Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΈΤΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - Η ΠΡΩΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

O ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” Περιοδική Έκθεση
στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 
για το μηχανισμό και το ναυάγιο των Αντικυθηρων

         ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

Η νέα περιοδική έκθεση που διοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2012 και θα έχει διάρκεια ενός έτους, αφορά στην πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, νοτίως της Πελοποννήσου. Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε απόΣύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.

Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου θα προσθέσει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.
Η ενότητα Αντικείμενο του Mήνα”...>> για όλο το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα φιλοξενείεπιλεγμένα ευρήματα από το ναυάγιο.

Πηγή: namuseum.gr
            Στράτος Χαρχαλάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου