Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΙΨΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 26/4 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΟΜΙΛΙΕΣ-VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Τα Κύθηρα συμμετέχουν δυναμικά και έμπρακτα στον αγώνα κατά τις ρίψης μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο. Το Σάββατο 26/4 το σκάφος Άγιος Νικόλαος, (το οποίο παλαιότερα είχε συμμετάσχει και στη νηοπομπή βοήθειας για τη Γάζα), προσέγγισε στο Καψάλι Κυθήρων στο δρόμο του για τα Σφακιά της Κρήτης. Πρόκειται για ένα συμβολικό ταξίδι που στόχο είχε να αναδείξει το πρόβλημα, να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για το περιβάλλον και το κακό που θα προκληθεί από τη ρίψη των χημικών στη Μεσόγειο και παράλληλα να μεταφέρει ακτιβιστές - διαμαρτυρόμενους στην Κρήτη για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σήμερα Κυριακή 27/4. Η άφιξη ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, ωστόσο κάποιες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην πορεία, έφεραν το σκάφος να φτάνει στα Κύθηρα με 3 ώρες καθυστέρηση, γεγονός που δημιούργησε αμηχανία αλλά και αποχωρήσεις στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.
Η προσέλευση ήταν ενθαρρυντική και ο καιρός βοήθησε για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Τους επισκέπτες καλώς όρισαν ο κ. Θόδωρος Κομηνός από την Ορνιθολογική Εταιρεία και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κυθήρων κ. Μανώλης Χάρος, ο οποίος μίλησε ενωτικά (προς τιμήν του), αποδεικνύοντας πως το πρόβλημα αφενός είναι κοινό για όλο τον κόσμο αφετέρου πως σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές. Μετά το λόγο πήρε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Καθηγητής κ. Βαγγέλης Πισσίας, ο οποίος επέβαινε ήδη στο σκάφος και έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση, σε απλό λόγο για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα αλλά και τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν κι εφόσον προχωρήσει το σχέδιο ρίψης των χημικών μετά από την επεξεργασία της υδρόλυσης στα νερά της Μεσογείου.
Από τα Κύθηρα επιβιβάστηκαν τέσσερα άτομα. Το σκάφος αφού ανεφοδιάστηκε με τα απαραίτητα καύσιμα συνέχισε το ταξίδι του νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.
Κοινή απαίτηση όλων η προστασία του φυσικού μας πλούτου αλλά και του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζούμε, τρεφόμαστε, κολυμπάμε και προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας.
Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες και to video από την συγκέντρωση:























και το video με το ρεπορτάζ, τις ομιλίες και τις δηλώσεις:


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες - Video: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo - TsirigoTV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου