Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5.11.2015

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων την Πέμπτη 05/11 υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόσφατο πρόβλημα με τη μόλυνση στις ακτές της Αγ. Πελαγίας και παρουσίασε τις άμεσες ενέργειες και την κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπισή του. Τόνισε ότι σε συνεργασία με τις οικείες Λιμενικές Αρχές αναζητείται το πλοίο που προέβη στην έκνομη αυτή ενέργεια. Ανέφερε δε ότι με επιστολή του προς τους Δημάρχους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου ζήτησε συνεργασία πάνω στο θέμα του αγκυροβολίου που απασχολεί έντονα τους φορείς και κατοίκους όλης της περιοχής. Παράλληλα δήλωσε ότι η δημοτική αρχή δεν πτοείται προκειμένου να πράξει το καθήκον της και να υπερασπιστεί το συμφέρον του νησιού απέναντι σε ενέργειες έκνομες που εδώ και χρόνια συμβαίνουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον τριών όμορων Δήμων. Σχετικά ανέφερε ότι σύμφωνα με την μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ που θα παρουσιαστεί σε ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, επιβεβαιώνεται πλήρως η στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί ο Όρμος. Τα αναλυτικά στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κ. Δήμαρχος βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους Δήμους προκειμένου να υπάρχει κοινή γραμμή σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Επίσης έχει ήδη υποβληθεί αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής για έκτακτη χρηματοδότηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στη δημοπράτηση του μεγάλου έργου του ΧΥΤΑ που θα γίνει στις 17/11 και έχει προϋπολογισμό
 6.300.000€, ενώ τα υπόλοιπα υποέργα όπως η προμήθεια των νέων απορριμματοφόρων θα δημοπρατηθούν μετά το νέο έτος (συνολικό κόστος έργου 7,6 εκατομμύρια). 
Επίσης αναφέρθηκε στη μετάβασή του στη
 Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την έκθεση PHILOXENIA και στην προγραμματισμένη εκδήλωση στις 11/11 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με θέμα τις νέες εξελίξεις στο Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, η οποία είναι υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού, Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Αττικής. 
Αναφορικά με τη λειτουργία της
 Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι συνεχίζονται κανονικά και με μεγάλη επιτυχία τα προγράμματα κινουμένου σχεδίου και παιδικού παραμυθιού, ενώ ετοιμάζονται και νέα. Ευχαρίστησε δε τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Γιάννη Κατσανεβάκη που με εθελοντική εργασία προχώρησε σε τακτοποίηση της αποθήκης της Βιβλιοθήκης και σε τοποθέτηση των πλεοναζόντων ραφιών στο υπόγειο του Δήμου, το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει όψη, με την τακτοποίηση όλου του αρχείου και την απομάκρυνση κατεστραμμένου παλαιού υλικού. 
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός ανέφερε ότι ξεκινά άμεσα συνεργείο του Δήμου την
 τοποθέτηση νέων πινακίδων σε σειρά οικισμών, με παράλληλη απομάκρυνση των παλαιών, ενώ σημείωσε ότι το πρόγραμμα επισκευής και συντήρησης των αγροτικών οδών εκτελείται κανονικά και γίνεται πολύ καλή εργασία από τον ανάδοχο. Ο Αντιδήμαρχος κ. Αγγελιουδάκης ενημέρωσε ότι ο Δήμος ζήτησε από την Περιφέρεια να συμπεριληφθεί το νησί μας στο ετήσιο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. 
Το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα την
 3η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση των δαπανών της απορρύπανσης στις ΒΑ ακτές των Κυθήρων. Δυστυχώς λόγω της υποχρέωσης να τηρηθούν κατά γράμμα οι διαδικασίες του Νόμου, η απορρύπανση δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, καθώς είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία τεχνικά και δεν μπορεί να γίνει από ανειδίκευτο προσωπικό, παρά μόνο από πιστοποιημένη εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό. 
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κυριάρχησε η
 ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το έτος 2016, που ήταν ομόφωνη και σε πνεύμα σύμπνοιας όλων των παρατάξεων, το οποίο ανέρχεται στο ποσόν των €4.226.254,38. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δήμου μέχρι στιγμής έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του αντίστοιχου περσινού έτους (παρά το ότι το 2015 ήταν δημοσιονομικά το χειρότερο έτος των τελευταίων ετών), γεγονός που οφείλεται αφενός στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του έργου της ανάπλασης των Μητάτων (243.000€), αφετέρου στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο για την οποία η Δημοτική Αρχή έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια, όπως εξάλλου είναι υποχρεωμένη από το Νόμο.  
Επί του Τεχνικού Προγράμματος, ο κ. Δήμαρχος σημείωσε τα εξής:
Α) Το Τ.Π. 2016 περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και θα δημοπρατούνται από το Δήμο Κυθήρων μέχρι το τέλος του χρόνου, με τις τιμές των εκπτώσεων που επιτεύχθηκαν, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες. Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2015 ο Δήμος μας δημοπράτησε πολλά και σημαντικά έργα και οι συνεχείς δημοπρασίες που έγιναν συντέλεσαν στην βελτίωση της εικόνας του Δήμου μας καθώς μειώθηκαν κατά πολύ οι απευθείας αναθέσεις.
 
Β) Καταβλήθηκε προσπάθεια να ενταχθούν σημαντικά έργα σε κάθε τοπική κοινότητα με στόχο την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και τον ευπρεπισμό του φυσικού και δομημένου χώρου.
Γ) Έχουν αυξηθεί τα ποσά για τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων με στόχο η σχολική στέγη στο νησί να είναι ασφαλής, σύγχρονη και λειτουργική και να επιλυθούν προβλήματα πολλών ετών όπως η υγρασία και οι μονώσεις.
 
Δ) Προβλέφθηκαν σημαντικές δαπάνες για τον τομέα της ύδρευσης, όπως οι αντικαταστάσεις των δικτύων, η ετήσια εργολαβία επισκευών βλαβών, ο νέος υδατόπυργος στις Αλεξανδράδες, η συντήρηση των φίλτρων της Τ.Κ. Ποταμού που δεν έχουν συντηρηθεί επί 13 χρόνια και η τοποθέτηση φίλτρων στην Τ.Κ. Μητάτων και άλλες εργασίες και προμήθειες στον τομέα της ύδρευσης.
Ε) Προβλέφθηκαν σημαντικά ποσά στον πολιτισμό και την τουριστική προβολή καθώς και στην υπηρεσία εκπόνησης μελετών και υπηρεσιών συμβούλου για την σωστή, μεθοδική και έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου μας σε ζητήματα τεχνικών έργων και ΕΣΠΑ.
 
Τέλος, το ΔΣ ενέκρινε την 4η και τελευταία για το 2015 αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, στον οποίον συμπεριλήφθηκαν α) η επισκευή του δρόμου Αγ. Αναστασίας – Αγ. Πελαγίας ποσού 220.000€ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, β) η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του Δρόμου Παπά Μόρμορη στον Αβλέμωνα ποσού 500.000€ που είναι το πρώτο από τα εγκριθέντα έργα για το Δήμο μας από την Περιφέρεια Αττικής που θα δημοπρατηθεί σύντομα. Τα δύο αυτά έργα θα δημοπρατηθούν από το Δήμο Κυθήρων μόλις εγκριθεί η αναμόρφωση και ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. 
Μαζί με τις δημοπρατήσεις άλλων σημαντικών έργων (άνω περιφερειακή οδός Λιβαδίου, Δημοτικό Κατάστημα Ποταμού, Παιδική Χαρά Κοντολιανίκων), ο Δήμος μας συνεχίζει την πολιτική του για περιορισμό των απευθείας αναθέσεων, για ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και για εκτέλεση πολλών και σημαντικών έργων υποδομής, ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί και σε πείσμα των απείρων προβλημάτων των Δήμων, όπως η έλλειψη προσωπικού και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Πηγή: kythira.gr
Φωτογραφία: PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου