Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΣΤΑ 2018 μ.Χ.


Το 2015, ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος του Παυλοπετρίου, η χαρακτηριζόμενη ως "Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πολιτεία στον Κόσμο", μεταξύ Ελαφονήσου και Βατίκων, εντάχθηκε από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων στα "Πενήντα Απειλούμενα Μνημεία του Πλανήτη".
Αιτία, η αγκυροβολία των φορτηγών πλοίων και τάνκερς στον όρμο των Βατίκων, ο κίνδυνος από τις ρυπάνσεις που επιφέρει η παρουσία τους στην περιοχή, αλλά και η τεράστια απειλή ενός θαλάσσιου ατυχήματος (τύπου "Αγία Ζώνη ΙΙ, π.χ.), κάτι το οποίο θα απέβαινε καταστροφικό για το σπάνιο αυτό μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
...Κάτι σαν την ανατίναξη των δίδυμων αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν, ένα πράγμα.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έκανε παρέμβαση προς την ελληνική Πολιτεία ΚΑΙ το υπουργείο Πολιτισμού.
Παράλληλα, η διεθνής οργάνωση Arch International προχώρησε σε σχετική αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και από εκεί έγιναν αυστηρές συστάσεις προς την ελληνική Πολιτεία.
...Αλλά στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. 'Ετσι, εν έτει 2018, κι ενώ το υπουργείο Πολιτισμού (κ. Λυδία Κονιόρδου) "κοιτάζει αλλού", το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής) έρχεται να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ την τόσο επικίνδυνη για το Παυλοπέτρι (όπως επισημαίνεται από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ) αγκυροβολία των φορτηγών πλοίων στον όρμο των Βατίκων, μέσω της σύστασης Ειδικού Κανονισμού Λιμένος. Επικαλείται, μάλιστα, νόμους "φαντάσματα" του Διεθνούς Δικαίου που, υποτίθεται, "απαγορεύουν την απαγόρευση της αγκυροβολίας" (!).
Βαπτίζει, δε, την κίνηση αυτή ως "ανάπτυξη"!
...Αυτά εν έτει 2018 μ.Χ. Και όχι "Στα 200 π.Χ". Αλλά "για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα...", που θα 'λεγε κι ο Ποιητής.

Πηγή: Καλλιόπη Λιβανού (facebook)
Φωτογραφία αρχείου BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου