Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/6


Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο με τίτλο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Ελέγχου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης Καψαλίου Κυθήρων» με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ποσό χρηματοδότησης 124.000€ με το Φ.Π.Α. Το έργο σχετίζεται με το πρωτόκολλο ασφαλείας ISPS που είναι απαραίτητο για την ένταξη του λιμένος Καψαλίου στους λιμένες υποδοχής πλοίων διεθνών πλόων.
Επιπλέον, το Λιμενικό Ταμείο θα προβεί τις επόμενες εβδομάδες στη δημοπράτηση των μελετών αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων Καψαλίου και Πλατείας Άμμου που έχουν υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες καθώς και στην μελέτη της τοποθέτησης ναύδετου στο Καψάλι για τα κρουαζιερόπλοια. Οι τρεις αυτές μελέτες χρηματοδοτούνται με 75.000€ από την Περιφέρεια Αττικής.
Το Λιμενικό Ταμείο έχει επίσης υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας νέων μελετών προϋπολογισμού 360.000€ και συγκεκριμένα:
- Μελέτες αποκατάστασης και αναβάθμισης αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Πατρικίας: 50.000€
- Μελέτες – αδειοδοτήσεις – τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή και λειτουργία αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στον Πίσω Γυαλό Καψαλίου: 200.000€
- Μελέτη δημιουργίας ασφαλούς μαρίνας και έργου αποτροπής φυσικών επιχώσεων της υπάρχουσας μαρίνας στην Αγία Πελαγία: 60.000€
- Μελέτη βελτίωσης προστασίας αλιευτικού καταφυγίου Διακοφτίου Κυθήρων: 50.000€.
Τέλος, το Λιμενικό Ταμείο θα υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση ΣΦΗΟ (Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων) στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, την ανακαίνιση των δημοτικών χώρων υγιεινής σε όλα τα λιμάνια, την τοποθέτηση δωρεάν WiFi, νέων μηχανημάτων παροχής νερού και ρεύματος, συστημάτων σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων και εφαρμογών Smart Port, που θα αναβαθμίσουν αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε κατοίκους και επισκέπτες.
Τα λιμενικά έργα είναι εξαιρετικά δύσκολα στην εκτέλεσή τους λόγω της γραφειοκρατίας που τα συνοδεύει, η οποία επιδεινώνεται για την περίπτωση των Κυθήρων από το γεγονός ότι οι λιμένες μας δεν είναι ακόμα νομιμοποιημένοι.
Η εκπόνηση μελετών λιμενικών έργων είναι μια εξαιρετικά βραδεία διαδικασία, όμως η διοίκηση του Δήμου και του ΔΛΤ έχουν κατορθώσει να χρηματοδοτήσουν σημαντικές μελέτες και έργα και να υποβάλλουν τεκμηριωμένα αιτήματα χρηματοδότησης που στο σύνολό τους θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις λιμενικές μας υποδομές.
Οι δυνατότητες του Λιμενικού Ταμείου θα αυξηθούν σημαντικά μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διαδικασία που έχει ξεκινήσει αλλά απαιτεί χρόνο.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου