετε ο Αεροσταθμός, από το 2003 (έτος έναρξης λειτουργίας του) ήταν πλέον παρωχημένης τεχνολογίας και προβληματικά. Σε συνεργασία λοιπόν με το Κέντρο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών & Μείζονος Συντήρησης (Κ.Η.Ε.Μ.Σ.) της Υ.Π.Α. τοποθετήθηκαν έξι οθόνες νέας τεχνολογίας, με δυνατότητα εκτός των άλλων, προβολής των λογότυπων των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και προβολής διαφημίσεων.


Αναλυτικά τοποθετήθηκαν:
Δύο οθόνες στα σημεία ελέγχου 1 & 2 (check in counters)Τρείς οθόνες πληροφοριών αναχωρήσεων, δύο στην κεντρική αίθουσα και μία στην αίθουσα αναχωρήσεων.


Μία οθόνη πληροφοριών αφίξεων, στην αίθουσα αφίξεων.Ο χειρισμός τους γίνεται από το γραφείο ελέγχου (control room) της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών Sky Serv.
Με τον κεντρικό σχεδιασμό και τον συντονισμό και εποπτεία από τον Γενικό Δ/ντή Αερομεταφορών της Υ.Π.Α., κ. Α. Κόκκινο, ελήφθη μέριμνα για την προστασία από την πανδημία του Covid 19, των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους στους διερχόμενους επιβάτες στα Κρατικά Αεροδρόμια της Ελληνικής επικράτειας (αστυνομικών και υπαλλήλων εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών). Προς τούτο τοποθετήθηκαν προστατευτικά πετάσματα, από βραδύκαυστο πολυκαρβονικό διάφανο υλικό, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία των υπαλλήλων. Η κατασκευή τους είναι εργονομική και καλαίσθητη, έγινε δε με σχεδιασμό του κάθε αερολιμένα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Στο αεροδρόμιο μας η τοποθέτηση έγινε από τους υπαλλήλους της Υ.Π.Α.
Τέλος χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Διοικητού Υ.Π.Α., τοποθετήθηκαν αντηλιακές μεμβράνες στους υαλοπίνακες του Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου (Π.Ε.Α.), με αντικειμενικό σκοπό, την επιβαλλόμενη βελτίωση του κλιματισμού του (προστασία από την ζέστη 86%) και την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται σε 935,74 €.
Όμως οι μεμβράνες παρέχουν και άλλα ευεργετήματα όπως, απόσβεση της επένδυσης σε 27 μήνες, ετήσια μείωση εκπομπών CO2  2807 Kg, λιγότερη αντηλιά 82%. Επιπλέον προστατεύουν το προσωπικό του Π.Ε.Α., κατά 99% από την βλαπτική ακτινοβολία UVa & UVb. Είναι προϊόν Αμερικανικού οίκου, εκ των κορυφαίων κατασκευαστών στον κόσμο, καλαίσθητες και προσφέρουν εγγύηση 10 ετών.Εκκρεμεί για λίγο (μέχρι την ολοκλήρωση της προμήθειας της μονάδας) η τοποθέτηση, φιλικής για το περιβάλλον αντλίας θερμότητας 24.000 BTU, ώστε να εκσυγχρονιστεί απόλυτα ο κλιματισμός του Π.Ε.Α., ενός τόσο νευραλγικού χώρου για την λειτουργία του Αερολιμένα.
Εντός των αρχών του Σεπτεμβρίου, αναμένεται η εγκατάσταση εργολαβίας, με πολλαπλά αντικείμενα:
1. Την διαμόρφωση αμαξοστασίου Πυροσβεστικών Οχημάτων, για την επιβεβλημένη προστασία τους, καθώς και την προστασία των δύο μεταφορικών ιμάντων στον διαχωρισμό αφικνούμενων και αναχωρουσών αποσκευών.
2. Την αντικατάσταση με συμπαγή διάφανα πολυκαρβονικά, των κατεστραμμένων και κακής ποιότητας πολυκαρβονικών, των οκτώ (8) πυραμίδων - φεγγιτών στην οροφή της κεντρικής αίθουσας, που τις βροχερές μέρες δημιουργούν την χειρίστη εντύπωση, με την συλλογή των εισερχομένων νερών της βροχής, εξ αιτίας τους, σε λεκάνες και κουβάδες στο δάπεδο.
3. Την ανακατασκευή του υποστέγου, προς την πλευρά του εσωτερικού του νησιού (land side) με τοποθέτηση κατάλληλης ψευδοροφής, με στεγανά φωτιστικά σώματα.
4. Την στεγανοποίηση του αρμού της ταράτσας του κτιρίου, που επιτρέπει την εισροή νερών της βροχής, στους χώρους των γραφείων της Υ.Π.Α. και της αίθουσας V.I.P..
Το Αεροδρόμιο παρά τις περιορισμένες πιστώσεις, εκσυγχρονίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Παράκληση ας περιφρουρήσουμε την καλή του εικόνα, ενός σύγχρονου αεροδρομίου και ας μη το υποβαθμίζουμε. Ας αναγνωρίζεται και η προσπάθεια που καταβάλουν οι λιγοστοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτό.


Άλλωστε ας μην ξεχνάμε είναι η πιο διακεκριμένη πύλη εισόδου των Κυθήρων μας, καθώς και η έξοδος για την σωτηρία ανθρώπινων ζωών, όταν απαιτηθεί.
Ας το σεβαστούμε!

Σταύρος Ι. Παϊζάνος

Α ε ρ ο λ ι μ ε ν ά ρ χ η


ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΩΝΑΣΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου