Τρίτη 11 Απριλίου 2023

''ΝΤΑΜΑ ΜΠΟΥΦΕ'' ΣΤΟΝ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/4

"Όταν η μνήμη ταξιδεύει νοσταλγικά στις δεκαετίες του '50 και '60, στη μυθική εποχή των παιδικών μας χρόνων, θυμόμαστε τις χοροεσπερίδες στη Χώρα και στα χωριά των Κυθήρων, τότε που γεμάτα νέους με κέφι και χαμόγελο. Οι χοροί γινόταν στα καφενεία των χωριών και στη Χώρα στην Αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου. Στη Χώρα οι νοικοκυρές ετοίμαζαν εκλεκτούς μεζέδες και τους πρόσφεραν δωρεάν για την ενίσχυση του Συνδέσμου. Επειδή ήταν πολλοί νέοι και γινόταν συνωστισμός στην πίστα, χόρευαν εκ περιτροπής ανάλογα με το χρώμα κορδέλας που είχαν πάρει με την είσοδό τους στην αίθουσα.
Επίσης στο ταμείο υπήρχαν μάρκες που αγόραζαν οι καβαλιέροι και τις χρησιμοποιούσαν ως εξής:
Στο μπουφέ της αίθουσας ήταν αραδιασμένοι οι μεζέδες και την εποπτεία είχαν οι κυρίες και υπεύθυνοι του Συνδέσμου.
Οι χοροί διαδέχοταν ο ένας τον άλλον, με τη συνοδεία τοπικής ορχήστρας ή με δίσκους γραμμοφώνου Τσιριγώτικους, Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς.
Κατά διαστήματα, όταν τελείωνε ένας ευρωπαϊκός χορός (βαλς, ταγκό, πόλκα) κάποιος από τους υπεύθυνους έδινε το σύνθημα "ΝΤΑΜΑ ΜΠΟΥΦΕ !".
Τότε ο κάθε καβαλιέρος με ευγένεια και ιπποτισμό οδηγούσε την ντάμα του στο μπουφέ, έδινε τις μάρκες του και την κερνούσε!"

Με χαρά σας προσκαλούμε στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο για να αναβιώσουμε αυτό το ρομαντικό έθιμο της Χώρας, που μας περιγράφει η κα Ελένη με τον μοναδικά νοσταλγικό της τρόπο!

Πηγή: Εύη Δαπόντε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου