Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΩΡΑΣ-ΚΑΨΑΛΙΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ 22/10 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ,ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η διαχείριση των απορριμμάτων, τα λήμματα, ο Βιολογικός Καθαρισμός, η είσπραξη των τελών προς τον Δήμο και οι τρόποι έλευσης τουριστών και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση μεταξύ των επαγγελματιών Χώρας, Καψαλίου, Καλάμου με τους Αντιδημάρχους του Δήμου Κυθήρων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/10 στο καφέ Λεμόνι στο Καψάλι, στα πλαίσια της άμεσης επαφής που επιδιώκεται από τη νέα Δημοτική Αρχή με τους επαγγελματίες όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Κυθήρων.
Παρόντες από πλευράς Δημοτικής αρχής ήταν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Κομηνός και Μαθιός Αγγελιουδάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας Ειρήνη Βενέρη - Τραβασάρου, Μελίνα Μαρουλίδου και Μηνάς Κορώνης καθώς επίσης και ο τοπικός Πρόεδρος της Κοινότητας Χώρας Κυθήρων, Δημήτρης Καλλίγερος.
Τον λόγο πήρε πρώτος ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κομηνός ο οποίος ξεκίνησε σχολιάζοντας την απογοητευτική προσέλευση από πλευράς επαγγελματιών και χαρακτηρίζοντάς την ως «Ντροπή» (η συζήτηση ξεκίνησε με 18 επαγγελματίες και κατά τη διάρκειά της έφτασαν τους 28 και από τους τρεις οικισμούς). Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των μελετών υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στη Χώρα και στο Καψάλι οι οποίες έγιναν εντελώς δωρεάν από την ίδια τη ΔΕΗ. Όσον αφορά το Καψάλι, μίλησε για προσπάθεια ανάδειξης του Αγγλικού Υδραγωγείου, για τα λήμματα κυρίως από τις επιχειρήσεις, που πρέπει να τοποθετήσουν απαραίτητα λιποσυλλέκτες προς αποφυγήν κλεισίματος του αγωγού που οδηγεί στον Βιολογικό καθαρισμό, για τo Δημοτικό camping, την λειτουργία του και την ασθένεια που καταστρέφει το δάσος που το περιβάλλει, καθώς και για την προσπάθεια έλευσης κρουαζιεροπλοίων και το πρόβλημα που υπάρχει (κυρίως λόγω κόστους) στην τοποθέτηση του απαραίτητου συστήματος ασφαλείας στο λιμάνι του Καψαλιού. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής θέσης των δημοσίων αποχωρητηρίων, καθώς και στη δημιουργία κι άλλων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του καλοκαιριού.
Για την Χώρα ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τους επαγγελματίες για την προσπάθεια αποκατάστασης της αγοράς (του Μερκάτο) το οποίο αποτελεί και θα αποτελεί έναν σημαντικό χώρο Πολιτισμού, την ανάπλαση του Μπελβεντέρε η οποία απ' ότι φαίνεται θα μπει για 15η φορά σε Τεχνικό Πρόγραμμα κι ελπίζουμε αυτή τη φορά να υλοποιηθεί καθώς επίσης και για το parking και τις αναγκαίες εργασίες που πρέπει ακόμα να γίνουν εκεί.
Όσον αφορά τον Κάλαμο, ο κ. Κομηνός μας ενημέρωσε πως θα προχωρήσει η ασφαλτόστρωση του δρόμου του Χαλκού και μέχρι του χρόνου πιστεύει πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Επίσης θα τοποθετηθούν ταμπέλες όπου υπάρχουν κενά στον οικισμό για την σωστή ενημέρωση των επισκεπτών, όπως και σε ολόκληρο το νησί.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης ο οποίος μίλησε για τα απορρίμματα. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί καθώς και στα παράπονα των επαγγελματιών ως προς τον τρόπο και τις ώρες αποκομιδής τους. Ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την πρόβλεψη στον νέο προϋπολογισμό αγοράς μεγαλύτερης χωρητικότητας κάδων για την καλύτερη συγκέντρωση σε μικρότερο χώρο περισσότερων απορριμμάτων αλλά και για την πιο άμεση αποκομιδή τους. Επίσης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης όλων των κάδων από το παραλιακό κομμάτι και γενικότερα από τον οικισμό του Καψαλίου με παράλληλη τοποθέτησή τους κάπου περιμετρικά, ούτως ώστε τα απορριμματοφόρα να μην περνούν από τον παραλιακό δρόμο, προκαλώντας ενόχληση σε επισκέπτες και κατοίκους.
Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις και την ενημέρωση από πλευράς των Αντιδημάρχων, το λόγο πήραν οι επαγγελματίες απευθύνοντας ερωτήσεις, παράπονα και προβληματισμούς προς τους Αντιδημάρχους. Βασικό ερώτημα και πρόβλημά τους είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα τέλη παρεπιδημούντων, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος δεν τα εισέπραττε και τώρα θα κληθούν να τα πληρώσουν μαζεμένα όπως και για το επαγγελματικό τιμολόγιο στην ύδρευση και την τιμή του νερού στις μεγάλες καταναλώσεις. Ακολούθως συζητήθηκε η τουριστική ενδυνάμωση της περιοχής και η αναγκαιότητα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.
Προβλήματα, ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων δημιούργησε η αναφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με μουσική στους οικισμούς Χώρα και Καψάλι. Μετά από αρκετή ώρα και με την υπόσχεση αυτά τα προβλήματα να ξανασυζητηθούν στο άμεσο μέλλον με τους Αντιδημάρχους στο Δήμο, η συζήτηση έλαβε τέλος.
Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες και το video της συνάντησης:






Από δεξιά ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κομηνός, στη μέση ο Αντιδήμαρχος κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης και στα αριστερά ο Δημοτικός υπάλληλος κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης.













και το video της συνάντησης:



Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - Τσιρίγο FM 105,6
Επιμέλεια video: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου