Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Εκδρομή στις Δαλματικές Ακτές (Κροατία - Σλοβενία) οργάνωσε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών από τις 23 έως 28 Μαΐου 2018, η οποία εξελίχθηκε σε μια αξέχαστη, ευχάριστη και συγχρόνως μορφωτική εμπειρία.
Η πρώτη μέρα της εκδρομής ήταν αφιερωμένη στη μεσαιωνική  πόλη του Ντουμπρόβνικ. Περπατήσαμε στο εσωτερικό του κάστρου, προστατευόμενο από την Unesco, όπου είδαμε μια οχυρωμένη πόλη μήκους δυόμισι χιλιομέτρων με πανύψηλα πέτρινα κτίρια με παράθυρα πολεμίστρες και μικροσκοπικές «κρεμαστές» αυλές. Επισκεφτήκαμε, ακόμη, την πλακόστρωτη πλατεία Placa, τον πύργο του ρολογιού, όπου βρίσκεται το παλάτι του κυβερνήτη (1441) και την εκκλησία του προστάτη της πόλης, Αγίου Vlaho.
Την δεύτερη μέρα της εκδρομής γνωρίσαμε το ιστορικό  & ονομαστό λιμάνι Σπλιτ, με το παλάτι του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, όπου επέλεξε να το χτίσει σε σχήμα  Ρωμαϊκού κάστρου και το οποίο προστατεύεται και αυτό από την Unesco, σαν μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές της Ευρώπης και συνεχίσαμε με το μεσαιωνικό Τρογκίρ. Η μεσαιωνική πόλη έχει να επιδείξει πολλά ανάκτορα, ναούς και πύργους. Τέλος, κατευθυνθήκαμε στο Σίμπενικ.
Την τρίτη ημέρα περιηγηθήκαμε στο όμορφο Ζαντάρ, την παλιότερη πρωτεύουσα της Δαλματίας με πλούσια, παγκόσμιας σημασίας, κληρονομιά: ανάκτορα Ρωμαϊκής εποχής του 1ου αιώνα, μεσαιωνικοί καθεδρικοί ναοί, τείχη που κυκλώνουν την πόλη, παλάτια, βυζαντινοί ναοί της Αγ. Αναστασίας και του Αγ. Δονάτου.
Η μεγάλη έκπληξη του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο εθνικό πάρκο με τις Λίμνες Πλίτβιτσε. Ένα φυσικό συγκρότημα από 16 λίμνες, άλλη ψηλότερη και άλλη χαμηλότερη, που με μια σειρά καταρρακτών τα νερά πέφτουν από τη μία λίμνη στην άλλη. Η φύση δημιούργησε ένα από τα πιο όμορφα θαύματά της που αφήνουν άναυδο τον επισκέπτη.
Αφήνοντας πίσω το υπέροχο αυτό φυσικό πάρκο, κατευθυνθήκαμε στα μεγαλοπρεπή Σπήλαια Ποστόινα, που θεωρούνται δεύτερα σε μέγεθος σπήλαια της Ευρώπης, και την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Σλοβενίας, την αρχοντική Λουμπλιάνα.
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ.
Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό και με την πολύ καλή οργάνωση της κ. Αγγελικής Λουράντου και του γραφείου Travelgate, απολαύσαμε μια, ακόμη, επιτυχημένη εκδρομή του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, που θα μας μείνει αξέχαστη.





Η Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών
Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου

Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου