Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ 6-12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο επιμορφωτικό ταξίδι  του Γυμνασίου Κυθήρων  στη Μάλαγα Ισπανίας από 6 έως 12 Μαρτίου 2016, στα πλαίσια εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+.
Η Διευθύντρια του σχολείου και υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάπτυξης του σχολείου κ. Σταυρούλα Φατσέα και η καθηγήτρια πληροφορικής Γυμνασίου και Λυκείου Κυθήρων κ. Ελένη Βεργίνη ταξίδεψαν στη Μάλαγα  για να παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο Structured Study Visits to Schools and Institutes and Training Seminar, από τον πιστοποιημένο οργανισμό English Matters.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τρία δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να παρακολουθήσουν αρκετές ώρες διδασκαλίας σε διαφορετικά μαθήματα. Ήρθαν σε επαφή, συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με εκπαιδευτικούς από εννέα διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. Γνώρισαν την εντυπωσιακή  προσπάθεια που γίνεται σε επιλεγμένα σχολεία της Ανδαλουσίας για διδασκαλία με χρήση ipad ή τάμπλετ, και πλήθος άλλων πηγών πληροφόρησης, χωρίς το παραδοσιακό σχολικό εγχειρίδιο. Επίσης εντυπωσιακή η λειτουργία περίπου 20% των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  της Ανδαλουσίας, όπου εφαρμόζεται η δίγλωσση διδασκαλία. (bilingual schools).

Παρακολούθησαν επίσης σεμινάριο με θέμα την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη μέσω υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην τάξη, τις νέες αντιλήψεις για το πως επιτυγχάνεται καλύτερα η γνώση ( μαθαίνω να μαθαίνω) και εφάρμοσαν στην πράξη μερικές από τις καινοτόμες αυτές ιδέες μέσω γνωριμίας με τα κυριότερα αξιοθέατα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης της Μάλαγα και της Γρανάδα. (Μουσείο Πικάσο, Ρωμαϊκό θέατρο και Αραβικό κάστρο Alcazaba, Alhambra στη Γρανάδα. 
Η συνολική εμπειρία ήταν  ευεργετική  καθώς είναι γνωστά τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ισπανία  και τα οποία  φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεάσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία είναι αρκετά υψηλή. Με την ελπίδα ότι και οι Έλληνες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας και ότι θα συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση, οι δύο καθηγήτριες εύχονται σε όλους τους συναδέλφους να επιδιώκουν συμμετοχή σε τέτοιους είδους δραστηριότητες που διευρύνουν τους ορίζοντες και εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό  δυναμικό της χώρας μας.



Πηγή: Σταυρούλα Φατσέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου