Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΆΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΝ ΚΡΗΜΝΩ - ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΟ ΚΑΨΑΛΙ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 29/8

Σήμερα 29 Αυγούστου εορτάζουμε την αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία. Χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, επισκεφθήκαμε το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου μέσα στον βράχο, που δεσπόζει πάνω απ' το Καψάλι Κυθήρων.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ, αλλά και ιστορικά στοιχεία του Προσκυνήματος.
Ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται στον βράχο, πάνω ακριβώς από τον κόλπο του Καψαλίου, στα νότια των Κυθήρων. Σε ύψος περίπου 60 μέτρων και ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά, φτάνουμε στη θύρα εισόδου του συγκροτήματος, όπου εντοπίζουμε την επιγραφή ανακαίνισης από κάποιο μοναχό Ιωαννίκιο Σανίνου το έτος 1725.
Μέσω λίθινης σκάλας μπαίνουμε σε καμαροσκεπή στοά μήκους 6μ. και ύψους 2μ. επάνω από την οποία έχει κτισθεί ξενώνας, που χωριζόταν σε δύο αίθουσες (κελιά) και ένα μαγειρείο.
Επάνω από την έξοδο της στοάς υπάρχει άλλη επιγραφή δυσανάγνωστος που διασώζει το «εκ βάθρων» και σημαίνει την πρώτη ανέγερση.
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση ο αρχικός ξενώνας κτίσθηκε γύρω στο 1600 και διέθετε 5-6 μοναχούς. Σε επαφή με τον ξενώνα υπάρχει μικρή δεξαμενή.
Συνεχίζοντας την ανάβαση φτάνουμε μπροστά σε μικρό σπήλαιο. Δεξιά διακρίνονται στη ρίζα του κρημνού θεμέλια κτίσματος, πιθανόν από τον παλαιότερο ναό του Προδρόμου.
Σε συναξάριο του 1857 υπάρχει η επιγραφή που αναφέρει ότι στο Σπήλαιο αυτό εμπνεύσθηκε ο Ιωάννης ο Θεολόγος την Αποκάλυψη, προτού μεταβεί στην Πάτμο, και αναφέρεται ότι στο Ναό εορταζόταν η Γέννηση του Τιμίου Προδρόμου.
Ο ναός εορτάζει στις 29 Αυγούστου.











































Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Πηγές πληροφοριών: eghorios.gr και sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου