Επειδή το θέμα (το δήθεν θέμα) με τη Βιβλιοθήκη έχει λάβει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες της πραγματικότητας και αρχίζει και χάνει την ουσία του, ο Κυθηραϊκός Λαός πρέπει να γνωρίζει ΤΙ ακριβώς έχει συμβεί και να μην παραπλανάται από εύκολα λόγια.
Ο φερόμενος ως βιαίως απομακρυνθείς από τη Βιβλιοθήκη κ. Κουτραφούρης ΟΥΔΕΠΟΤΕ έλαβε σχετική πίεση ή εντολή ή παράκληση από εμένα για να απομακρυνθεί, ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε κατ΄ ιδίαν συνάντησή μας με τέτοιο σκοπό, ΟΥΔΕΠΟΤΕ του ζήτησα εγώ να εγκαταλείψει το χώρο. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντησή μου μαζί του (μαζί και με τον κ. Σταθάτο και την κα. Μαρουλίδου) στη Βιβλιοθήκη (Ιούλιος 2015) κάναμε μια εκτενή και εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα νέα δεδομένα που θέλουμε ως δημοτική αρχή να αναπτύξουμε για τη Βιβλιοθήκη. Συνεπώς η απόφασή του αυτή είναι καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ και εκπορεύεται - όπως πληροφορήθηκα - από γνώμες και απόψεις τρίτων.
Γεννάται όμως το ερώτημα. Κάποιος (όποιος και αν είναι) που ισχυρίζεται ότι είναι άνθρωπος των γραμμάτων, εγκαταλείπει τόσο εύκολα και αβρόχοις ποσί το πνευματικό του δημιούργημα;; Ένας άνθρωπος του πολιτισμού είναι δυνατόν να βασίζεται σε φήμες και να θίγεται τόσο εύκολα για κάτι που ΔΕΝ άκουσε ο ίδιος αλλά απλά του μεταφέρθηκε;; Ένας άνθρωπος του πνεύματος δεν εγκαταλείπει ΠΟΤΕ τη θέση του, όπως ΠΟΤΕ δεν εγκατέλειψαν τα έργα τους οι αναγεννησιακοί ζωγράφοι, παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που τότε όντως δέχθηκαν. Ένας άνθρωπος του πνεύματος επιζητεί να μιλήσει ο ίδιος με εκείνον που παρουσιάζεται ως κατήγορός του και δεν βασίζεται σε φήμες και διαρροές. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο κ. Κουτραφούρης ΗΘΕΛΕ να αποχωρήσει από τη Βιβλιοθήκη, όπως και το έπραξε. Εάν δεν το ήθελε, τότε υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα καθώς βασίστηκε σε "έπεα πτερόεντα" και δεν επεδίωξε να μάθει ο ίδιος την πραγματικότητα. Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι οι αντιδράσεις για το μέγα αυτό θέμα υπερέβησαν κάθε άλλη αντίδραση που θα έπρεπε να έχει υπάρξει για την τραγική κατάσταση πολλών πραγμάτων πάνω στο νησί την οποία δημοσιοποίησα αναλυτικά πριν λίγες μέρες. Ανάλογη αντίδραση θα έπρεπε να έχει υπάρξει για το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε τις εποχιακές προσλήψεις στα μέσα Ιουλίου με αποτέλεσμα ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ Γιάννης Κατσανεβάκης να καλύπτει την κρατική ανεπάρκεια επί σειρά εβδομάδων. Ανάλογη αντίδραση θα έπρεπε να υπάρξει για τα σοβαρά προβλήματα των νησιωτικών δήμων που διαρκώς θέτω στην κρατική διοίκηση. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά είναι επουσιώδη μπροστά στην προσωπική απόφαση ενός εθελοντή να απομακρύνει ο ίδιος τον εαυτό του από τη Βιβλιοθήκη.
Στη δική μου διοίκηση στο Δήμο εκλεκτοί και περιούσιοι ΔΕΝ υπάρχουν και ΔΕΝ θα υπάρξουν. Από τα δημοτικά έργα όπου τα πάντα δημοσιεύονται και αναρτώνται (σε αντίθεση με πριν πουοι ημέτερες αδελφικές αναθέσεις έδιναν και έπαιρναν χωρίς προσκλήσεις υποβολής προσφορών) μέχρι τις οφειλές προς το Δήμο που θα βεβαιωθούν ΟΛΕΣ ανεξάρτητα αν βαρύνουν ανθρώπους που με ψήφισαν ή με στήριξαν. Γιατί αυτό σημαίνει διαφάνεια και δικαιοσύνη. Αυτό που τώρα κάποιους θα θίξει, θα προσφέρει όμως πάρα πολλά στις νέες γενιές που θα μάθουν ότι δεν υπάρχουν προνομιούχοι σε κανενός είδους σχέση με το Δήμο και το Δημόσιο. Αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία των ημετέρων και των λίγων δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Γι΄ αυτό λοιπόν ΚΑΘΕ παραίτηση γίνεται αποδεκτή. ΚΑΘΕ κενή θέση έχει και τον αντικαταστάτη της καθώς δεν πιστεύω σε προσωποληψίες και προσωπολατρείες. Η Βιβλιοθήκη δούλευε, δουλεύει και ΘΑ δουλεύει και θα επαυξήσει την προσφορά της στον τόπο ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν. Εξάλλου η μαγεία του εθελοντισμού είναι η ανανέωση. Η Βιβλιοθήκη είναι ΘΕΣΜΟΣ και οι ΘΕΣΜΟΙ πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να δουλεύουν πάνω και πέρα από τα πρόσωπα που τους υπηρετούν, μόνο όταν η λειτουργία των θεσμών απεξαρτηθεί πλήρως από τα πρόσωπα, ΜΟΝΟ τότε θα γίνουμε ευρωπαϊκό Κράτος.
Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)
Φωτογραφία: Photo Cerigo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου