Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Δελτίο Τύπου Δημοτικής Παράταξης ''Νέα Πορεία Όραμα & Έργο'' 22.11.2015

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε δύο συνεδριάσεις την Παρασκευή 20-11-2015, στις 2 και 3 το μεσημέρι.
Οριακή η απαρτία για μιά ακόμη φορά, μόλις εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν παρόντες.
Προβληματισμό δημιουργεί η επιμονή της Δημοτικής αρχής να παραβιάζει τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνοντας πρωτοφανή άρνηση συνεργασίας για ένα θέμα απλό, όπως είναι η ώρα σύγκλησης του Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο από ιδρύσεως του Δήμου το 1999, συνεδρίαζε στις 6 το απόγευμα, έτσι είχε καθιερωθεί με συμφωνία των παρατάξεων στα πλαίσια όσων προέβλεπε ο κανονισμός του, με τους γνωστούς νόμους "Καποδίστριας" και "Καλλικράτης"
Αντί ο κ. Χαρχαλάκης να επιδιώξει συνεννόηση, υποβάθμισε την λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου, με οριακές απαρτίες και άρνηση συμβούλων να συμμετέχουν σε αυτά.
Αν θεωρεί ότι αν μείνει μόνη της η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει καλύτερη επιτυχία στο έργο της, σύντομα θα διαπιστώσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται.
Την στάση τους αυτή δικαιολόγησαν με όχι σοβαρό τρόπο, ο μεν κ. Χαρχαλάκης με τον γνωστό αλαζονικό λόγο, λέγοντας ότι 12 και 1 λεπτό είναι απόγευμα!!! 
Ενώ ο κ. Κομηνός ερμήνευσε το "έως βραδινές" του κανονισμού, προσδιορίζει το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου!
Οι Σύμβουλοι της παράταξής μας δεν παρεβρέθηκαν. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος και Ζαχαρίας Σουρής με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΔΣ, εξηγούν τους λόγους της μη συμμετοχής τους. 
Ο Δημήτρης Φατσέας, ο οποίος ορκίστηκε πρόσφατα, είχε προγραμματίσει για οικογενειακούς λόγους ταξίδι στην Αθήνα το οποίο δεν μπορούσε να αναβάλει, ενημερώθηκε για την επιστολή, δεν την συνυπέγραψε αφού είχε ήδη αποστείλει άλλη.
Η παράταξή μας προσπαθεί να πείσει την Δημοτική Αρχή ότι με την τακτική της υπονομεύει τον θεσμό, οι συνεδριάσεις με οριακή απαρτία, η ψήφιση θεμάτων από ελάχιστο αριθμό Συμβούλων, η απόσυρση θεμάτων σε κάθε συμβούλιο και άλλες συμπεριφορές υποβαθμίζουν την λειτουργία του και πρέπει να σταματήσουν.
Είναι αρχή της θητείας, ο κάθε καλόπιστος διερωτάται τι θα γίνει όταν παρέλθει λίγο διάστημα ακόμη.
Η ένστασή μας συνίσταται στην υποβάθμιση των θεσμικών λειτουργιών του Δήμου και όχι στο ότι δεν θέλουμε όλοι να αφήσουμε τις δουλειές μας όπως ερμήνευσε την πράξη διαμαρτυρίας ο κ. Χαρχαλάκης.
Κατά την συνεδρίαση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε σειρά έργων τα οποία θα εκτελέσει η Περιφέρεια Αττικής στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. 
Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται χρήσιμα και αναγκαία, ο προϋπολογισμός τους ξεπερνάει τα 18 εκατομύρια ευρώ! Τεράστιο ποσό!
Ευχόμαστε να υπάρξει σωστή ιεράρχηση των έργων, να υλοποιηθούν κατά προταιρεότητα με βάση την χρησιμότητα και να μην παραμείνουν εξαγγελίες.
Ο κ. Χαρχαλάκης έκανε και σύγκριση της προηγούμενης περιόδου, λέγοντας ότι έργα μόνο 1.850.000€ έγιναν.
Παρέλειψε βέβαια να συμπεριλάβει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών του μεγάλου σεισμού, ύψους 3.000.000€, την κατασκευή του Βιολογικού καθαρισμού στο Καψάλι ύψους 4.200.000€, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και χρηματοδοτήθηκαν απο την Περιφέρεια. 
Επιπλέον για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος στα Μητάτα, υπάρχουν εγκρίσεις και πλήρης μελέτη η οποία αναμένει χρηματοδότηση υλοποίησης. 
Άρα με τα 80.000€ που προβλέπονται για την μελέτη, μπορούν να διατεθούν ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Το Συμβούλιο ολοκληρώθηκε μετά την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με ασυνήθιστο τρόπο.
Ο κ. Κομηνός, απόντος του Δημάρχου από την αίθουσα, έκανε εκ νέου ενημέρωση.
Αντικείμενο της ενημέρωσης ο δρόμος στον "Πλαταρά" Λογοθετιανίκων!
Χαρακτήρισε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν αποτέλεσμα εγκεκριμένης συγκοινωνιακής μελέτης, ως ανυπόστατη, θα γίνει ο δρόμος, όπως δήλωσε, διπλής κατεύθυνσης και στο σημείο δεν θα επιτρέπεται ούτε η στάθμευση!
Η άποψη αυτή αντίθετη με τη βούληση των κατοίκων του χωριού, ανατρέπει την δοκιμασμένη για χρόνια ομαλή κυκλοφορία και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αφού δεν είναι δυνατή η διέλευση μεγάλων οχημάτων μέσα από τα δένδρα.
Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Κομηνού δημιουργεί ερωτηματικά για την σκοπιμότητά της, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ανατρέπονται μόνο με νέα απόφασή του και όχι με απόφαση του οποιοδήποτε Αντιδημάρχου.
Ο κ. Χαρχαλάκης κατά διάρκεια της συνεδρίασης είχε αποσυρθεί, δεν κάθησε να υποστηρίξει την ορθότητα των ενεργειών του, έτσι αναγκάστηκε ο πρόεδρος του ΔΣ να δηλώσει ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει έξοδα μετακίνησης, ενώ άλλο θέμα αποσύρθηκε μετά από δήλωση συμβούλου ότι θα το καταψηφίσει.
Πιστός στο δόγμα της επικοινωνιακής διοίκησης, εξέδωσε άμεσα το συνηθισμένο μακροσκελές Δελτίο Τύπου στο οποίο προσπαθεί, με σωρεία ανακριβειών, να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να καλύψει το αλαλούμ της συνεδρίασης.

Πηγή: Νέα Πορεία Όραμα & Έργο (facebook)

Απάντηση του Δημάρχου Στράτου Χαρχαλάκη 23.11.2015 στο Δελτίο Τύπου Δημοτική της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσει κανείς στα ΔΤ της μείζονος μειοψηφίας, η οποία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί το ρόλο της μέσα στο ΔΣ και μη μπορώντας να απαντήσει επί της ουσίας στα επιχειρήματα και τα ντοκουμέντα της Δημοτικής Αρχής, χαρακτηρίζει οτιδήποτε δεν την συμφέρει ως "αλαζονεία και έπαρση". Φυσικά η άποψη αυτή είναι αποκλειστικά δική της αφού ο κόσμος έχει αντιληφθεί τόσο το μέγεθος και την έκταση των προβλημάτων που η μείζων μειοψηφία κληροδότησε στη νέα Δημοτική Αρχή και έχουν δημοσιευθεί με κάθε λεπτομέρεια, όσο και την σοβαρότατη προσπάθεια επίλυσής τους που λαμβάνει χώρα εδώ και 14 μήνες. Είναι προφανές ότι η μείζων μειοψηφία δεν είχε συνηθίσει ποτέ στο διάλογο και κυρίως στα επιχειρήματα, δεν ήξερε ότι για κάθε τί που έκανε, δημοσίευε ή ανέφερε υπάρχουν απαντήσεις. Είναι λογικό λοιπόν να μην επιθυμεί καμία ανακοίνωση και κανένα ΔΤ που μέσα από επιχειρήματα και ντοκουμέντα αποδομεί πολλές από τις ως θέσφατα θεωρούμενες θέσεις και πολιτικές της. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την τόση απέχθεια που διαρκώς εκφράζει για τα "μακροσκελή δελτία τύπου του Δήμου". Αν κουράζεται στο διάβασμα ας μας πει μέχρι πόσες λέξεις επιθυμεί να είναι το ΔΤ και - έννοια της - εμείς θα το προσαρμόσουμε ανάλογα, δίνοντας και πάλι απαντήσεις και στοιχεία, ενημερώνοντας πάλι με αλήθεια τον κυθηραϊκό λαό.
Και μερικές επισημάνσεις:
Α) Το έργο "Βιολογικός Καθαρισμός Καψαλίου Κυθήρων" εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 2 στο Μέτρο 2 του Ε.Π. Αττικής 2000-2006 με κωδικό Ο.Π.Σ. 104262 στις 7 Ιουλίου 2006, με απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής κ. Χαράλαμπου Μανιάτη (3607/07-07-2006) και επί Δημαρχίας Αρτεμίου Καλλίγερου, ο οποίος και υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής της απόφασης ένταξης του έργου. Αυτό έλειπε να θεωρηθεί το έργο αυτό έργο του κ. Κουκούλη! Παρέλαβε ο κ. Κουκούλης ένα ενταγμένο και χρηματοδοτημένο έργο και το ολοκλήρωσε. Εμείς παραλάβαμε ένα συμβασιοποιημένο έργο (κεντρικός δρόμος) και το ολοκληρώνουμε παρά τα άπειρα προβλήματα λόγω ελλιπούς προετοιμασίας που υπήρχαν. Παραλάβαμε έτοιμες τις μελέτες του ΧΥΤΑ και τις εντάξαμε στο ΠΕΠ και μάλιστα με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του αρχικού κατά 2,2 εκατομμύρια. Ο ΒΙΟΚΑ στο Καψάλι λοιπόν είναι έργο χρηματοδοτημένο και ενταγμένο από το 2006 (πριν τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου).Τα στοιχεία είναι στο Δήμο για όποιον το επιθυμεί. Το ότι δεν υπήρχε συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια είναι πασίγνωστο. Μετά τη λανθασμένη επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να διώξει από το νησί το έργο του Μάκρωνα (αποκρύπτοντας όλα τα στοιχεία του έργου και διαδίδοντας ότι το ποσό του 1.800.000€ αφορούσε μόνο στη γέφυρα, ενώ δεν ήταν αυτή η αλήθεια), η Περιφέρεια έκλεισε τις πόρτες, σε μία περίοδο που πολύ μικρότερα νησιά από τα Κύθηρα έλαβαν τεράστια ποσά σε χρηματοδότηση υποδομών και έργων. Η αλήθεια είναι αυτή και φυσικά δεν αρέσει στους προκατόχους μας. Για τον Περιφερειακό Δρόμο των Αντικυθήρων χρειάστηκε πολύμηνος αγώνας της Εγχωρίου Περιουσίας πριν 2 χρόνια για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Ευτυχώς όμως αυτό άλλαξε. Τηρώντας πλήρως το πρόγραμμά μας, καταφέραμε να χτίσουμε μια νέα σχέση Περιφέρειας - Δήμου και να έχουμε χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό έργων που θα εκτελεστούν μέσα στην δημοτική θητεία με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και όχι "στο πόδι" όπως είχαν συνηθίσει ορισμένοι.
Β) Η υποβάθμιση των συλλογικών οργάνων του Δήμου έχει ως μοναδικό υπαίτιο την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, στην οποία έχουν επιβληθεί από το Μάιο αυστηρότατες πειθαρχικές ποινές ακριβώς επειδή ερμήνευε τους Νόμους όπως εκείνη νόμιζε με αποτέλεσμα επί ένα ολόκληρο καλοκαίρι να προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου. Για τα προβλήματα αυτά όμως η παράταξη αυτή δεν λέει τίποτε απολύτως, αφήνει το θέμα να περάσει γιατί δεν έχει τί ακριβώς να πει. Μη αντέχοντας προφανώς την αντικατάσταση μελών της στην Οικονομική Επιτροπή, προφασίστηκε παραβίαση του Κανονισμού και απείχε της διαδικασίας, στερώντας από την παράταξή της τη δεύτερη θέση μέσα στην Οικονομική Επιτροπή, που σύμφωνα με το Νόμο καλύφθηκε από σύμβουλο της πλειοψηφίας, διάταξη που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε όλους τους Δήμους της Χώρας! Άραγε οι ψηφοφόροι της γνωρίζουν ότι εκείνη επέλεξε να μην εκπροσωπείται επαρκώς μέσα στην Οικονομική Επιτροπή;
Γ) Τα περί μη τήρησης του Κανονισμού είναι έωλα και προσχηματικά. Ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι μετα τις 12 το μεσημέρι θεωρείται απόγευμα. Δεν θα κάνουμε μαθήματα ωρολογίας στη μείζονα μειοψηφία. Αν ήθελε να γίνονται τα ΔΣ αποκλειστικά στις 18:00 γιατί δεν το προέβλεψε στον Κανονισμό που εκείνη ψήφισε; Έναν Κανονισμό που η ίδια συστηματικά προσπαθεί να παραβεί μετατρέποντας τα ΔΣ σε πεδίο ερωτήσεων επί παντός επιστητού και αγνοώντας ότι ο μέγιστος χρόνος των συζητήσεων προ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι 1 ώρα. Αλήθεια, αυτό δεν το γνώριζε όταν υπέβαλε στη Δημοτική Αρχή 10 και 12 ερωτήσεις και μάλιστα ερωτήσεις για τις οποίες απαιτείται προετοιμασία και ενημέρωση; Εκεί δεν είναι παραβίαση του Κανονισμού; Τα Δημοτικά Συμβούλια γίνονται για να συζητηθούν – με τους κανόνες που επιβάλει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Σώματος – τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τυχόντα θέματα προ αυτής. Δεν γίνονται για να εκθέτουμε τις γενικές μας απόψεις επί παντός θέματος, ούτε για να υποβάλλεται σειρά ερωτημάτων προς τη Δημοτική Αρχή εις βάρος του χρόνου που πρέπει να δίδεται για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το στάδιο της ενημέρωσης είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό, όπως προαιρετική είναι και η παρουσία του Δημάρχου στις συνεδριάσεις, αφού ο Δήμαρχος δεν είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ασκεί την εκτελεστική εξουσία στο Δήμο ως μονοπρόσωπο όργανο άσκησης διοίκησης. Αντιλαμβάνομαι ότι η κάμερα συνιστά πρόκληση για ορισμένους, όμως όσοι αιρετοί πραγματικά επιθυμούν να ενημερωθούν, γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους αιρετούς όπως προβλέπεται στο Νόμο και παρέχουν άμεσα όλα τα στοιχεία που ζητούνται. Τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο και αυτόν θα επιτελέσουν.


Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου