Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΌΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ!

Οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης πρότειναν τεράστιες μειώσεις δημοτικών τελών (ύδρευσης κ.λπ.) ενώ γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη διάλυση το Δήμο μας αφού δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε στις ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας ύδρευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Οι υπηρεσίες αυτές είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το σύνολο των δαπανών τους να καλύπτεται από τα δημοτικά τέλη, αυτό ορίζεται στο Νόμο και τη σχετική εγκύκλιο.
Όταν είσαι Αντιπολίτευση, όμως, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Πετάς μια σφαίρα στον αέρα (π.χ. μείωση του βασικού συντελεστή από 0,90 στο 0,35 ανά κυβικό κατανάλωσης νερού στα νοικοκυριά), δεν φροντίζεις να αναλύσεις την τεράστια απώλεια εσόδων για το Δήμο που συνεπάγεται αυτή η πρόταση και έτσι παρουσιάζεις το προφίλ του συμπαραστάτη της κοινωνίας, χωρίς κανένα κόστος όμως! Μόνο η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την ύδρευση ξεπερνά τις 150.000€ ετησίως (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια κ.λπ.). Η ετήσια δαπάνη για επισκευές βλαβών, αντλίες, βάνες, δίκτυα κ.λπ. είναι τριπλάσια. Αν μειώσουμε τα τέλη όπως προτάθηκε από την Αντιπολίτευση, ο Δήμος θα βάλει λουκέτο την επόμενη μέρα, ενώ είναι βέβαιο ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα ισοσκελιστεί ποτέ με αποτέλεσμα ο Δήμος να μπει σε μνημόνιο! Αυτό θέλουν οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης; Θεωρώ πως όχι. Δεσμεύομαι να παρουσιάσω συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι οι προτάσεις αυτές είναι βόμβα για τα οικονομικά του Δήμου. Πολύ σύντομα.
Προς το παρόν, ιδού η απάντησή μου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής:
Αναφορικά με τα ζητήματα που θέσατε για τα δημοτικά τέλη, σας γνωρίζω τα εξής:
1. Οι εισηγήσεις είναι πληρέστατες και είναι αντίστοιχες των εισηγήσεων που έχουν ψηφιστεί όλα τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν εγκριθεί ως νόμιμες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η επίκληση του κ. Μαγουλά ότι οι εισηγήσεις πάσχουν είναι αστήρικτη καθώς αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των δημοτικών συμβούλων να γνωρίζουν τη νομοθεσία και τις διαδικασίες αφ΄ εαυτού τους. Με την ίδια "λογική" σε κάθε απόφαση του Δ.Σ. θα έπρεπε να αναφέρουμε όλες τις διατάξεις αναφορικά με τρόπο ψηφοφορίας των θεμάτων! Παντελώς αστήρικτη θέση.
2. Το ύψος των δημοτικών τελών όλων των κατηγοριών πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτει τις ετήσιες δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών σύμφωνα με τους πίνακες που υπάρχουν σε κάθε εισήγηση. Αντιλαμβάνομαι ότι "στα μάτια του κόσμου" ακούγεται δελεαστική μία πρόταση γενναίας μείωσης τελών (ίσως και κατάργησής τους!) αλλά αυτό θα οδηγούσε το Δήμο σε οικονομική ασφυξία. Η αύξηση των εσόδων που όντως αναμένεται με τις διορθώσεις των τετραγωνικών είναι ακόμα αδύνατον να υπολογισθεί καθώς οι σχετικές αιτήσεις των δημοτών θα τελούν σε επεξεργασία τουλάχιστον μέχρι 30/11. Επιπλέον, ειδικά η υπηρεσία ύδρευσης, αποτελεί μια πολυδάπανη υπηρεσία για το Δήμο και οποιαδήποτε μείωση θα οδηγούσε σε μη ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού ως προς τα έξοδα. Οι μεγάλοι αστικοί Δήμοι της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης που μπορεί να μειώνουν τα τέλη, δεν έχουν δικές τους υπηρεσίες ύδρευσης, αλλά καλύπτονται μέσω της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ χωρίς να επωμίζονται την βάσανο των συντηρήσεων των δικτύων.
3. Ο Δήμος μας ετοιμάζει νέους κανονισμούς ύδρευσης, άρδευσης (που δεν υπάρχει), καθαριότητας, διαφήμισης (που δεν υπάρχει) και κοινοχρήστων χώρων (που δεν υπάρχει) μετά την ψήφιση των οποίων θα υπάρξει αναπροσαρμογή όλων των τελών προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των δημοτών όσο όμως και του Δήμου που δεν μπορεί να μείνει χωρίς έσοδα, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οφείλει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα της καθημερινότητας (ύδρευση, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.).
4. Οι σημερινές αποφάσεις επί των τελών θα τεθούν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ευστράτιος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος - Πρόεδρος Ο.Ε.

Φωτογραφία αρχείου: PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου