Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΈΝΑ ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...

Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Δήμου Κυθήρων για το 2017, το οποίο όπως και τα προηγούμενα, αναμένεται πλούσιο με ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο γι' ακόμα μια χρονιά καμία από αυτές δεν θα πραγματοποιηθεί, στο εξαιρετικής ομορφιάς ανοιχτό θέατρο του Ποταμού, το οποίο λόγω ελλείψεως των απαραίτητων αδειών λειτουργίας παραμένει κλειστό.
Έτσι αποφασίσαμε τέλη Μαΐου 2017 να το επισκεφθούμε, αποτυπόνωντας στις εικόνες που σας παρουσιάζουμε, την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Μετά την επίσκεψή μας στον χώρο του ανοιχτού θεάτρου Ποταμού επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Στράτο Χαρχαλάκη για να μας ενημερώσει σχετικά τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και το τι πρέπει να γίνει ακόμα για να λειτουργήσει ξανά το θέατρο.
Ο Δήμαρχος όπως θα δείτε αναλυτικά και στην τοποθέτησή του παρακάτω για το θέμα μας τόνισε ότι το θέατρο δεν το έκλεισε η παρούσα Δημοτική, αλλά έκλεισε λόγω της απουσίας των απαραίτητων αδειοδοτήσεων λειτουργίας ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος με τη γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και διέπει τα έργα των Δήμων, μια κατάσταση η οποία έχει κολλήσει τις διαδικασίες και για το θέατρο του Ποταμού. Η Δημοτική Αρχή και στον προϋπολογισμό του 2016 είχε βάλει 30.000 ευρώ για την χρηματοδότηση μελετών, οι οποίες υπάρχουν και στον προϋπολογισμού του 2017 και αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο όπως πέρυσι, μέσα στο έτος θα προχωρήσουν ανοίγοντας το δρόμο επαναλειτουργίας του θεάτρου τα επόμενα χρόνια.
Εμείς κλείνοντας να αναφέρουμε πως καλό θα ήταν το επόμενο διάστημα παρόλο που είναι κλειστό το θέατρο να γίνει ένας καθαρισμός για λόγους πυρασφάλειας.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημάρχου για το θέμα:
«Το Θέατρο του Ποταμού ΔΕΝ το έκλεισε η Δημοτική Αρχή όπως διατείνονται ορισμένοι, γιατί απλούστατα ουδέποτε υπήρξε επίσημα και νόμιμα ανοικτό και καλό θα ήταν να σταματήσει η ανευθυνότητα και η παραπληροφόρηση γιατί ο κόσμος πλέον δεν πείθεται. Το Θέατρο δεν αποτέλεσε μέχρι σήμερα μια ολοκληρωμένη υποδομή. Πρόκειται για ένα μη ολοκληρωμένο έργο, που δεν διαθέτει πυρασφάλεια, φωτισμό, ασφαλείς διεξόδους στην περίπτωση ενός σεισμού ή μιας φωτιάς. Πρόκειται για ένα ανολοκλήρωτο αλλά πολύ σημαντικό έργο, για το οποίο η Δημοτική μας Αρχή θα ολοκληρώσει τις μελέτες που απαιτούνται: αρχιτεκτονική, στατικής επάρκειας, ηλεκτρομηχανολογική, πυρασφάλειας, φωτισμού, ασφαλών οδεύσεων κλπ. Στη συνέχεια θα ζητηθεί η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου από την Περιφέρεια και η νόμιμη αδειοδότησή του από τον αρμόδιο φορέα, καθώς συνιστά μεγάλη ανευθυνότητα για μια Δημοτική Αρχή να λειτουργεί τον συγκεκριμένο χώρο χωρίς καμία ασφάλεια και αδειοδότηση, θέτοντας σε πιθανό κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων συμπολιτών μας στην περίπτωση ενός απρόοπτου συμβάντος. Στον προϋπολογισμό του 2016 είχαν προβλεφθεί 30.000€ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών (χρήματα που θα μπορούσε και η προηγούμενη Δημ.Αρχή να έχει διαθέσει εδώ και χρόνια προκειμένου έστω να μας παραδώσει ολοκληρωμένες μελέτες για το έργο) προκειμένου να μπορέσει το έργο να χρηματοδοτηθεί και να εκτελεστεί με τρόπο σωστό και νόμιμο. Ωστόσο δεν μπόρεσε ο Δήμος να κάνει τη δημοπρασία των μελετών μέσα στο 2016 λόγω ξαφνικής αλλαγής του νομικού πλαισίου (Ν.4412), που δυσχέρανε τις δημοπρασίες των έργων και ειδικά των μελετών (τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης για μελέτες εκδόθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο μόλις πριν λίγες εβδομάδες). Το ποσό αυτό υπάρχει και στον προϋπολογισμό του 2017 και μέσα στο έτος θα έχουν δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσουν οι μελέτες που απαιτούνται, ώστε το ζήτημα να πάρει πλέον το δρόμο του, το δρόμο της ευθύνης. 
Οι μελέτες που πρέπει υποχρεωτικά να εκπονηθούν προκειμένου το Θέατρο να αποκτήσει τη νομιμότητα που απαιτείται είναι οι εξής: 
1) Τοπογραφική αποτύπωση περιβάλλοντος χώρου, 
2) Έλεγχος Στατικής Επάρκειας Κερκίδων (υπάρχει μόνο για τη σκηνή), 
3) Αρχιτεκτονική (διαμόρφωση κλειστών χώρων: χώρος εισιτηρίων, κυλικείο, πωλητήριο, WC ανδρών και γυναικών, WC ΑμΕΑ, καμαρίνια, αποθήκες κ.λπ.), 
4) Ειδική Αρχιτεκτονική (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, θέσεις στάθμευσης, φωτισμοί, δάπεδα κ.λπ.). 
5) Ηλεκτρομηχανολογική (ενεργητική και παθητική πυρασφάλεια θεάτρου και κτισμάτων, ύδρευση, αποχέτευση, ήχος και φωτισμός σκηνής). 
Όλα αυτά είναι οι ελάχιστες νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας του Θεάτρου, προκειμένου αυτό να λειτουργεί σωστά και κυρίως να παρέχει ασφάλεια στους θεατές αφού μόνο έτσι μπορεί να λάβει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας. 
Πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση σοβαρών παραλείψεων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία προέβη μόνο στη νομιμοποίηση του κτίσματος (με βάση το νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων). Η δική μας Δημοτική Αρχή απαντά με συγκεκριμένο προγραμματισμό και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προϋποθέσεων προκειμένου το Θέατρο να λάβει νόμιμη άδεια λειτουργίας, όσο και αν αυτό καθυστερήσει. Χρέος μας προς τις επόμενες γενιές είναι να επιλύσουμε με τρόπο νόμιμο όλες τις παραλείψεις που παραλάβαμε και να μην παραδώσουμε στους επόμενους τις ίδιες σοβαρές εκκρεμμότητες που βρήκαμε εμείς. 
Εξάλλου οι πολιτισμός στο νησί μας ουδόλως επηρεάζεται αρνητικά από το γεγονός ότι το Θέατρο δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού οι εκδηλώσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι είναι πάρα πολλές σε όλο το νησί και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με πολύ σημαντική ενίσχυση και παρέμβαση από το Δήμο μας με τη δημιουργία του Δημοτικού Φεστιβάλ «Ταξίδι στα Κύθηρα", το οποίο πλέον προβάλλεται και εκτός των Κυθήρων.»



Ο καθαρισμός που αναφέραμε παραπάνω και επιβάλλεται να γίνει το επόμενο διάστημα για λόγους πυρασφάλειας, καθώς πολλά σημεία του θεάτρου έχουν ξερά χόρτα σε απόσταση αναπνοής απ' τα δέντρα






Σπασμένα όλα τα τζάμια από τα παράθυρα της αποθήκης του θεάτρου








δίπλα ακριβώς στο θέατρο στο δασάκι διαλαλημένο ένα τραπέζι πικ νικ και δένδρα κομμένα από τη ρίζα με την υποψία παράνομης υλοτομίας





*Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 29 Μαΐου 2017

Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου