Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Η 154η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 21/5Με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις εορτάστηκε στα Κύθηρα η 154η Επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.
Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία της η Βουλευτής Ά Πειραιά και Νήσων κα. Ελένη Σταματάκη και παρέστησαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Το πρωί της 21ης Μαΐου τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον Πεσόντων της Πλατείας Στάη, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από την Καθηγήτρια του Λυκείου Κυθήρων κα. Μαρία Κοπίτα και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και παρέλαση των μαθητών ενώπιον των Αρχών. Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κομηνός.
Η Επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων μας θυμίζει τους πολυετείς αγώνες των Επτανησίων για Ένωση με την Ελλάδα, αγώνες που πήραν τη μορφή ενός ισχυρού ριζοσπαστικού κινήματος. Οι πρωτεργάτες της Ένωσης εξορίσθηκαν από τους Βρετανούς στα Αντικύθηρα και μας άφησαν σπουδαία κείμενα για την κοινωνία της εποχής. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) φυλάσσεται ένα σημαντικό κειμήλιο που σχετίζεται με την πολυετή εξορία των Επτανησίων Ριζοσπαστών στα Αντικύθηρα. Πρόκειται για ένα τεμάχιο ξυλοδοκού οικίας από τα Αντικύθηρα, πάνω στο οποίο υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των εκεί εξορίστων και η χρονολογία 1851 (ΕΙΜ αρ. εισαγ. 1867). Η ακριβής καταγραφή του αντικειμένου στον Κατάλογο Εισαγωγής του ΕΙΜ αναφέρει: «Τεμάχιον ξύλου εκ δοκού οικίας εν η κατώκησαν εν Αντικυθήροις οι εξόριστοι Επτανήσιοι κατά το 1861 υπό της Αγγλικής Κυβερνήσεως, Σταματέλος Πυλαρινός, Ηλίας Ζερβός, Φραγκίσκος Δομενεγίνης, Δημήτριος Καλλίνικος, Γεράσιμος Μεταξάς και Ανδρέας Σ. Δεσύλλας». Το τεμάχιο αυτό περιήλθε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος από δωρεά του Κυθηρίου Σπυρίδωνα Στάη που διετέλεσε Υπουργός Παιδείας τρεις φορές από το 1900 μέχρι το 1909 (ήταν Υπουργός και κατά τη διάρκεια ανεύρεσης και ανέλκυσης του Ναυαγίου των Αντικυθήρων το 1901).Πηγή: Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου