Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ''ΆΡΤΕΜΙΣ'' ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ & ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ 5/10

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
κκ. Υπουργοί
Η καταστροφή στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στη Σαλαμίνα θέτει εκ νέου μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της παράνομης αγκυροβολίας φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων στον όρμο των Βατίκων, στη Λακωνία. Επιβάλλεται ΑΜΕΣΗ και ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση στο πρόβλημα αυτό, με απαγόρευση της αγκυροβολίας εντός του όρμου και κανόνες στη διέλευση των πλοίων από το στενό της Ελαφονήσου, όπως ζητεί εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία και οι φορείς της περιοχής και όχι μόνον (Δήμος Μονεμβασίας, Κυθήρων, Ελαφονήσου, Περιφερειακά Συμβούλια Πελοποννήσου και Αττικής), καθότι είναι σαφές ότι πρόκειται για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής».
Όπως σημείωνε το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας  στην ανοιχτή του επιστολή προς τον τέως υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, «…ο όρμος των Βατίκων, μια θάλασσα που περικλείεται από ζώνη Natura και γειτνιάζει με τον παγκοσμίου σπουδαιότητας  αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Έχει καταντήσει ένας «σκουπιδότοπος», ένα κακέκτυπο του Περάματος και της Ελευσίνας. Κι αυτό λόγω της αγκυροβολίας των φορτηγών πλοίων στην περιοχή, αλλά και των παράνομων εργασιών που διενεργούνται (εργασίες που κανονικά θα έπρεπε να γίνονται σε Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες και από τις οποίες το  ελληνικό κράτος έχει τεράστια διαφυγόντα κέρδη).
Οι ρυπάνσεις από πετρελαιοειδή στις παγκοσμίως γνωστές παραλίες της Ελαφονήσου, των Κυθήρων και των Βατίκων είναι συχνότατες και δεν μπορούν πια να κρυφτούν «κάτω από το χαλί». Κάποιοι ήδη μιλούν για τις «Σκουριές του Νότου». Κι έχουν απόλυτο δίκιο…».
Αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της παράνομης αγκυροβολίας στα Βάτικα στο συνημμένο.
Η παρούσα απευθύνεται προς τον κ. Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς Επικρατείας, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Υπουργό Τουρισμού. Κοινοποιείται στους βουλευτές Λακωνίας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και τους Δημάρχους Μονεμβασίας και Κυθήρων.


Μετά τιμής
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Για μεγέθυνση πατήστε κάτω δεξιά στο πλαίσιο με τα βέλη:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΆΡΤΕΜΗΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ για το Αγκυροβόλιο στα Βάτικα - SOS 5.10.2017 by Tsirigofm on Scribd


Πηγή: "ΑΡΤΕΜΙΣ" - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα
Φωτογραφία: Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου