Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

25η & 26η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 20/11 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ - VIDEO - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Δύο τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20/11 με τα εξής θέματα στην ημερήσια διάταξη (βλ. ΕΔΩ).
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Κατσανεβάκης, οι Αντιδήμαρχοι Μαθιός Αγγελιουδάκης και Γιώργος Κομηνός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από την Δημοτική πλειοψηφία Μαρία Κασιμάτη, Ειρήνη Βενέρη, Μελίνα Μαρουλίδου, Παναγιώτης Ζαντιώτης, Κωνσταντίνος Μαριάτος ενώ από την αντιπολίτευση ο Αντώνης Πρωτοψάλτης.
Στην πρώτη συνεδρίαση ο Δήμαρχος ανέγνωσε επιστολές των Μανώλη Χάρου και Δημήτρη Φατσέα που δικαιολογούσαν την απουσία τους ενώ στη συνέχεια διάβασε στο σώμα επιστολή διαμαρτυρίας της Μείζονος Αντιπολίτευσης, υπογεγραμμένη από τους Δημοτικούς Συμβούλους Ζαχαρία Σουρή και Παναγιώτη Μεγαλοκονόμο, οι οποίοι ενημέρωναν πως δεν θα παραστούν στις συνεδριάσεις, διαμαρτυρόμενοι για την ώρα διεξαγωγής των Συμβουλίων και για τον χρόνο αποστολής των θεμάτων του Συμβουλίου με την ύπαρξη αλλαγών σε αυτά.
Ο Δήμαρχος όσον αφορά το ωράριο επικαλέστηκε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου τον οποίο έφτιαξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αναφέρει, απογευματινές έως βραδινές ώρες την διεξαγωγή των συνεδριάσεων, άρα μετά την δωδεκάτη μεσημβρινή μπορούν να γίνονται κανονικά. Για τον χρόνο αποστολής στους Συμβούλους διόρθωσης ή πρόσθεσης θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος αρνήθηκε τα περί μη σύννομης διαδικασίας επικαλούμενος και παραδείγματα περιφερειών όπου η διαδικασία έγινε αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο.
Στη συνέχεια το σώμα αποφάσισε μετά από πρόταση του Αντώνη Πρωτοψάλτη τον ορισμό του κ. Δημήτρη Λουράντου στη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων (ο αντιπρόεδρος ορίζεται από την αντιπολίτευση) μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2016 όπου και θα λήξει η πειθαρχική ποινή του κ. Νίκου Μεγαλοκονόμου. Τέλος Πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία για την αντικατάσταση ενός τακτικού κι ενός αναπληρωματικού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Μετά την εκ νέου άρνηση συμμετοχής της παράταξης ''Κύθηρα Αντικύθηρα Νέο Ξεκίνημα Ενωμένοι Πολίτες'' στην Οικονομική Επιτροπή και λόγω απουσίας της υπόλοιπης αντιπολίτευσης προτάθηκαν από την κα. Μελίνα Μαρουλίδου για την θέση του τακτικού μέλους η κα. Μαρία Κασιμάτη και για την θέση του αναπληρωματικού ο κ. Κωνσταντίνος Μαριάτος οι οποίοι και εξελέγησαν με εννέα ψήφους υπέρ, ίσους με τον αριθμό των όσων ψήφισαν.
Η 26η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άρχισε με το στάδιο της ενημέρωσης κατά την οποία ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Δήμου στην Τουριστική Έκθεση Philoxenia 2015, στη Θεσσαλονίκη και στην εκδήλωση για τα νέα ευρήματα σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλεια Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν πολλές κι εποικοδομητικές συναντήσεις με επαγγελματίες του τουρισμού ενώ πολύ θετικά σχόλια απέσπασε το νέο τουριστικό υλικό του Δήμου και η εν γένει παρουσία του στην έκθεση, κερδίζοντας μάλιστα και έπαινο. Το σημαντικότερο βέβαια επίτευγμα από την Κυθηραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη ήταν η δωρεά ενός πιστού αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε κλίμακα 4:1, συνολικού κόστους 16.000€, χρήματα τα οποία βρέθηκαν από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων των Μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (10.000 €) και από την εταιρεία κατασκευής του ομοιώματος 3d SolidForms (6.000€). Το αντίγραφο του Μηχανισμού αναμένεται στα Κύθηρα μέσα στους επόμενους δύο μήνες ενώ σύντομα θα καθοριστεί και ο χώρος που θα τοποθετηθεί μαζί με ενημερωτικό υλικό για το ναυάγιο και τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου.
Εκτενής αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο για την έγκριση χρηματοδότησης έργων στα νησιά μας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (19/11) ύψους 6.600.000€, ενώ συνολικά από την αρχή της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής (9/2014) το ύψος εγκεκριμένης χρηματοδότησης έργων από την Περιφέρεια στα νησιά μας φτάνει τα 18.406.000€, γεγονός που δείχνει ότι η αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και η καλή οργάνωση φέρνουν αποτελέσματα.
Στο στάδιο της ενημέρωσης το λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός ενημερώνοντας το σώμα για την εξέλιξη του έργου στον κεντρικό οδικό άξονα των Κυθήρων που προχωράει πλέον κανονικά. Για τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των δεξαμενών ύδρευσης στους οικισμούς των Κυθήρων μας ενημέρωσε πως προχωράνε ωστόσο προκάλεσαν αίσθηση οι αποκαλύψεις του πως μέσα σε κάποιες δεξαμενές, κατά τον καθαρισμό τους, βρέθηκαν 50 έως 70 πόντοι λάσπης και διάφορα αντικείμενα παρατημένα και διαβρωμένα όπως π.χ. σκάλες. Καθώς οι καθαρισμοί δεξαμενών ύδρευσης συνεχίζονται θα υπάρχει ενημέρωση στους κατοίκους από τον Δήμο για την αποφυγή προβλημάτων τις ημέρες των εργασιών. Προχωράνε και τα έργα επισκευής των αγροτικών δρόμων (έστω και με καθυστέρηση) και των δημοτικών χώρων υγιεινής.
Ο κ. Κομηνός ενημέρωσε το σώμα για την καθυστέρηση έλευσης κλιμακίου της ΔΕΗ στο νησί μας λόγω έλλειψης υλικών, ενώ μίλησε και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων το οποίο ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.
Μετά την ενημέρωση υπήρξε ένα θέμα προ ημερησίας διάταξης, σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης αποκομιδής των απορριμμάτων στα Αντικύθηρα, ύψους 8.000€.
Στα ημερήσιας διάταξης θέματα ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την συμμετοχή του Δήμου στο έτος Ελλάδας - Ρωσίας (2016) με την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τον Ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και μάλιστα αναμένεται στο τέλος του έτους τα έσοδα να είναι αυξημένα.
Μετά την ψήφιση του 3ου θέματος ο Δήμαρχος αποχώρησε από την συνεδρίαση επικαλούμενος ένα προσωπικό ζήτημα, ενώ το συμβούλιο συνεχίστηκε κανονικά. Στα υπόλοιπα θέματα ορίστηκαν οι επιτροπές παραλαβής έργων και αποφασίστηκε ομόφωνα η παραχώρηση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Λογοθετιανίκων στον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείο Ποταμού για τρία χρόνια προκειμένου εκεί να λειτουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη και χώρος πρόσβασης στο internet, με την εποπτεία πάντα του τοπικού συλλόγου.
Τέλος πρόβλημα υπήρξε στο 11ο θέμα που αφορούσε διαγραφή οφειλής για χρήση παραλίας. Μετά από από πολύ ώρα διαβούλευσης αποφασίστηκε το θέμα να αποσυρθεί και να επανεξεταστεί με καλύτερη ενημέρωση στους Συμβούλους προκειμένου να λάβουν την απόφασή τους.
Ακολουθούν τα video των συνεδριάσεων, Πατήστε στα link για να τα δείτε:
25η Συνεδρίαση:
http://www.tsirigotv.gr/index.php/player/20/280

26η Συνεδρίαση:
http://www.tsirigotv.gr/index.php/player/20/281

το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων για τις Συνεδριάσεις:Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβαν χώρα την Παρασκευή 20/11/2015 υπό την Προεδρία του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Στην πρώτη συνεδρίαση έγινε αντικατάσταση με εκλογή της κενωθείσας θέσης τακτικού και αναπληρωματικού Μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ορίστηκε προσωρινός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. μέχρι τη λήξη της ποινής της αργίας που έχει επιβληθεί στον κ. Νικόλαο Μεγαλοκονόμο. Τακτικό Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγη η κα. Μαρία Κασιμάτη και αναπληρωματικό αυτής ο κ. Κων/νος Μαριάτος. Και τα δύο μέλη προέρχονται από την πλειοψηφία καθώς η μοναδική παριστάμενη παράταξη της μειοψηφίας του κ. Δημητρίου Λουράντου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τα συγκεκριμένα αξιώματα και εφαρμόστηκε το άρθρο 74 παρ.4 του Ν.3852/2010 καθώς και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με α/α 43/30565/06-08-2014.    
Προσωρινός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Λουράντος.
 
Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε για την παρουσία και τις επαφές του Δήμου μας στη Θεσσαλονίκη κατά τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού
 Philoxenia 2015, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μεταφερθεί στα Κύθηρα το ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, για το οποίο εξασφαλίστηκε η δωρεά προς το Δήμο. 
Παράλληλα ανακοίνωσε στο Δ.Σ. ότι κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της Πέμπτης 19/11, εγκρίθηκε ηχρηματοδότηση νέων έργων για το Δήμο Κυθήρων συνολικού προϋπολογισμού 6.600.000€,
 πλέον των ήδη εγκριθέντων κατά το μήνα Ιούλιο. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι διαρκής και ειλικρινής και ότι η ισχυρή και μεθοδική διεκδίκηση του Δήμου μας φέρνει αποτέλεσμα, ενώ εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την Περιφερειάρχη κα. Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρο και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Χρήστο Καραμάνο για την άψογη συνεργασία που αποδεικνύεται καθημερινά παραγωγική και αποτελεσματική προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας και της τοπικής ανάπτυξης. 
Αναλυτικά τα εγκριθέντα από την Περιφέρεια έργα μπορείτε να τα δείτε
 εδώ.  
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός έκανε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα εκτελούμενα έργα στο Δήμο (αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, ριζική επισκευή δεξαμενών και αντλιοστασίων, αγροτική οδοποιία κ.λπ.) ενώ ανέφερε ότι μετά από παρέμβαση του Δήμου ο νέος ασφαλτοτάπητας στον κεντρικό οδικό άξονα θα έχει πλάτος 8μ. Παράλληλα ενημέρωσε ότι οι εργασίες επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου εκτελούνται με μεγάλη ταχύτητα και το Μουσείο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Τα επίσημα εγκαίνιά του θα γίνουν τον προσεχή Μάιο.
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν 12 και υπήρχε και 1 θέμα προ ημερήσιας διάταξης. Το ΔΣ ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016, η προταθείσα από το Δήμο μας τιμητική εκδήλωση για το Ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, στον οποίο τα Κύθηρα οφείλουν τη διάσωση μεγάλου μέρους του Ιστορικού τους Αρχείου. Επίσης εγκρίθηκε η μετάβαση στην Αθήνα εκπροσώπου του Δήμου προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση της στρατηγικής τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής για την επόμενη πενταετίαπου θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου.


Σημειώνεται ότι τα μέλη της παράταξης «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ» κ. κ. Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος και Ζαχαρίας Σουρής απέστειλαν επιστολή (η οποία ωστόσο δεν υπογράφεται από τον νεοορκισθέντα συνάδελφό τους στην ίδια παράταξη κ. Δημήτριο Φατσέα) σύμφωνα με την οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δύο συνεδριάσεις επικαλούμενοι ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας οι συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται κατά τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο η ώρα 14:00 και 15:00 είναι απογευματινές, καθώς έπονται της 12ης μεσημβρινής. Παράλληλα θεώρησαν ότι η αποστολή Ορθής Επανάληψης της πρόσκλησης συνεδρίασης ως προς τη συμπλήρωση θεμάτων δεν είναι σύννομη, παρά το γεγονός ότι όπως είναι γνωστό ακόμα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (το μεγαλύτερο αιρετό συλλογικό όργανο αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα) συμπληρώνει τις προσκλήσεις συνεδριάσεώς του μέχρι και την τελευταία ημέρα προσθέτοντας θέματα (ενδεικτικό παράδειγμα η πρόσκληση συνεδρίασης της 26ης συνεδρίασης του Π.Σ. Αττικής στην ιστοσελίδα www.patt.gov.gr). Η Δημοτική Αρχή θεωρεί τις προφάσεις της μείζονος μειοψηφίας έωλες και προσχηματικές και υπενθυμίζει ότι με αποκλειστική δική της ευθύνη όταν ασκούσε τη διοίκηση του Δήμου μας, τα συλλογικά όργανα του Δήμου εισήλθαν σε μια περίοδο δυσλειτουργίας από το Μάιο του 2015 συνεπεία της επιβολής αυστηρών πειθαρχικών ποινών, ενώ οι πάσχουσες από ακυρότητα αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (π.χ. έργο ασφαλτόστρωσης στο Χαλκό, ασφαλτόστρωση στο Διακόφτι) εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το Δήμο μας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση σημαντικών έργων. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ακόμα δεν έχει ενημερώσει επισήμως και εγγράφως το Προεδρείο του Δ.Σ. σχετικά με το ποίος ηγείται αυτής εντός του Δ.Σ., μετά την από 06-09-2014 παραίτηση του πρώην Δημάρχου κ. Θεοδώρου Κουκούλη καθώς και μετά το από 05-11-2015 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περί αναπλήρωσης του κ. Μιχαήλ Πρωτοψάλτη και σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 3 του Ν.3852/2010 με βάση το οποίο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης προκύπτει με εκλογή από τους συμβούλους της παράταξης.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6

Φωτογραφία - κάμερα: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Πηγή Δελτίου Τύπου: kythira.gr
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου