Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

10ο FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 8 & 9/6 - Ο ''ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1'', Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για δύο ημέρες τα Κύθηρα αποτέλεσαν το επίκεντρο αυτοδιοικητικών ζημώσεων και συνομιλιών, φιλοξενόντας με μεγάλη επιτυχία το 10ο Forum της Αυτοδιοίκησης στις 8 και 9 Ιουνίου 2018.
Περισσότερα από 120 άτομα βρέθηκαν στα Κύθηρα στην πλειονότητά τους εν ενεργεία και τέως Δήμαρχοι αλλά και γενικότερα αυτοδιοικητικοί, συμμετέχοντας στις εργασίες του 10ου Forum της Αυτοφιοίκησης που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) μαζί με την Ένωση Δημάρχων Αττικής, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων.
Την Παρασκευή 8/6 ο Δήμαρχος Κυθήρων μαζί με τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του ΔΣ, τον Eπικεφαλής της Mείζονος Aντιπολίτευσης και Δημοτικούς Συμβούλους καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες στο Forum, σε μια άτυπη τελετή υποδοχής στο Δημαρχείο στη Χώρα, που περιελάμβανε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με θέματα των Κυθήρων, αλλά και την προσφορά αναμνηστικών δώρων.
Το Σάββατο 9/6 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 10ου Forum Αυτοδιοίκησης στο Kythea Resort στην Αγία Πελαγία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 3 θεματικές ενότητες:
- Η Γεωπολιτική Διπλωματία και η κρίση
- Η Συμβολή της Τ.Α. στην καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού και της Φτώχειας στην περίοδο της κρίσης
- Τομές για μια πραγματική μεταρύθμιση στην Τ.Α. - ο Θεσμός, ο Αιρετός, το Κράτος.
Η προωθούμενη αυτοδιοικητική μεταρύθμιση ''Κλεισθένης 1'', που βρίσκεται προ των πυλών και η απλή αναλογική σαν σύστημα εκλογής, μονοπώλησαν τη συζήτηση. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους αιρετούς, κυρίως από την στάση της Κυβέρνησης αλλά και από την στάση της ΚΕΔΕ στο ζήτημα αυτό, καθώς η εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς την ύπαρξη πλαφόν ή άλλων δικλείδων ασφαλείας, θα οδηγήσει πολλούς Δήμους σε ακυβερνησία και παράλληλα πολλούς αιρετούς Δημάρχους να είναι ''όμηροι'' μειοψηφιών.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. κ. Γιώργος Ιωακειμίδης στις τοποθετήσεις του ανέφερε πως είναι δύσκολη η αναλογηκότητα και η κυβερνησιμότητα και πως δεν υπήρξε σοβαρός διάλογος για τη νέα μεταρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης 1), που φέρνει η Κυβέρνηση. Ανέφερε πως περιμένει να δει μετά τις συζητήσεις και τις προτάσεις των αιρετών, ποιές αλλαγές θα κάνει ο Υπουργός, ενώ τόνισε πως τα κόμματα θα έκαναν πολύ καλό αν δεν εμπλέκονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής ενώ στην περίπτωση που επιμείνει η Κυβέρνηση, υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους Δημάρχους με σταυρό. Μίλησε για την ανάγκη αυτοτέλειας  των Δήμων και την αναγκαιότητα δημιουργίας  ενός τοπικού προγράμματος χρηματοδότησης, για να μην είναι οι Δήμοι όμηροι των Περιφερειών. Επίσης κατέθεσε και μια σειρά άλλων προτάσεων στο σώμα σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών και των ελέγχων, το ανθρώπινο δυναμικό, την σύσταση ταμείου για κοινωνική πολιτική με παράλληλη αξιοποίηση του πράσινου ταμείου, την αύξηση των δικαιωμάτων των μονοπρόσωπων οργάνων, τη διατήρηση του προληπτικού ελέγχου, την δυνατότητα συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων, την υπαγωγή των αιρρετών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κι όχι στον ΕΦΚΑ, καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την περαιτέρω αξιοποίηση του προγράμματος Ψηφιακός Δήμος.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης, στις τοποθετήσεις του ανέφερε πως ο ''Κλεισθένης 1'' περιλαμβάνει και αρνητικά και θετικά και αδιάφορα στοιχεία, μάλιστα μοίρασε ένα οκτασέλιδο (βλ. ΕΔΩ) στους συμμετέχοντες στο Forum στο οποίο αναλύει αρθρο προς άρθρο το νέο νομοσχέδιο, καταθέτοντας παράλληλα και τις απόψεις του. Στη συνέχεια έκανε λόγο για δήθεν μεταρύθμιση, που στην ουσία είναι συρραφή άλλων νόμων, σε μια αυτοδιοίκηση που αποτελεί για τις Κυβερνήσεις πεδίο πειραματισμού. Ο Δήμαρχος Κυθήρων επίσης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και στο Νόμο 4412 που κόλλησε όλα τα προγραμματισμένα έργα, αλλά και στην ανάγκη κατηγοριοποίησης των Δήμων, καθώς υπάρχουν διαφορέτικές ανάγκες και προβλήματα.
Εκτός από τους βασικούς ομιλητές το λόγο πήραν αρκετοί αιρετοί θέτωντας σημαντικά θέματα στη συζήτηση, όπως αυτό της Αυτοτέλειας των Δήμων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την οικονομική ενίσχυση των Δήμων και την επαρκή τους στελέχωσή, τη νομική κατοχύρωση των αιρετών, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, καθώς και η μετεκπαίδευση των αιρετών.
Δυστυχώς δεν έλλειψαν και οι στιγμές έντασης, λόγω κάποιων πολιτικών τοποθετήσεων και χαρακτηρισμών που ακούστηκαν, όμως ευτυχώς ήταν μεμονωμένο το περιστατικό και τα πνεύματα ηρέμησαν άμεσα.
Οι διοργανωτές είχαν στείλει πρόσκληση σε όλα τα κόμματα να παρευρεθούν, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε από τον Υπουργό ούτε από τα κόμματα, πλην την Νέας Δημοκρατίας που την εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.
Στο 10ο Forum της Αυτοδιοίκησης το παρών έδωσε κι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Αντίθετα απόντες και τις δύο ημέρες, ήταν αρκετοί Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι των Κυθήρων, κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.
Οι εργασίες του Forum ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ενώ οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Κυθήρων για τη φιλοξενία του, εξάρωντας παράλληλα το έργο του στο Δήμο Κυθήρων.
Το βράδυ του Σαββάτου ο Δήμος Κυθήρων παρέθεσε γεύμα στους συμμετέχοντες στο Forum αιρετούς, ενώ την Κυριακή 10/6 το πρωί πριν αναχωρήσουν ξεναγήθηκαν στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Δημάρχων Αττικής για το 10ο Forum Αυτοδιοίκησης στα Κύθηρα: ΕΔΩ

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες και τα video από το 10o Forum της Αυτοδιοίκησης:








































παρακολουθήστε το 10o Forum της Αυτοδιοίκησης στα Κύθηρα:




Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Κάμερα - φωτογραφίες - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου