Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΒΕLVEDERE ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ - ʺΌΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…ʺ.

Επειδή με την σχετική ανάρτηση του κ. Ν. Μαγουλά η αλήθεια θυσιάστηκε στο βωμό της στείρας αντιπολιτευτικής επιδίωξης, αισθάνομαι την υποχρέωση να παρουσιάσω και την άλλη άποψη, προκειμένου οι επισκέπτες και αναγνώστες της να έχουν την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας:
1. Η αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης του Βelvedere, με μία σειρά άλλων αντίστοιχων μελετών για άλλες περιοχές του Δήμου, ανατέθηκαν και εκπονήθηκαν για λογαριασμό του Δήμου από τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ανδρέα Μαριάτο την περίοδο 2005-2008! Ο κ. Μαγουλάς έπρεπε να γνωρίζει ότι οι αρχιτεκτονικές μελέτες ανάπλασης αναφέρονται στον σχεδιασμό και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (δηλαδή πρωτίστως στην αισθητική) και όχι στην στατικότητα του έργου, η οποία είναι αρμοδιότητα πολιτικού μηχανικού. Επίσης τα τεύχη δημοπράτησης και η τεχνική μελέτη που συνέταξε η ΤΤΥΝΔ ΠΕ Νήσων, ψηφίστηκαν από την προηγούμενη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία δεν συμμετείχα, όπως και εκείνος. Επομένως πως κατά την άποψή του θα μπορούσα να έχω διαπιστώσει τις ελλείψεις της στην αρχική της μορφή όπως ισχυρίζεται; Φυσικά ισχύει αυτό που έχει κατά καιρούς δηλώσει και ο Δήμαρχος, ότι δηλαδή οι μελέτες πάντα έχουν παραλείψεις ή ελλείψεις (ακόμα και οι μελέτες των ιδιωτικών έργων), που όμως αντιμετωπίζονται κατά την πρόοδο των εργασιών από τους αρμόδιους. Εννοείται βέβαια, πως κάθε προσφορά μελέτης (χωρίς ελλείψεις όμως!) από τον κ. Μαγουλά θα γίνει δεκτή με δημόσιο ευχαριστήριο μάλιστα.
2. Το έργο ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου. Από την πρώτη μέρα με την εκπρόσωπο του αναδόχου κα. Κυράνη Πρωτοψάλτη, εντοπίσαμε τα προβλήματα και τις παραλείψεις της μελέτης και άμεσα έδωσα τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την επίλυσή τους σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Τ.Υ. του Δήμου κ. Κώστα Στάθη και τον ίδιο τον Δήμαρχο. Οι επιλογές μου υιοθετήθηκαν πλήρως, αρχικά από τον Προϊστάμενο κ. Στ. Βεϊόγλου και την μηχανικό κα Φρόσω Φούφλια της ΤΤΥΝΔ ΠΕ Νήσων κατά την πρώτη τους επίσκεψη στο έργο αρχές Απριλίου και οριστικοποιήθηκαν από την επιβλέπουσα μηχανικό του έργου κ. Αγγελική Ανδριοπούλου και τον κ. Στ. Βεϊόγλου κατά την κοινή τους επίσκεψη στο έργο την Τρίτη 26-05-2020.
3. Από το ξεκίνημα του έργου πολύ κόσμος και κυρίως οι περίοικοι ενδιαφέρθηκαν για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, αναφέροντάς μου συγκεκριμένα ότι αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση και δέσμευση του Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη, με εντολή του οποίου έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Φυσικά για να γίνουν οι ενέργειες προς τον ΔΕΔΔΗΕ δεν αναμέναμε τον κ. Γεωργιλά ή τον κ. Μαγουλά, αφού η μελέτη των μηχανικών του ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει εδώ και περίπου 1 μήνα και αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το τελικό κοστολόγιο, ώστε ο Δήμος να καταβάλει τη δαπάνη και να γίνει η υπογειοποίηση από τον εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ.
4. Όπως ισχύει για όλα τα έργα του Δήμου, έτσι και στο συγκεκριμένο έργο, οι υπεύθυνοι για την υλοποίησή του είναι: α) η επιβλέπουσα μηχανικός της ΤΤΥΝΔ, β) ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κώστας Στάθης, γ) η εργολήπτρια εταιρεία και δ) εγώ ως αρμόδιος αντιδήμαρχος. Οι κ.κ. Ν. Μαγουλάς και Π. Γεωργιλάς δεν ήρθαν σε επαφή για το έργο, ούτε με την κυρία Ανδριοπούλου καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της στα Κύθηρα, ούτε με τον κ. Κώστα Στάθη όπως με διαβεβαίωσε ο ίδιος, αλλά ούτε και με εμένα, για να επισημάνουν ή να προτείνουν οτιδήποτε σχετικά με την ʺαντιμετώπιση της καθίζησης του εξωτερικού πέτρινου τοιχείουʺ, την ʺαντικατάσταση του εσωτερικού πέτρινου τοιχείουʺ και την ʺεπένδυση με φυσικούς λίθους του τοιχείου του Γυμνασίου Κυθήρωνʺ. Ο δε κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης, πρώην Αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου στα Κύθηρα, με το χθεσινό σχόλιο του στην εν λόγω ανάρτηση δηλώνει ότι: ʺΜε εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου αντιμετωπίσθηκαν όλες οι παραλήψεις της μελέτης, ώστε να έχουμε ένα όμορφο και ολοκληρωμένο έργο σ’αυτό το ξεχωριστό χώροʺ. τη δαπάνη και να γίνει η υπογειοποίηση από τον εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ.
5. Η επένδυση με φυσικούς λίθους του τοιχίου του οικοπέδου τουΓυμνασίου Κυθήρων, ήταν προσωπική πρόταση και εντολή του Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη προς εμένα για άμεση δρομολόγηση και υλοποίηση, τουλάχιστον προ ενός μηνός, προκειμένου το έργο να παραδοθεί άρτιο και ολκληρωμένο.
6. Ακόμη και τα ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (που προβλέπονται υποχρεωτικά από τη Νομοθεσία και που ο κ. Μαγουλάς ως συνάδελφος επαρκώς γνωρίζει) παραμερίστηκαν, προκειμένου οι αγαπητοί συνάδελφοι της Μείζονος Αντιπολίτευσης να εισβάλλουν στο εργοτάξιο χωρίς την έγκριση και εν απουσία οποιουδήποτε υπεύθυνου ασφαλείας, για να φωτογραφηθούν την ώρα της σκυροδέτησης της θεμελίωσης του νέου τοιχίου, σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από την άκρη της εκσκαφής σαθρού εδάφους από μπαζώματα! Εάν οι κύριοι συνάδελφοι κατά τη χθεσινή τους φιέστα έπεφταν και χτυπούσαν, από ποιόν θα ζήταγαν ευθύνες; Φυσικά αυτό δεν θα επαναληφθεί για κανέναν καθώς το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε αιρετού να ενημερώνεται για τα έργα, θα πρέπει να γίνεται πράξη μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο Νόμο και όχι «με το έτσι θέλω». Ο κάθε εκλεγμένος αλλά και ο κάθε πολίτης μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τα έργα και τις δράσεις του Δήμου από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τις υπηρεσίες και τους επιβλέποντες μηχανικούς και όχι να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο με τέτοιου τύπου παραπλανητικές αναρτήσεις ότι τα έργα θα γίνουν σωστά μόνο με τη δική τους παρέμβαση, γιατί αυτό είναι ΨΕΥΔΕΣ και εκφεύγει των αρμοδιοτήτων τους. Άλλο πράγμα η ενημέρωση επί των έργων και άλλο η τεχνική τους επίβλεψη που αποτελεί αρμοδιότητα πολύ συγκεκριμένων προσώπων και υπηρεσιών.
Επομένως ο κ. Νίκος Μαγουλάς, επειδή και ο ίδιος πιστεύει όπως λέει ότι ʺτα πράγματα πρέπει να τα λέμε με το όνομά τουςʺ, οφείλει να απαντήσει άμεσα και χωρίς αοριστίες: ΠΟΤΕ, ΠΟΥ, ΣΕ ΠΟΙΟΝ απ’όλους τους παραπάνω υπεύθυνους για την υλοποίηση του έργου και ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έκανε η Αντιπολίτευση για να διορθωθούν οι παραλείψεις της μελέτης; Εκτός αν με την ανάρτησή του και τις συγκεκριμένες αναφορές του στα παραπάνω θέματα, ήθελε να δηλώσει ότι συμφωνεί με τις επιλογές των υπευθύνων του έργου που είχαν γίνει εδώ και σχεδόν 1 μήνα και ότι θα ψηφίσει θετικά στις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν προσεχώς από τα αρμόδια όργανα του Δήμου. Για να του εκφράσω και εγώ με την υπόλοιπη Δημοτική Αρχή και το σύνολο των δημοτών δίκαια το ʺΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟʺ!!!

Χαράλαμπος Σούγιαννης
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
Αντιδήμαρχος Έργων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Δήμου Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου