Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ - ΣΤΟ 9% ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ!

Μπορεί για τους περισσότερους να αποτελούσε μια ακόμη Γενική Συνέλευση ρουτίνας, ωστόσο η εξέλιξη της εξέπληξε τους πάντες, καθώς το απόγευμα της Κυριακής 21/10 η Γ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λειβαδίου, πήρε μια απόφαση που αποτελεί σταθμό και για τους ελαιοπαραγωγούς των Κυθήρων αλλά και για τον ίδιο τον Συνεταιρισμό.
Η απόφαση αυτή είναι πως από φέτος το δικαίωμα του ελαιοτριβείου, πέφτει από το 12% που ήταν μέχρι σήμερα, στο 9%, για όλους (συνεταίρους και μη).
Από την αρχή της συνέλευσης υπήρχε ένα διάχυτο κλίμα προβληματισμού στις τάξεις των συνεταίρων που συμμετείχαν. Ήταν φανερό πως για πολλούς ο κόμπος είχει φτάσει στο χτένι και η Συνέλευση αυτή έπρεπε να πάρει δραστικές αποφάσεις.
Παρά το γεγονός πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λειβαδίου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, όπως είναι η έκδοση της άδειας λειτουργίας, ο εκσυγχρονισμός σχεδόν όλων των μηχανημάτων του εργοστασίου, η δημιουργία τυποποιητηρίου, η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και το άνοιγμα στην αγορά ελαιολάδου με το δικό του τυποποιημένο ελαιόλαδο, υπήρχε η αίσθηση πως κάτι δεν πήγαινε καλά και πως έπρεπε να παρθούν αποφάσεις, προκειμένου το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού, να γίνει πιο ελκυστικό και στους συναιτέρους αλλά και σε άλλους παραγωγούς.
Οι τοποθετήσεις των συνεταίρων άνοιξαν τον δρόμο για κάτι που ίσως ωρίμαζε εδώ και καιρό στο μυαλό των ανθρώπων του Δ.Σ. και είχε να κάνει με τη μείωση του δικαιώματος του ελαιοτριβείου. Το 12% ήταν ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο αποτελούσε τροχοπέδη από τη μία αλλά και δικλίδα ασφαλείας από την άλλη, για τον Συνεταιρισμό.
Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα ανοίγματα που έχουν γίνει για τον εκσυχονισμό του ελαιοτριβείου, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση, που σίγουρα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παραγωγή ελαιολάδου στα Κύθηρα.
Παράλληλα με την μείωση του δικαιώματος, αποφασίστηκε να μπει κι ένα τέλος στο φαινόμενο των ''άφαντων'' συνεταίρων, οι οποίοι κάθε χρόνο βγάζουν το λάδι τους, σε άλλα εργοστάσια. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κι από την επόμενη χρονιά, θα τηρηθούν αυστηρά όσα προβλέπει το καταστατικό.
Στα σημαντικά που ακούσαμε ήταν επίσης η ανακοίνωση του Προέδρου του Συνεταιρισμού, πως από φέτος, θα υπάρχει η δυνατότητα σε όποιον βγάζει το λάδι του στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Λειβαδίου και επιθυμεί να το πουλήσει, να το πληρώνεται άμεσα στην τρέχουσα τιμή.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διάλυση της ομάδας παραγωγών του Συνεταιρισμού, η οποία δεν κατάφερε να πιάσει τους οικονομικούς στόχους που αποτελούσαν προϋπόθεση για την λειτουργίας της, καθώς και η αντιμετώπιση του δάκου, που και φέτος δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή.
Επίσης η Γ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό του περασμένου έτους.
Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν μεγάλη (περίπου το 1/5 των συνεταίρων), ωστόσο η συζήτηση που έγινε ήταν ουσιαστική και η Γ.Σ. πήρε σημαντικές αποφάσεις.
Κλείνοντας πρέπει να εξάρουμε το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και των εργαζομένων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λειβαδίου Κυθήρων, οι οποίοι με μεθοδικότητα και με σκληρή δουλειά, οδηγούν τον Συνεταιρισμό με ασφάλεια, στη νέα του εποχή.














Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου