Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ - ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ 5/2

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 5/2/2019 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση των μελετών για την κατασκευή και λειτουργία Δημοτικού Σφαγείου στα Κύθηρα. Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αυτή απασχολεί την τοπική κοινωνία για σχεδόν 3 δεκαετίες, ενώ την τελευταία δεκαετία το ζήτημα δεν είχε προωθηθεί καθόλου, παρά την εκπεφρασμένη πίεση και αγωνία του κτηνοτροφικού κλάδου.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 23/2014 εγκρίθηκαν οι ελάχιστες απαιτήσεις για τα σφαγεία μικρής δυναμικότητος στα ελληνικά νησιά και απλοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Η Δημοτική Αρχή έθεσε εξαρχής το ζήτημα των σφαγείων ως μια από τις προτεραιότητές της. Ολοκλήρωσε την Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, πραγματοποίησε πρωτογενή συλλογή στοιχείων ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ποσότητες του ζωικού κεφαλαίου στα Κύθηρα και επέλεξε την έκταση για τη δημιουργία των σφαγείων στη θέση "Μαραθέας" η οποία έχει ήδη παραχωρηθεί από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Ολοκλήρωσε δηλαδή τις απαραίτητες πρόδρομες ενέργειες για την σύνταξη των κανονικών μελετών, για τις οποίες ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Αραχωβίτη την ενεργό συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παραδίδοντάς του και τη σχετική προμελέτη που κρίνει την επένδυση βιώσιμη.
Ο κ. Υπουργός, αντιλαμβανόμενος πλήρως και σε όλες τις διαστάσεις του το ζήτημα, δεσμεύθηκε να συνδράμει ενεργά στην εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών (πολιτικού μηχανικού, Η/Μ, ΜΠΕ, διάθεσης λυμάτων, υδραυλικές, οικονομική, τεύχη δημοπράτησης κ.λπ.) είτε μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου είτε με ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική εμπλοκή του κεντρικού Κράτους σε ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα των Κυθήρων όπως είναι η περίπτωση των σφαγείων. Η πλήρης ολοκλήρωση και αδειοδότηση των μελετών θα απαιτήσει χρόνο, όμως, πλέον το έργο αυτό αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει χάρη στην προμελέτη και τις πρόδρομες ενέργειες στις οποίες προέβη η Δημοτική Αρχή. Είναι ένα έργο ουσίας που όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει ριζικά την πρωτογενή παραγωγή στο νησί μας, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου