Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ 18.4.2014

Τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθούν εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες που έχουν στόχο αρμόδιους φορείς. 
Παρακαλώ κάθε Τσιριγώτη να βρίσκεται σε συναγερμό, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να μπορέσουμε να εμποδίσουμε αυτήν την καταστροφική εξέλιξη.
Φορείς απο την Κρήτη την Μάνη την Καλαμάτα ήδη ενεργοποιούνται.ΟΙ Κυθήριοι είμαστε και εμείς ΜΑΖΙ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΟΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΕΧΟΥΜΕ

Μανωλης Χάρος
Ζωγράφος
Υποψήφιος Δήμαρχος Κυθήρων

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

18-04-2014
Οι πολίτες των Κυθήρων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών των Κυθήρων, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον Ο.Η.Ε. 
·      Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής  της ποσότητας όπλων. 
·         Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Κύθηρα), με επιπτώσεις στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια στις οικονομίες των περιοχών αυτών (αλιεία, τουρισμός),αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
· Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».

·         Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των  τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θάλασσα της περιοχής των Κυθήρων.
·       Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.


Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου