Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.3.2016

Το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαρτίου ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν την Τ.Κ. Μυλοποτάμου στο πλαίσιο των διαρκών επαφών τους με τους δημότες. 
Η συνάντηση έγινε στο κατάστημα ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ της Εκπροσώπου της Τ.Κ. κας. Καλλιόπης Καρύδη, η οποία διατηρεί ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή και έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις για την τοπική της κοινότητα και τον τομέα του τουρισμού. Έγινε συνοπτική αναφορά στις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στην Τοπική Κοινότητα (ενδεικτικά αντικατάσταση πινακίδων, αγροτική οδοποιία, επισκευή λακούβων, πυρασφάλεια, επισκευή αντλιοστασίων Αραίων και Μυλοποτάμου, καθαρισμός δρόμου Λιμνιώνα, νέα γεώτρηση στα Σκουλαντριάνικα, συντήρηση στις υποδομές του Σπηλαίου κ.λπ). Παράλληλα έγινε αναφορά στις μεγάλες και κοπιώδεις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την οριστική επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων (για τα οποία η πολυετής στασιμότητα τα κατέστησε άκρως δισεπίλυτα) όπως η νομιμοποίηση των λιμανιών, η τακτοποίηση των κληροδοτημάτων καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σπήλαιο Μυλοποτάμου, για τα οποία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη από το 2007 και δεν έπραξε τα δέοντα αναφορικά με τα απαιτούμενα από την αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας προκειμένου το Σπήλαιο να λειτουργεί με νόμιμη άδεια λειτουργίας όπως τα αξιοποιημένα Σπήλαια στην υπόλοιπη Χώρα. Επιπλέον αναφέρθηκε το μεγάλο έργο της επισκευής των δεξαμενών και ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι σύντομα θα δημοσιευθεί το σχετικό φωτογραφικό υλικό από το οποίο αποδεικνύεται η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ευρίσκονταν οι δεξαμενές και αντλιοστάσια και κυρίως τα ευρήματα εντός αυτών (μεγάλη συγκέντρωση λάσπης και αλλότριων αντικειμένων, εκτεταμένες σκουριές κ.λπ.). 
Η συζήτηση έγινε πολύ έντονη όταν από μέρος των κατοίκων τέθηκε το θέμα της λειτουργίας των τουαλετών στο Λιμνιώνα καθώς και το ζήτημα της νέας γεώτρησης στα Σκουλαντριάνικα, για την οποία συγκεκριμένοι δημότες διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα νερά στο Καμάρι. Ο κ. Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι ανέφεραν ότι η διαδικασία αδειοδότησης των 4 νέων γεωτρήσεων ήταν πολυετής και ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή με υποχρέωση της νέας να σεβαστεί τόσο την ώριμη διαδικασία που παρέλαβε όσο και τον κόπο που κατεβλήθη για την έκδοση των αδειών για την οποία απαιτήθηκαν σχεδόν 5 χρόνια γραφειοκρατίας. Ο κ. Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι τόνισαν ότι η λειτουργία των τουαλετών στο Λιμνιώνα αλλά και στο Καμάρι προϋποθέτει προσωπικό για την καθημερινή τους καθαριότητα (τουλάχιστον κατά το καλοκαίρι), το οποίο λόγω του αυστηρού περιορισμού προσλήψεων δεν μπορεί να αναλάβει ο Δήμος, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις ετήσιας λειτουργίας των δημοτικών WC σε άλλους οικισμούς, συνδράμουν στον τομέα αυτό οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς. Οι τουαλέτες θα λειτουργήσουν μόνο εάν η καθαριότητα αναληφθεί από τους τοπικούς φορείς όπως γίνεται στα Μητάτα και τον Καραβά, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι σχετικές εργασίες ανακαίνισης των εκεί δημοτικών WC. Αναφορικά με τη νέα γεώτρηση έγινε σαφές εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ότι οι ελάχιστες αντιδράσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να αναστείλουν τις εγκεκριμένες και αδειοδοτημένες πράξεις της Δημοτικής Αρχής αν δε συνοδεύονται από επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση ειδικών επιστημόνων που να αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση θα επηρεάσει αρνητικά το νερό στο Καμάρι. Η Δημοτική Αρχή θα απευθυνθεί στο ΙΓΜΕ, ωστόσο οι μελέτες αξιοποίησης και σωλήνωσης της νέας γεώτρησης θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα και χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση καθώς το πρόβλημα της ύδρευσης λόγω της πρωτοφανούς λειψυδρίας είναι τεράστιο και η παροχή πόσιμου ύδατος προέχει κάθε άλλης εκτίμησης ή θεωρίας. Στην περίπτωση που για το συγκεκριμένο θέμα οι αντιδράσεις παραμείνουν, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας έχει το δικαίωμα από το Νόμο να ζητήσει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου είναι υποχρεωτικά σεβαστό από τις Αρχές. 
Επισημάνθηκαν επίσης τα προβλήματα στο κτίριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής, στην οποία ωστόσο ο Δήμος δεν έχει κάποια άμεση εμπλοκή καθώς είναι κληροδότημα ειδικής διαχείρισης, καθώς και το θέμα της αξιοποίησης του Κάστρου της Κάτω Χώρας, όπου λόγω της ύπαρξης μη απαλλοτριωμένων ιδιοκτησιών δεν μπορεί να προωθηθεί άμεσα. 
Τέλος, αναφέρθηκε ότι κατά το 2016 θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην Τοπική Κοινότητα σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, ενώ ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τους κατοίκους ότι μέσα στο 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση και η αδειοδότηση της μελέτης για την ανάπλαση της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, που υπάρχει εδώ και περίπου 10 χρόνια χωρίς να έχει μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί. Το έργο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2017 και θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους του Δήμου. Στον τομέα της τουριστικής προβολής τονίστηκε η ιδιαίτερη αξία και θέση του Μυλοποτάμου, τα αξιοθέατα του οποίου προβάλλονται σε όλες τις νέες τουριστικές δράσεις και ενέργειες του Δήμου μας.

Αλληλογραφία για το Σπήλαιο: http://www.kythira.gr/downloads/cave_1.pdf


Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου