Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων το μεσημέρι της Κυριακής 10/01/2016 υπό την Προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου με μοναδικό θέμα την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2016, σε ειδική συνεδρίαση, όπως προβλέπεται στο Νόμο. Το Δ.Σ. συνεδρίασε με την πλήρη σύνθεσή του καθώς έληξαν οι επιβληθείσες πειθαρχικές ποινές της εξάμηνης αργίας που είχαν επιβληθεί σε μέλη του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Λάζαρος Βέζος απηύθυνε ευχές για καλή χρονιά εκ μέρους του Προεδρείου.
Ο κ. Δήμαρχος, εισηγούμενος τον Προϋπολογισμό, τόνισε τα εξής:
1. Ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται στο ποσόν των 7.441.948,40€, αυξημένος σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2015, καθώςη Δημοτική Αρχή κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει σημαντικά τις ανείσπρακτες οφειλές, οι οποίες την 01/09/2014 υπερβαίναν τις 800.000€.
2.  Με την 1η αναμόρφωση θα αυξηθούν ορισμένες πιστώσεις που δεν μπορούσαν να αλλάξουν στην παρούσα φάση (όπως π.χ. η πίστωση για την ανακαίνιση του Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού), ενώ θα διαγραφούν ορισμένες άλλες, όπως π.χ. η πίστωση για την ασφαλτόστρωση τμήματος δρόμου στο Μελιδόνι (40.000€) καθώς το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια στο σύνολό του. 
3. Τα εγκεκριμένα και χρηματοδοτημένα από την Περιφέρεια μεγάλα έργα θα ενταχθούν με αναμόρφωση καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πόσα εξ αυτών θα δημοπρατηθούν από το Δήμο και πόσα από την Περιφέρεια. 
4. Έχουν προβλεφθεί τα ποσά για τη μισθοδοσία των νέων μόνιμων υπαλλήλων που έχει ζητήσει ο Δήμος, εφόσον εγκριθεί η πρόσληψή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών. 
5. Έχουν συμπεριληφθεί όλα τα έργα του ψηφισθέντος Τεχνικού Προγράμματος έτους 2016, έργα μικρά, μεσαία και μεγάλα σε όλο το νησί, τόσο στον τομέα της καθημερινότητας (ύδρευση, δημοτικός φωτισμός, οδοποιία κ.λπ.) όσο και σε όλους τους τεχνικούς τομείς. 
6. Συμπεριλαμβάνονται σημαντικά ποσά για την προβολή του νησιού μας, τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και τον πολιτισμό. 
7. Παραμένει δυστυχώς ο κωδικός 8511 με τίτλο "Προβλέψεις μη είσπραξης", που δεσμεύει ποσό 426.000€ και δεν επιτρέπει να το κατανείμουμε σε έργα και αναπτυξιακές δράσεις, λόγω σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που μέσω της ΚΕΔΕ έχουμε ζητήσει να καταργηθεί.
8. Το πραγματικό χρηματικό υπόλοιπο στις 31/12/2015 παρουσιάζεται αυξημένο κατά 202.131€ σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού και αγγίζει τα 3.472.018€. Η αυξητική αυτή διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος ασκεί αυστηρά υπηρεσιακή πολιτική στην βεβαίωση και είσπραξη των οφειλών, η οποία αποδίδει καθώς η πληρωμή των οφειλών δεν εξαρτάται από τα πρόσωπα αλλά προκύπτει από την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας, που είναι ο υποχρεωμένος ο Δήμος να εφαρμόζει κατά γράμμα. Παράλληλα, με την κατάργηση του πρότερου και παράνομου τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, επιτεύχθηκε τεράστια εξοικονόμηση πόρων, καθώς οι διαγραφές έχουν μειωθεί στο απολύτως νομότυπο και αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως προβλέπεται στο Νόμο.
9. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια και τις τεχνικές της υπηρεσίες αναφορικά με τη σύνταξη των μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού. Ωστόσο παρατηρούνται αδικαιολόγητα μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση αποφάσεων και πρακτικών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έναρξη κατασκευής ορισμένων έργων. Παράλληλα, ο μοναδικός Μηχανικός του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Στάθης έχει επωμισθεί τις αρμοδιότητες ολόκληρης της τεχνικής υπηρεσίας, καθώς δεν έχει ακόμα δοθεί η έγκριση πρόσληψης νέου μόνιμου προσωπικού. 
Αναφορικά με την αιτίαση της μείζονος μειοψηφίας ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει υψηλή εκτελεσιμότητα και εισπραξιμότητα, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στον Προϋπολογισμό αφορούν την περίοδο μέχρι 31 Ιουλίου, καθώς οι προϋπολογισμοί συντάσσονται το μήνα Αύγουστο σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον ανέφερε ότι τα δημοπρατημένα και συμβασιοποιημένα έργα από το 2015 που θα ολοκληρωθούν εντός του 2016 υπερβαίνουν το ποσόν του 1.000.000€, ενώ η εισπραξιμότητα των τελών και εσόδων εντός του 2015 είναι πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η αιτίαση λοιπόν αυτή έγινε προσχηματικά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων εκτελούνται στο πλαίσιο του εφικτού και με βάση το υπάρχον - εξαιρετικά μειωμένο - προσωπικό των Δήμων. Προσχηματική και άνευ ουσίας ήταν και η κατηγορία εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ότι απουσιάζουν από τον Προϋπολογισμό έργα ΕΣΠΑ, καθώς όπως είναι γνωστό το ΕΣΠΑ έχει λήξει και τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν έπρεπε να έχουν ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες που απαιτούν πολυετή διαδικασία εκπόνησης και αδειοδοτήσεων. Ωστόσο η Δημοτική μας Αρχή χρηματοδότησε μέσω ΕΣΠΑ την ανάπλαση των Μητάτων (243.000€) καθώς και το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, με αυξημένη μάλιστα χρηματοδότηση κατά 2,2 εκατομμύρια Ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη (συνολικά 7,65 εκατομμύρια). Τόνισε ο Δήμαρχος ότι την περίοδο που μικροί νησιωτικοί δήμοι όπως το Αγκίστρι λάμβαναν τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ επειδή είχαν προετοιμαστεί σωστά, ο δικός μας Δήμος ήταν ο ουραγός των χρηματοδοτήσεων σε όλη την Περιφέρεια Αττικής. 
Ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, του κ. Μανόλη Χάρου και του κ. Δημήτρη Λουράντου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας καθώς και οι τοπικοί σύμβουλοι της συγκεκριμένης παράταξης καταταψήφισαν τον προϋπολογισμό, πλην του Εκπροσώπου της Τ.Κ. Καραβά κ. Γεωργίου Τσάκου που τον υπερψήφισε. 
Ο κ. Δήμαρχος αναχωρεί για την Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές και συναντήσεις για ζητήματα του Δήμου, ενώ από την προσεχή Πέμπτη 14/01 μέχρι και την Κυριακή 17/01 θα εκπροσωπήσει το Δήμο μας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στη Βέρνη της Ελβετίας μαζί με Κυθήριους που κατοικούν και εργάζονται εκεί, όπου ο Δήμος μας θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο.

το video της συνεδρίασης:

Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες - Κάμερα: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου