Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.1.2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Έλεγχος και εκμετάλλευση της υλοτομίας στα  Κύθηρα
Λόγω του παρατεταμένου ψύχους και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στις ξυλόσομπες και τα τζάκια για να ζεσταθούν, εξού και σημειώθηκε σημαντική άνοδος στην τιμή των καυσόξυλων. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανισθεί μια καινούργια μορφή εγκληματικότητας, η παράνομη κοπή δένδρων. Δυστυχώς το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί προσφάτως και στα Κύθηρα, όπου σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα παράνομης υλοτομίας τόσο σε ιδιωτικές όσο και δημόσιες εκτάσεις. Μετά την κοπή, τα ξύλα διοχετεύονται ως επί το πλείστον προς την Αθήνα και τον Πειραιά για μεταπώληση από ξυλέμπορους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η παραβατικότητα δύσκολα ελέγχεται σε ένα τόσο αραιοκατοικημένο και μεγάλο σε έκταση νησί. Εντούτοις, ότι εξάγεται από τα Κύθηρα πρέπει αναγκαστικά να περάσει από το Διακόφτι: θα μπορούσε λοιπόν η αστυνομία, με τη βοήθεια του λιμεναρχείου, να διενεργεί ελέγχους επί τόπου σε όσα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφέρουν ξύλα, για να διαπιστώσει από που προήλθαν και από ποιους τα προμηθεύθηκαν οι μεταφορείς. Παράλληλα, θα μπορούσαν να διενεργούνται κατά τόπους έκτακτοι έλεγχοι, αλλά και νυχτερινές περιπολίες σε απομακρυσμένες περιοχές. Τέτοιες ενέργειες, που φυσικά δεν στρέφονται εναντίον όσων νόμιμα ξυλεύονται από δικά τους κτήματα ή με την άδεια των ιδιοκτητών, βάζουν είναι αλήθεια τους προμηθευτές και μεταφορείς στον κόπο να διαπιστώσουν το «πόθεν έσχες» της πραμάτειας τους. Δεν πιστεύουμε όμως ότι αυτό αποτελεί παράλογη απαίτηση τη στιγμή που πρόκειται για τη διάσωση, αφενός ιδιωτικών περιουσιών, και αφετέρου του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Σε βάθος χρόνου, θα έπρεπε μάλιστα να δοθεί μέριμνα και στην εκμετάλλευση για λογαριασμό του δήμου του εμπορίου αυτού. Υπάρχουν μεγάλες δεντροφυτεμένες εκτάσεις στο βορινό τμήμα του νησιού που έχουν ανάγκη, όπως κάθε δασική περιοχή, τακτικής αποψίλωσης από άρρωστα, νεκρά ή ανεπιθύμητα δένδρα. Η αποψίλωση αυτή, διενεργούμενη κατόπιν δημοπρασίας και υπό τον αυστηρό έλεγχο της δασικής υπηρεσίας, θα προσέφερε συγχρόνως ένα εισόδημα στο δήμο και κάποιες εποχιακές έστω θέσεις εργασίας. Ας μελετήσει και το θέμα αυτό η δημοτική αρχή.


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 30/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου